Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. augusztus 26., vasárnap

Ezt az éjszakát nem feledjük... Lángokban a görög-katolikus püspöki palota!

Fotó: Totka László 
Fotó: Totka László

"Lángokban áll Nagyvárad egyik impozáns épülete, a görögkatolikus püspöki palota. A pusztítás hatalmas. Egyelőre úgy tudni, hogy emberi áldozata nincs a katasztrófának." - írja a Bihari Napló.A Facebook oldalon ezt olvashatjuk tömören:"Ezt az éjszakát nem feledjük..." Szombat éjfél után azt írták a helyi lapok,hogy nem volt emberi áldozat.Nagyon sok váradit érdekel ,mi az oka a tűznek.Több ellentmondó vélemény forog közszájon,várjuk meg a hivatalos közleményt.A fotók és videók önmagukért beszélnek: 

"Camelia Roşca, a Crişana Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU) szóvivője azt a tájékoztatást adta: ötven katonai tűzoltó dolgozik az oltáson, a teljes bevethető állománnyal a helyszínre vonultak. 

A lángok a szombat esti órákban csaptak fel, a helyszínen több százan követik figyelemmel, filmezik, és osztják meg a közösségi oldalakon a látottakat. A reakciókból kitűnik: mindenkit mélységesen megdöbbentett Nagyvárad egyik legszebb épületének a katasztrófája. 

22.30 óra a körül a görögkatolikus palota egyik tornya a Mihai Pavel utcára dől. A helyszínre még több tűzoltó és tűzoltóautó érkezik, és próbálják megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos épületekre is. A tömegből sokan kritizálják a tűzoltók közbelépésének a hatékonyságát, akik időközben a Sebes-Körösből is próbálnak vizet nyerni az oltáshoz. Az ISU szóvivője a Digi24 televíziónak azt nyilatkozta: három hidrofor nem működött, ezt pótolták a Sebes-Körösből vett vízzel.

A szomszédos épületek lakóit kiköltöztették, nyilatkozta Ioan Mihaiu Bihar megyei prefektus a Digi24 televíziónak, azt azonban nem tudta megmondani, hogy hány személyről van szó. Elszállítottak több, a környéken parkoló gépjárművet is.

A helyszínen tartózkodik Virgil Bercea görögkatolikus püspök is, aki sokkolva figyeli a történéseket. Az Ebihoreanul információi szerint több görögkatolikus pap elégedetlenül nyilatkozott a tűzoltók közbelépésével kapcsolatban, azt kifogásolva többek között, hogy a tűz keletkezésekor nem hallgatták meg őket azzal kapcsolatban, hogy melyik részen juthatnának be az épületbe.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy úgy tűnik, nincs emberi áldozat. Az egyik pap az épületben lakott ugyan, de neki sikerült időben kimenekülnie. Dr. Hadrian Borcea, az UPU-SMURD vezetője ugyancsak azt nyilatkozta 23 óra körül: addig az óráig emberi áldozatot nem követeltek a lángok. 

23.45 óra körül Mircea Mălan nagyváradi alpolgármester azt nyilatkozta az Antena 3 televíziónak, hogy a katasztrófavédelmi egységeknek sikerült bejutniuk az épületbe. “Ettől a pillanattól kezdve úgy tűnik, hogy a helyzet ellenőrzés alatt van. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy a lángok ne terjedjenek át a szomszédos épületekre”, mondta az alpolgármester.

A tüzet éjszaka fél egyre szinte teljesen eloltották. A helyszínről készült drónfelvételek azt mutatják, hogy a lángok a teljes tetőzetet elpusztították, és az egész épületet érintették.
A Wikipédián a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota szócikknél éjféltől a következő bejegyzés is szerepel: “Egy tűzvész 2018. augusztus 25-én megsemmisítette az épületet”. 
palota2 
palota3

Videók 


A drónfelvétel is mutatja, milyen hatalmas a pusztítás. Forrás: Ovi D. Pop
Az épület homlokzata meglepően ép maradt ©

"Szombat este rettentő kép tárult azok elé, akik a Szent László téren és környékén tartózkodtak: a görögkatolikus püspöki palota tetőzete lángokban állt, ezek később az épület emeletére is átterjedtek." - János Piroska a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

A hatalmas pusztításban nemcsak Nagyvárad jelképes értelemben vett szíve rongálódott meg, az eset a városlakókat (és nemcsak) is lesújtotta. Nagyvárad egyik legimpozánsabb, az ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján 1903–1905 között felépült palotáján szombat este 21.30 körül csaptak fel a lángok, majd a tűz átterjedt az épület többi részére is: a Szent László térre néző oldala után a Pável utca felőli rész felé terjedt, az ablakokon keresztül látni lehetett, ahogy lángnyelvek csapnak fel az épületen belül. A főtéren emberek százai követték figyelemmel a tűzoltók munkáját, akik a Körösből is szivattyúzták az oltáshoz szükséges vizet. A lángokat éjjel egy óra körül sikerült eloltani, de a tűzoltók továbbra is felügyelet alatt tartották.

Gyűjtés az újjáépítésért
„Nagyvárad egyik legfontosabb műemléképülete, a görögkatolikus püspöki palota vált a tűz martalékává ma este. Az egész várost lesújtotta ennek a lenyűgöző épületnek az elvesztése. Nagyvárad önkormányzata a Görögkatolikus Püspökséggel közösen hétfőn egy bankszámlát fog nyitni, az erre beérkező adományokat a város egyik szimbólumaként is szolgáló palota újjáépítésére fogjuk fordítani. Nagyvárad önkormányzata anyagilag támogatni fogja az épület helyreállítását. Köszönetet mondunk a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség tűzoltóinak és a segítséget nyújtó állampolgároknak is” – tette közzé a város önkormányzata a tragédia után az egyik közösségi oldalon.
Az épület homlokzata meglepően ép maradt ©

A segítségnyújtásra tett ígéretet az épp a városban tartózkodó Alexandru Pugna, a kulturális minisztérium államtitkára is. „Tragédia, ami ma este Nagyváradon történt, Virgil Bercea püspök úrral megrendülten állunk az eset előtt, amely ilyen hirtelen történt. Tárgyalunk arról, milyen megoldásokat lehet találni arra, hogy Nagyvárad önkormányzata, a kulturális minisztérium anyagilag támogassa az épület helyreállítását. Egy A kategóriás műemléképületről lévén szó a kulturális minisztérium Örökségvédelmi Intézete finanszírozni tudja a helyreállítását” – nyilatkozta az államtitkár. "

Forrás : erdon.ro
Videók a Facebookon