Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. május 17., kedd

Adatok Nagyvárad 18–19. századi patika- és kórháztörténetéhez


"Nagyvárad 18. századi népességtörténetéhez és a városvezetés archontológiájának összeállításához gyűjtött adatbázisunkban néhány gyógyszerészet- és kórháztörténeti vonatkozásra is bukkantunk, melyeket összevetettünk a vonatkozó szakirodalom adataival.


Meg kellett állapítanunk, hogy bár a témában – itt elsősorban a nagyváradi gyógyszerészet történetére gondolunk – többek között két doktori dolgozat is született, a 18. század tekintetében elég nagy a zavar, az idézett és sokszor hibás adatokat többnyire ellenőrizetlenül vették át a szerzők korábbi munkákból, a jelzett időszakra vonatkozóan levéltári kutatásokat csak elvétve végeztek, az elméleteket továbbgörgették.


Találóan összegezte a nagyváradi patikákról írt sorait Péter H. Mária kézikönyvében, ahol e következtetéssel zárja a városra vonatkozó kutatástörténet értékelését: „a sok kérdőjel és hiány esetleg újabb levéltári kutatásokkal [...] tüntethető el, de ez a jövőfeladata marad.”


Hogy ez mennyire igaz, egyetlen példával illusztrálnánk. Bihar vármegye teljes anyakönyvi állományának több szempontú és sokévi kutatása eredményeként a 18. századtól egészen 1918-ig terjedő időszakból több száz (!) cédula tartalmaz gyógyszerészekre vonatkozó adatokat.És ez mindössze egyetlen, mindeddig felhasználatlan forráscsoport.


Jelen adatközlésünk elsősorban a 18. század folyamán működőkét nagyvárad-újvárosi patika és a váradolaszi irgalmas rendi kórház és patika kezdeteiről próbál átláthatóbb képet rajzolni." - írja a szerző,Emődi András az Adatok Nagyvárad 18–19. századi  patika- és kórháztörténetéhez művében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése