Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. augusztus 6., hétfő

Augusztus 20-i programsorozat és búzagyűjtés

Csomortányi István (balról) és Zatykó Gyula a tegnapi tájékoztatón 
Csomortányi István (balról) és Zatykó Gyula a tegnapi tájékoztatón

"Ismertette tegnapi váradi sajtótájékoztatóján az Erdélyi Magyar Néppárt két vezetője az augusztus 19–20–21-i programsorozat fő elemeit. A részleteket még szervezik, amint összeáll a végleges program, közöljük. Búzagyűjtési akcióról is beszámoltak." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Háromnapos programsorozatot szerveznek még most is az EMNP-sek, gazdaegyesületek közreműködésével, az augusztus 20-i ünnep kapcsán. A részletekről tegnap Nagyváradon Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei szervezetének elnöke tartott tájékoztatót. Utóbbi elmondta: természetesen idén is az államalapítás és az újkenyér tematikáját követik a rendezvények, a 19–20-aiakat a Szent László Egyesület, a Magyar Polgári Egyesület és az Érmellék Gazdák Egyesülete közösen igyekszik tető alá hozni. A tavalyi premierhez illeszkedve az újkenyér megszentelése/megáldása lesz a váradi Szent László téren. 20-án, 17.45-től a megáldott/megszentelt kenyereket ki is osztják a résztvevők között. Ám már előbb, 17 órától érdemes kilátogatni a főtérre, ahol népi együttesek fognak fellépni.

Karnevál
A több mint 300 kilogramnyi kenyeret a történelmi egyházak képviselői fogják megszentelni/megáldani. Ami mind a három napon lesz, az az Érmelléki Termékek Vására, továbbá népi együttesek fellépései – ám ezek helyszíne még egyeztetés alatt áll. A teljes programot később közöljük.
Zatykó Gyula hozzátette: a helyszín azért kérdéses, mert a főtér megrepedt járólapjait mostanság cserélik, és a kivitelező, valamint a megrendelő városháza között vita van arról, hogy alapvetően rossz minőségű járólapokat raktak-e le, vagy a különféle rendezvényekkor az oda behajtó autók alatt repedtek meg a lapok, ezért egy ideig egyáltalán nem engednek oda gépjárműveket, valamint nagy súlyterheléssel járó rendezvényeket sem. Ez kötődik a programsorozat 21-i rendezvényéhez is, amikor a debreceni virágkarnevál kapcsán vonulnak fel díszített járművek – ezek útvonalát is most egyeztetik, de a főtérre fognak érkezni, ám nem a központi részére, hanem a görögkatolikus püspökség környéki szélére, épp az említett okok miatt. Felállítanak a főtér egy másik szélén egy minden eddiginél nagyobb színpadot, ahol a 100 tagú cigányzenekar ad majd koncertet 21-én, várhatóan 20 órától.
Ezt a virágkarneválos részt egyébként a váradi turisztikai menedzsment ügynökség, vagyis az APTOR szervezi. Váradon öt kocsi fog majd felvonulni: lesz egy Debrecen-Nagyvárad dekor, ami a két színházat fogja megjeleníteni, a másik a két megyei tanács autója lesz, borvidékeket népszerűsítő, ott lesz a szokásos Szent Korona-kocsi, valamint a debreceni Fórum és az Aquaticum egy-egy allegorikus kocsija.

Magyarok Kenyere
Ismét megszervezik az ünnepkör kapcsán a Magyarok Kenyere búzagyűjtést, amelynek révén a váradi főtéren kiosztandó kenyerek is készülnek majd. Erről a tájékoztatón elmondták: Pécsről indult a kezdeményezés, hogy búzát adjanak össze a Kárpát-medencei gazdák, karitatív célokra. A megyében tavaly nyolc tonnányi gyűlt össze, 30 településről, 100 gazdától, az ebből készült liszt három felekezethez tartozó öt gyerekotthonhoz került. Idén már zajlik a gyűjtés, csak Szalacson például legutóbb 1,5 tonnányit adtak össze, az akció augusztus 10-ig tart. Ez nálunk már az ötödik ilyen alkalom, és a Hegyközi Gazdák Egyesülete, valamint a Dél-Bihari Gazdák Egyesülete is segít. A lisztből készülő kenyereket a váradi főtéren megáldás/megszentelés mellett úrvacsorákra is felajánlják azoknak a településeknek, ahonnan adományok érkeztek.
Ez egyébként egy Kárpát-medencei szintű program, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinál. Tavaly a nem túl jó helyzetben lévő Kárpátaljai Gazdák adták össze a legtöbbet, ezért idén náluk, Mezőgecsén lesz az úgynevezett összeöntési ünnepség, azaz az egésznek a záró akkordja."

A gyűjtőhelyek: Hegyközcsatár – Bíró Ferenc portája, Bélfenyér – Zahari Jakab portája, Érsemjén – Ványi Attila portája, Paptamási – Oláh József portája, Szalacs – Rencsik Ferenc, Érmelléki Gazdák Egyesületének irodája, Ottomány – Vadai János, Köröstárkány – Benedek Mihály portája, Hegyközszentmiklós – Tolvaj Ella portája, Nagyvárad – Kálvin János utca 1. szám alatt, az Erdélyi Magyar Néppárt irodája. A gyűjtésre vonatkozó tudnivalókról továbbra is Laskovics István falugazdásznál lehet érdeklődni a 0756–530–912-es telefonszámon. 

Forrás : biharinaplo.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése