Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. május 29., vasárnap

Ahol a fű sem nő: vizit az új Váradi akvaparkban.

Ahol a fű sem nő: vizit az új Váradi akvaparkban. "Furcsa persze, hogy egy akvaparkban nyílt nap legyen, hiszen magának az akvaparknak kellene nyitva lennie. De nincs, helyette ez van: a nyitás csúszik Váradon, ezért a kampányban nyílt napot szerveztek. Benéztünk" - írja cikkében Szeghalmi Örs.Teljes cikk : 


"Itt a fű sem nő – ez a benyomásom, ahogy bejárom az új nagyváradi akvaparkot. Ugyanis furcsa, hogy lényegében nincs nyitva, de nyílt nap van. A választási kampány utolsó hétvégéjén ugyanis egy napra megnyitották a nyilvánosság előtt az elkészült, de mégsem üzemelő létesítményt (előtte való nap meg a sajtót tájékoztatták ugyanott) – amit be lehet járni ugyan, de fürdőzni nem lehet. Ezért van olyan fű sem nő hangulat, ahogy a vízzel teli medencék, csúszdák és a benti szolgáltatótermek tele vannak ugyan látogatókkal, de mindenki csak nézeget és fotóz, mint valami tárlaton, a szokott strandi zsibongás helyett csend mindenütt. Ja, meg a szó szoros értelmében sem nő a fű: eddig csak a Körös túlpartjáról figyeltem, néha, arra járva, hogy a zöldövezetek valahogy nem zöldülnek egyelőre, most pedig közelről is megnézhettem, hogy most (még?) valóban gyér a fű mindenütt, inkább csúnya földesek azok az övezetek. Emellett kicsit furcsa, hogy a nagy, impozáns épület ablakait sem sikerült mindenhol megtisztítani, egyes belső felületek is porosak – aztán az végképp milyen, hogy a medencék alján a por a vízzel való feltöltés után pár helyen összeállt sárrá, máshol meg a víztükör koszos. Igaz, ezen egyszeri nyílt napon nem is lehet a medencéket használni, meg semmi mást sem, csak körbesétálni szabad mindent – és valószínűleg tisztább lesz majd az igazi nyitásra. Ami mikor is lesz? Még mindig nem tudni pontosan. Kérdeztem több ott dolgozótól is, de csak annyit tudnak, hogy júliusban, vagy augusztusban. Hogy mi ez a csúszás, azt nem akarják elmondani, én azonban úgy tudom, hogy a városvezetés kvázi a saját magának építette ezt az akvaparkot, olyan értelemben, hogy az önkormányzat egyik hivatala fogja adminisztrálni – és egyelőre gondok vannak a lepapírozással, a használatba adással.
Milyen is?
Egyébként egyelőre elég szép az egész. Bár már a bejáratnál eszembe jut egy másik gondjuk: szép dizájnosan ki van írva, hogy „Comlpex Wellness Termal Nymphaea” – csakhogy pár napja kiderült, a Lotus cégcsoportja levédette a Nymphaea nevet, ezért új elnevezést kell majd adni ennek az egésznek, és a feliratot is lecserélni. Most úgy néz ki, Nagyváradi akvaparknak fogják nevezni, de még nem biztos. Bejutni ellenőrző kapukon át lehet, amelyek olyanok, mintha az autópályán a díjfizető kapuk lennének, vagy reptéren az útlevél ellenőrzési fülkék – állítólag ezeket kifogásolta az az építész is Pesten, aki először megtervezte a létesítményt, majd elvették tőle a munkát, és más folytatta. Na, de összességében szép és korszerű az akvapark. Engem például a debrecenire emlékeztet a központi része, a belső medencével. Mert ugye vannak belső medencék, aztán egy olyan, ami bentről átvezet a szabad ég alá, és vannak a külsők, amelyek egyike hullámfürdő, továbbá a csúszdák, ismét bent pedig szauna, masszázstermek, külön kibérelhető pezsgőfürdő-szobák, játékterem, játszóhely gyerekeknek, mosdók, öltözők, éttermekben is, kint is. Úgy tűnik, egy darabig tényleg jó lesz ez. Ha le nem lakják hamar a vendégek – jut eszembe, mégpedig arról, hogy a nyílt napon a bejárás egyszerűen közvetlenül az utcáról történik, mindene át lehet tapodni utcai cipőkkel, még az egyelőre nem működő szauna lécpadlózatán is azzal álldogálnak az álmélkodók. Remélem, azért élesben majd nagyobb hangsúly lesz a higiénián is.
Előzmények
Románia legnagyobb vízi wellness parkját építik – így számolt be a kivitelező, a KÉSZ vállalat hónapokkal ezelőtt a Nagyváradon létesített objektumról. Az csak később derült ki, hogy csúszik az építkezés, és a megnyitás is, meg az is később lett nyilvános, hogy drágák lesznek a belépők. Minden esetre érdekes áthidaló megoldást választott a váradi önkormányzat – amely amúgy a kezelője is lesz az egésznek. A választási kampányban sem tudták megnyitni ugyanis a létesítményt – így aztán úgymond nyílt napot tartottak szombaton, amikor az érdeklődők bejárhatták az akvaparkot. Ami majd később nyit. Mint annak idején megírtuk, a kivitelezője a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., és az akvaparkban összesen hét medence és tíz csúszda van, ez utóbbiakból négy beltéri és hat kültéri, a csúszdák összhossza mintegy egy kilométer. Mindemellett négy sportpálya, két röplabdapálya, egy multifunkcionális sportpálya, két pingpongasztal, hét csocsóasztal várja majd a szórakozni vágyókat. A létesítmény mellett épülő parkoló 311 férőhelyes. Az akvapark kivitelezési határideje 2015 decembere volt, de ezt jócskán meghaladták. Lovas Sándor, az akvaparkot kivitelező Kész Építő és Szerelő Zrt. Főmérnöke még a munka régebbi fázisában elmondta, hogy volt, amikor több százan is dolgoztak a helyszínen. A létesítmény leglátványosabb része az íves ragasztott fa tartó szerkezetű kupola, melynek a héjazata háromrétegű ETFE fóliával van megoldva, amely premiernek számít Romániában. Hogy ez vizuálisan mennyire sikeres megoldás, arról lehetne vitatkozni, ugyanis távolabbról az egész végül olyan, mintha olcsó, áttetsző műanyaglapokkal fedték volna le. Erre én is rákérdeztem a helyszínen, hogy esetleg nem védőfólia van-e még rajta, de azt a választ kaptam, hogy védőnek védő, fóliának is fólia, viszont olyan, amit nem vesznek le… A strand részen természetesen napozni is lehet, a mintegy hét hektáros területen 3,2 hektár a beépített terület, a többi zöldövezet, illetve napozásra alkalmas rész. A főépületben medencék, törökfürdő, adminisztratív terület, szaunák, öltözők, és étterem vannak. Egy medence átvezet a kültérre. A kültéri medencék is készen vannak. Mint megírtuk, az olimpiai szabványokat leadták a városházának, ahol pedig állítják, hogy eszerint is épültek. A műugró rész egyébként jelenleg le van zárva, és kerítéssel el van választva a többitől. Van hullámmedence is, és persze az a medence is, amelybe a csúszdák érkeznek, és amely csúszdák messziről láthatóak, a kupolával együtt felhívva a figyelmet a létesítményre – emellett a benti részen is vannak csúszdás részek is. A 88,3 millió lejből épült létesítmény elkészültét jelentős mértékben az EU finanszírozta, és a nyílt nap előtti hivatalos átvételkor a városháza emberei még kisebb-nagyobb hibákat találtak, amelyeket 10 napon belül kijavít a kivitelező.
Sokan
Kifelé jövet szóba elegyedtem a kapuknál szolgálatot teljesítő egyik hölggyel, aki kérdéseimre elmondta: nem vezettek pontos nyilvántartást arról, hány látogató volt a szombati nyílt napon, de addig a pillanatig (amikor már nem sok volt zárásig) „legalább négyezren jártak itt”. Ami szerinte a befogadóképesség több, mint háromszorosa."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése