Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. május 17., kedd

Új adatok az első nagyváradi gyógyszertárak megjelenéséről

"A szerző három jelentős, az első nagyváradi gyógyszertár alapítására és az első gyógyszerész működésére vonatkozó időpontra hívja fel a figyelmet és mutatja be illetve kommentálja az azokra vonatkozó legújabb adatokat. Az első részben az eddig legrégebbinek
tartott Arany Kereszt patika alapítási éve körül megfogalmazott régebbi és újabb álláspontokat értékeli. A második rész egy eddig alig ismert illetve elfelejtett, a premontrei rend tulajdonában, már az 1730-as évekbe működő gyógyszertár működését bizonyítja. A harmadik részben ismerteti az adatot, amely szerint már 1408 előtt bizonyíthatóan élt Váradon egy Márk nevű „apothekárius". Márk gyógyszerész és feltehetően patikájának működése mintegy száz évvel megelőzi az eddigi ismeretek szerint Erdélyben és egész Romániában legelső nagyszebeni gyógyszertár működését." - olvasható Budaházy István cikkében,mely megjelent a gyogyszeresztortenet.hu hasábján. 

Mit tudhatunk meg az Arany Kereszt patikáról?1742-ben alapították Váradon.Egyes vélemények szerint 1670-1680-as években már létezett,de ezt nem tudták bizonyítani.Várad virágzásnak indult a török uralom alatt,mert sok országból hoztak árút,melyeket meg lehetett venni.Ilyen országok voltak India,Arábia,Kín,stb.1692. júniusban az osztrák sereg vissza foglalta a várt a törököktől.A beszámoló szerint nem maradt egyetlen ép ház sem.Ha volt is patika,az ostromkor megsemmisült,a patikus elmenekülhetett.Idézet a cikkből :
"Csáki Miklós római katolikus püspök a város központjában telket és épületeket vásárolt a görög rítusú katolikusok számára „a patika szomszédságában"." Alapítója Stacho János volt.
 
Orient Gyula 1932-ben azt írta,hogy a premontrei rendnek volt patikája 1730-ban az egykori Park szállóban.Telepi Sándor Marcell, néhai premontrei kanonok és gimnáziumi tanár kéziratában olvashatjuk,hogy
 "Várad-Olasziban felépített adminisztrátori ház„egy részében már 1737-ben működött egy gyógyszertár." Ezek szerint Nagyvárad volt a negyedik város Erdélyben,melyben volt gyógyszertár.

e

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése