Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. október 18., szombat

Holnap anthologia és Nagyvárad dicsérete

A nagyváradi Szigligeti Színház. 
A nagyváradi Szigligeti Színház.Forrás: huszadikszazad.hu
 
Az osztrák-magyar monarchiában Nagyvárad ontotta a fiatal tehetségeket.Miért? Mert Nagyváradon szerették az irodalmat , a művészetet.Ebbe a kategóriában benne vannak a nagyváradiak és Nagyvárad vezetősége.Nemhiába volt nagy hatással Nagyvárad Ady Endrére , Juhász Gyulára és a többi fiatal tehetségekre.Nagyvárad toleráns volt és volt egy sajátos varázsa.Idézek a cikkből :
"Nagyvárad legújabban bőven termi és neveli a poétákat: a legifjabb irodalom talentumainak egész sora vagy Nagyváradról való, vagy Nagyváradon, mint állomáson át jutott az irodalom központjába. Ennek a jele ez a most megjelent könyv is, a mely Holnap czímmel hét poéta újabb dolgait gyüjtötte össze. A czím nyilván azt jelenti, hogy ezek a heten ma még fiatalok, küzdenek az elismerhetésért, de még a holnaptól, az útban levő fiatal nemzedéktől várják, hogy idejüket beteljesítse."
Kikről ír a cikk ? Ady Endre, Dutka Ákos,Juhász Gyula,Balázs Béla,Emőd Tamás,Miklós Jutka.Csak néhány név a Holnaposok közül. A kritikus Antal Sándor volt.Olvassa el mit írtak ezekről a fiatal tehetségekről a huszadikszazad.hu-n '
 
Holnaposok szoborcsoport Nagyváradon.Forrás : cultura.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése