Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. november 9., kedd

Műemlék lett a leégett villamosremíz!


 
A leégett villamosremíz. Forrás : erdőn.ro


Jó hírt olvashatunk Pap István cikkében, műemlék lett a leégett villamosremíz. Ennek örvendhetünk, mert eredeti formában kell visszaállítani az épületet. Nem jó hír az önkormányzatnak, mert áthúzta a számításokat. Az is lehet, hogy az EU-tól kapott pénzt vissza kell fizetni. A Hivatalos Közlönyben megjelent cikk szerint B kategóriás műemlék lett, a sorsa bizonytalan, de örvendjünk annak a ténynek, hogy a leégett villamosremíz valamelyik formában ránk marad. Pap István cikkéből idézek néhány mondatot : 

"A döntés megjelent a Hivatalos Közlöny szeptember 16-iki számában. Ez a fejlemény nagyban megnehezíti a váradi önkormányzat tervét, hogy a nagypiac helyén a rogériuszi piachoz hasonló létesítményt húzzon fel, az épület alatt pedig mélygarázst alakítson ki. A beruházásra a Románia–Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében nyert finanszírozást a város. Időközben ugyanis leégett a nagypiac, a volt villamosremíz épülete, erre a városvezetés azt találta ki, hogy lebontja a volt remízből még megmaradt falakat, hogy annak helyén egy új épületet húzzon fel, ami azonban külalakra úgy nézzen ki, mint a régi épület. A városvezetés ugyanis úgy ítélte meg, hogy a leégett nagypiacból megmaradt falak már nem megmenthetők, a tűz helyreállíthatatlan károkat okozott bennük." 

"Hogy mi lesz az egykori váradi remízből megmaradt épület sorsa, ez még a műemlékké nyilvánítás után is kérdéses. Ezt tudtuk meg Emődi Tamás építésztől, a regionális műemlékvédelmi bizottság korábbi tagjától. Mint kifejtette, mivel B. kategóriás műemlékről van szó, ez azt jelenti, hogy helyi szinten dönthetnek arról, hogy mi menthető meg az épületből, és mi nem, tehát nem kell Bukarestbe felküldeni a vonatkozó dokumentációt."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése