Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. október 17., péntek

Milyen ember a Rimanóczy - díjas Péter I. Zoltán ?

 
Péter I. Zoltán a Rimanóczí -díjjal.Fotó : Farkas László 

A nagyváradi magyar média beszámolt a Rimanóczy-díj átadásáról.Ki kapta a díjat?Péter I. Zoltán helytörténész.Megérdemelte a díjat?Igen.A fenti fotó jól jellemzi Péter I. Zoltánt.2014 október 15-én adták át a díjat.Nem véletlenül,mert 1900. október 15-én nyílt meg a Szigligeti Színház és a Royal kávéház.Az esemény jelentőségét növelte Rimanóczy Péter jelenléte.

Milyen ember Péter I. Zoltán?Talán Bíró Rozália jellemezte jól : 
Biró Rozália szenátor beszélt a helytörténész, közíró alkotómunkájáról, méltatván emberi kvalitásait, szerénységét, tiszteletreméltóságát is. Hangsúlyozta: nem lehet neki eléggé megköszönni mindazt, amit mindmáig papírra vetett, azt, amit tett a közösségért. Hozzáfűzte: a könyvespolcon még van hely az újabb Péter I. Zoltán-féle köteteknek.
Egyet lehet érteni Szabó Ödönnel is,aki a következőket mondta :
„Ha Nagyváradon végigsétálunk a városközpontot övező utcákon, azt érezzük, hogy visszaköszön ránk a történelem, meglegyint minket a századforduló hangulata, az egykor itt trappoló konflik kocsizörgése és az utcai lámpák sejtelmes fényében egy rég letűnt kor örökké élő figuráit véljük felfedezni. Nagyvárad : Ady városa, a holnaposok városa, a Rimanóczyak városa, a kávéházak városa,  ezek azok a kulcsaszavak, melyek nélkül szegényebb lenne városunk kultúrtörténeti arculata. (...) Ebbe a majdnem idilli állapotba utaztat el minket köteteivel Péter I. Zoltán, de talán helyesebb kifejezés az, hogy kinyitja szemünket, hogy lássuk meg azt, ami a szemünk előtt van, s ha már látunk, akkor ismerjük is meg a történelmét annak az épületnek, utcának, városnegyednek, mellyel nap mint nap találkozunk, amitől gazdagnak érzi magát a váradi polgár.
Mi volt Péter I. Zoltán válasza?
Péter I. Zoltán elmondta: mindig is nagyraértékelte a Rimanóczyak munkásságát. Hozzáfűzte: számára nagy-nagy öröm, szórakozás, passzió a helytörténettel való foglalatoskodás, a kutakodás, a múltban való barangolás. ’89 előtt is foglalkozott mindezzel, csak hát akkoriban, ugye, nem lehetett ilyesmiket publikálni, könyv meg aztán főleg nem jelenhetett meg a témában. Az, hogy úgy alakult, hogy a közösség elé kerülhettek ezek a munkák, jó dolog, s a szerző számára továbbra is örömforrást jelent a kutatás.
Forrás : biharmegye.ro

Péter I. Zoltán egyik legtermékenyebb helytörténész Nagyváradon.2015-ben más fogja kapni a Rimanóczy-díjat.Több nagyváradi helytörténész esélyes a díjra,mert egyre több könyv és cikk jelenik meg Nagyváradról.Nagyon fontos,hogy megismerjük Nagyvárad múltját. Miért nem ismerjük jól? Mert 1989 előtt nem akarta a hatalom.Ma sem örvendenek,de kénytelenek eltűrni.

Péter I. Zoltán számára számára „nagy-nagy öröm, szórakozás, passzió a helytörténettel való foglalatoskodás, a kutakodás, a múltban való barangolás.” Nagy munka a kutakodás,de ha örömmel teszi,akkor tegye sokáig.Életrajzát olvashatja a hu.wikipedia.org-n. Könyvei és cikkei megmaradnak a jövő nemzedékeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése