Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2021. november 27., szombat

Miért kell fizetni többet a váradiaknak 40%-al a távfűtésért? Mit igért Ilie Bolojan ?

 

 
 
Fotó : erdon.ro. 

Miért kell fizetni többet a váradiaknak 40%-al a távfűtésért?Pap István cikkéből választ kaphatunk :

"A Nagyváradi Helyi Tanács pénteki ülésén megszavazta a hőenergia új fogyasztói árát. A testület kénytelen volt emelni az árakon azok után, hogy az Országos Energiaár-Szabályozó Hatóság (ANRE) november 1-től 96,67 százalékkal 186,4 lejről 364 lejre növelte Nagyváradon a hőenergia termelési árát." 

Mit jelent nekünk? Idézek a cikkből :  "A polgármesteri hivatal számításai szerint egy garzonlakásban, ahol a havi átlagfogyasztás 1,2 gigakalória, eddig 340 lejt kellett fizetni, ez az összeg november 1-től 476 lejre nő. Egy kétszobás lakásban, ahol a havi átlagfogyasztás 1,8 gigakalória, az eddigi 510 lej helyett 714 lejt fog a Hőszolgáltató a lakóknak kiszámlázni, vagyis 204 lejjel kell többet fizetniük. Háromszobás lakások esetében 317 lejjel nő a fűtésszámla, míg a négyszobás lakásban lakók 396 lejjel kell többet fizessenek novembertől." 

Nagyváradon a legolcsóbb a hőenergia előállítási ára,az önkormányzat nem fizet több szubvenciót.Ezt nyilatkozta Florin Birta polgármester : " Florin Birta azt válaszolta, hogy az önkormányzatnak nagyon sok futó beruházása van, ezért nincs több pénze a fűtéstámogatásra, és folyatni akarják a távhőrendszer felújítását is, hogy még hatékonyabb legyen a rendszer. „Az eddigi befektetések eredménye az, hogy Romániában Nagyváradon a legalacsonyabb a hőenergia előállítási ára." 

A cikkből megtudhattuk,hogy sokkal többet kell majd fizetnünk a fűtésért.Mit igért Ilie Bolojan ? Idézek Szeghalmi Örs cikkéből :

A távhő-stratégiában a CET hatékonyabbá tétele is szerepel. Ilie Bolojan például elmondta: "Igazságtlan, hogy sok lakosnak percekig kell folyatnia a vizet, amíg meleg jön végül – de a kiengedett hideg vizet is meglegként számlázzák ki nekik. E jelenséget a keringtető rendszer fokozatos megújításával fogjuk megszüntetni, pár év alatt teljesen megoldható a városban. Emellett olyan mérőkészülékeket fogunk beszerezni, amelyek nemcsak a víz mennyiségét mérik, hanem a hőfokát is. Így nem lesz többé kiszámlázható melegvízként az, ami valójában hideg"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése