Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2022. január 3., hétfő

Valamikor temető, majd Înfrâțirea, ma bevásárló és szórakozó központ



A volt Infratirea helyén épült Lótusz2 bevásárlóközpont  és szórakozóközpont a Decebal, volt Vitéz utcán. 2022 január 2.


2011 végén egy ötlettől vezérelve elindítottam a blogomat. Mint kezdő, inkább a lelkesedés írányított, valamint az a felismerés, hogy osszam meg az információkat az olvasóval. Az első "bejegyzésben " Halasi Erzsébet színésznő Jutalomjátékáról számoltam be. 

2022 január másodikán a volt Înfrâțirea szerszámgépgyár helyén felépített Lótusz2 bevásárlóközpontot nézve, felismertem, a következő években inkább dokumentum jellegű fotókat és videókat kell készítsek, mert az életünk felgyorsult. Valamikor az Őssi temető volt, majd a szocializmus idején felépítették az Înfrâțirea szerszámgépgyárat, melyet lebontottak, a helyén felépítették a Lótusz2-t. Ez azt jelentheti, hogy nem sok időm van hátra, ahhoz, hogy a terveim egy részét megvalósítsam. 

Nagyvárad mint a szecesszió fellegvára a múlté. Még megmaradnak bizonyos épületek, műemlékek, mert a törvény védi őket, de egy új Nagyvárad van kialakulóban, mely kevésbé fog hasonlítani a " Pece-parti Párizshoz ".Az önkormányzatnak más tervei  vannak. Nagyvárad a "befektetők paradicsoma " lett. Meddig? Nem lehet tudni, mert mintegy 40 építőtelep működik a városunkban. Jó ez nekünk? A propaganda szerint igen. Az már biztos, 2025-től kezdjük visszafizetni a felvett kölcsönöket. Ez azt jelentheti, hogy nem lehet a végtelenségig fejleszteni a várost. 

Ez ad némi reményt arra, hogy nem tudják teljesen átalakítani a belvárost a törvény miatt, melyet szeretnének megváltoztatni a saját javukra, de nem tehetik ,a nemzetközi jog védi a műemlékeket. Rengeteg pénzt "hívtak le " az EU pénzalapjaiból, most kezdődik az újabb hétéves ciklus. Igen, mega bontások, átalakítások, építkezések tovább folytatódnak. 

Mit tehetek? Semmit! Nem vagyok sem politikus, sem befektető, sem más, csak egy blogger. Nincs diplomám, inkább lelkesedés hajt, mert beleszerettem Nagyváradba. Mit fogok tenni ebben az évben? Ugyanazt amit eddig. A projektem amelyet tíz éve elkezdtem tovább folytatom az akadályok ellenére. Irányelv, több fotó és több videó Nagyváradról!  Kiknek készítem? Magamnak és a hozzám hasonló, Nagyváradot szeretőknek. Jó érzés, hogy sokan figyelemmel kísérik a tevékenységemet. Teszem a dolgomat mert ez lett az egyik hobbim. 

Két nehéz évet hagytunk magunk mögött a Covid-19 miatt. Jön az Omikron variáns, mely megfogja "keseríteni " az életünket. A január másodikai jelentésben meghaladtuk az egy ezreléket a fertőzöttségi rátában. Az elmúlt napokban a váradiak "lazítottak", melynek meg lesz a bőjtje. Addig is élvezzük az életet. Nemsokára jönnek a "bezárások ",korlátozások. Legyünk optimisták, mert aminek van kezdete, annak van vége is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése