Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. augusztus 13., hétfő

Lakásépítést ösztönző szabályzat Nagyváradon

A tömbházlakás-építések ösztönzése a célja a közvitára bocsátott szabályzat-tervezetnekFotó: Alexandru NiÅ£escu 

"Ma bocsátják közvitára a nagyváradi önkormányzat lakásépítést ösztönző szabályzatát. Egy olyan elképzelés ez, amelyben az ingatlanfejlesztők önként vehetnek részt. Jelenleg Váradon mintegy 1700–1800 tömbházlakás épül, tudatta Ilie Bolojan polgármester." - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Nagyvárad fejlődésének záloga az, hogy növekedjen a lakossága, hogy a városban és metropolisz övezetében legyen elég munkaerő. E növekedéshez egyrészt arra van szükség, hogy a váradiak ne költözzenek el innen, másrészt pedig arra, hogy máshonnan viszont ide jöjjenek az emberek. Mindezt csak úgy lehet megvalósítani, ha minél több lakás épül a városban – fejtette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, a város polgármestere, ismertetve azt a ma közvitára bocsátott szabályzat-tervezetet, amelynek célja a tömbházlakás-építések ösztönzése Nagyváradon. A tervezet három olyan helyszínt jelöl meg, ahol támogatni kell a tömbházak építését: a város féli határában az Ogorului út és a Szentandrási út mentén, a Densuşianu és a Podului úttól nyugatra eső területen, illetve a város észak-nyugati részén a vasúti síneken túl. „Bátorítjuk a lakásépítéseket az elhagyott ipartelepek helyén, ott, ahol rossz minőségű építmények vannak, az egykori katonai egységek területén, amelyek jelenleg nem használatosak, de nem támogatjuk a magától fejlődő váradi dombokon, mert ott nagy költségeket emészt fel a közműhálózat kiterjesztése” – fejtette ki Ilie Bolojan. Hozzátette: akik a domboldalon akarnak építkezni, vagy maguk építik ki a közműhálózatot, vagy megvárják, míg a városnak elég pénze lesz arra, hogy ott is fejlesszen.

Szabályzat
A szabályzat-tervezet rögzíti azokat a feltételeket, amelyek között az önkormányzat támogatja a tömbházlakás-építést a városban. Az önkormányzat vállalja azt, hogy lakásonként 2500 euró értékben megépíti a közműhálózatot, az ezt az összeget meghaladó költségek az ingatlanfejlesztőt terhelik. Ezért a támogatásért cserébe az önkormányzat elvárja az ingatlanfejlesztőktől azt, hogy adják át a városnak a tömbházak közötti területeket, hogy a leendő parkolóhelyeket a város kezelje majd. Mint Bolojan kifejtette, jelenleg az ingatlanbefektetők építik ki a közműhálózatokat is, és ők kezelik a parkolóhelyeket is, ami miatt számos vita keletkezik a lakók között. Ebben a vonatkozásban az Ared és a Prima lakónegyedeket említette negatív példaként a polgármester. Az együttműködés feltétele az is, hogy a fejlesztők minimum százötven lakást és minimum három emeletes tömbházakat építsenek egymástól megfelelő távolságra. Nagyon sok lakónegyedben ugyanis a tömbházakon és a parkolóhelyeken kívül másnak nincs már hely. „Jelenleg Nagyváradon mintegy 1700–1800 tömbházlakás épül, reméljük, hogy ezzel a szabályzattal sikerül tartani ezt a lakásépítési ritmust a következő években is” – fogalmazott a polgármester. Kérdésre válaszolva Bolojan elmondta, hogy az ingatlanfejlesztőknek nem lesz kötelező részt venni a szabályzat által szorgalmazott együttműködésben, de a jövőben a város nem fogja jóváhagyni azokat az ingatlanfejlesztők által benyújtott városrendezési terveket, amelyek túlságosan közel építenék meg egymáshoz a tömbházakat. „Szellőssé kell tenni a lakónegyedeket, hogy a tömbházakon és a parkolóhelyeken kívül másnak is maradjon hely” – érvelt Bolojan, elismerve azt, hogy „az ingatlanfejlesztők nem nyernek nagy dolgot ezzel a szabályzattal, de mi nyerünk azáltal, hogy rendet teremtünk ezekben az új lakónegyedekben”.

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése