Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2022. január 1., szombat

Újév és babonák

 

Forrás : erdon.ro. 

Az újév összenőtt a Szilveszter ünnepével. Mikortól ünnepeljük az újévet? A Wikipédia megadja a választ. A Gergely naptár bevezetésével az újév január elsejére esett.1691-ben XI. Ince pápa tette véglegessé az ünnepet.Az újévet a nemzetek különböző időpontokban ünnepelték.Hogyan ünneplik? A Wikipédia említett cikkében a következőket olvashatjuk : 

"Az újévet sok helyen tűzijátékokkal, családi összejövetelekkel, bulikkal ünneplik. A városok fő terein tömegrendezvényeket szerveznek, az új év beköszönte előtti másodperceket gyakran visszaszámlálás kíséri, ezt követik a pezsgős köszöntések, jókívánságok. Az újévi ünnepléskor megszaporodnak a balesetek: gyakran riasztják a mentőket és tűzoltókat tűzesetek, petárdázás okozta sérülések, verekedések, alkohol és drog okozta rosszullétek miatt." 

Akik babonásak,azoknak több hagyományt kell betartaniuk.A babonás hiedelmekben nagyon gazdagok a nemzetek.A magyar babonákról a következőket olvashatjuk a Wikipédia cikkében : 

A magyarság körében újév napjának népies neve kiskarácsony.Ezen a napon régen szokás volt újévi jókívánságokat mondani házról házra járva, amiért a háziak kisebb adományokat adtak a köszöntőknek. Újévkor az egész év sikerét igyekeztek biztosítani különféle kellemes dolgok végzésével, mivel azt gondolták, hogy ami újév napján történik az emberrel vagy amit cselekszik, az egész évben ismétlődni fog – ezért még a betegek is felkeltek az ágyból, továbbá ezen a napon tilos volt bármit is kölcsönvenni vagy kölcsönadni, és tartózkodtak a munkától (mosás, takarítás) és a veszekedéstől. Aki újévkor korán reggel megmosakodott a kútnál, az egész évben friss volt, aki pedig hajnalban elsőként húzott vizet a kútból, az szerencsét hozó „aranyvizet” merített, amiből a családtagokat is megitatták." 

További babonákról olvashatunk a Bihari Napló online cikkében. A kérdés : Hogyan lehet ezeket a babonás hiedelmeket összhangba hozni a bibliai alapelvekkel? Ezekben a napokban,ez nem számít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése