Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. május 7., szombat

Olaszi temető

 
Fotó:Farkas László 

"Senki, soha nem fog bűnhődni ezért? Soha, senki, sehol nem emelheti föl könnyáztatta arcát, nem nézhet rád büntetést kérve azokra, akik e szörnyűséget elkövették?" - kérdezi Farkas László a blogjában.


Mi lett a sorsa a temetőnek?Ezt írja Farkas László : "Szemernyi tisztelet nélkül hányták csomóra a csontokat és dobálták emberhez méltatlan, megszenteletlen tömegsírokba. A köveket elhordták, eldobálták. Néhányat a folyóban láttak itt-ott, egy részüket, sajnos nagyon kis részüket sikerült kimenteni, de sok kövünk, emberi életek porhüvelye fölé emelt kövünk, ittlétünk tanúsága elveszett." 
Teljes bejegyzés : farkaslaszloblogja.blogspot.ro

Az Olaszi temető megsemmisítése politikai akarat volt.Az elvtársak elhatározták, a demokraták véghez vitték.Sajnos a váradi magyarok végig asszisztáltak ...

2 megjegyzés:








  1. Örülök,hogy rátaláltam Farkas László blogjára!Nem vagyok született váradi,de szeretem ezt a várost,érzem a varázsát,érdekel a sorsa.Gyönyörű középiskolás éveimet is beszámítva, harminc éve élek itt.Az Olaszi parktól egy villamos megállónyira lakom,így valamilyen formában minden nap szembesülök a sorsával,történetével.Most,a halottak napja közeledtével meg éppen!Szerencsére a köztudatban mindig Olaszi park, vagy Olaszi temető-park.Senkit nem hallottam még,hogy másképpen nevezte volna.-Hogy milyen akarat,hatalom vagy politika semmisítette meg több száz váradi nyugvóhelyét ezt most keresni nem aktuális.Most arra kell törekedni,hogy a neve,a felirata a volt sírkertnek Olaszi park legyen.-A túlélők,az emlékezők tudják elmondani az utódoknak a valóságot,az igazságot. Arra kell kérni a városvezetést,bízni a jó indulatukban emberségükben,kereszténységükben,hogy változtassák meg a park elhamarkodott véleménykikérés nélküli elnevezését.Könnyebb egy névtáblát levenni átírni,mint az emberek tudatát megváltoztatni!-Végezetül Áprily Lajos sorait idézném: Ne félj, ha holtjaid szava füledbe tévedez.-Kívánom,hogy senki ne féljen,tiszta lelkiismerettel,kegyelettel gondoljon több száz váradi nyugvóhelyére,most november 1 táján.

    VálaszTörlés
  2. Értékes írás,Gratulálok Farkas Lászlónak!

    VálaszTörlés