Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. november 3., kedd

Veszélyes klubok is vannak Bihar megyében

Veszélyes klubok is vannak Bihar megyében 
"Összesen csak 63 klubszerű szórakozóhely van a megyében – legalábbis az ISU szerint –, de ezek közül is 32-nek nincs tűzvédelmi engedélye. A bukaresti tragédia nyomán induló állítólagos ellenőrzéseket vizsgáltuk." - írja Szeghalmi Örs.

Teljes cikk : 
"A mi térségünkben körvonalazódnak is ellenőrzések, meg nem is, annak nyomán, hogy a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia után Raed Arafat, Victor Ponta és más bukaresti illetékesek is azt nyilatkozták: az összes szórakozóhelyet ellenőriztetik az országban. Hogy ez valóban így van-e, annak jártunk utána. Úgy tűnik, a nagy nyilatkozatok ellenére nem lesznek kiemelt és főleg nem az összes szórakozóhelyet érintő ellenőrzések. Marius Rotar, a Bihar Megyei Munkaügyi Felügyelőség első embere beszélgetésünk elején még azt mondta, a tragédia miatt ellenőrzéseket nem terveznek, a végén viszont, amikor konklúzióként újra felmerült a kérdés, már azt közölte, hogy „persze, kimennek az embereink ellenőrizni, szokásos kampányszerű vizsgálatokon kívül is, a mostani eset miatt”… Nem kertelt viszont Camelia Roşca, a Crişana Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője: „rendkívüli ellenőrzések nem lesznek részünkről” – mondta. Azt nem tudta megmondani, hozzávetőlegesen sem, nagyságrendileg sem, hogy hány klubszerű szórakozóhely van a megyében. Viszont kérésünkre dokumentálódott, majd azzal az információval szolgált, hogy szerintük az egész Bihar megyében 63 ilyen működik. Amikor jeleztük, hogy ez valószínűtlenül kevésnek tűnik, megerősítette, hogy szerintük ennyi van, ami ebbe a kategóriába sorolható. (Persze a szakterminológia, a törvényi megnevezésük nem ez, de a felelőstől azt kértük, azt összesítse, hány olyan van, ami a köznyelvben, azaz például épp a vendégek számára klubnak mondható.) Ebből a 63-ból 18-nak van részükről engedélye, 32-nek nincs, 13 esetében pedig az érvényes jogszabályok szerint nem is szükséges ilyen engedély. Az ISU idén eddig 40 bírságot rótt ki Bihar megyében működő szórakozóhelyekre, a tűzvédelmi előírások tiszteletben nem tartása miatt, mintegy 100 ezer lejes összértékben.
Marius Rotar elmondta azt is: „Úgy tudom, legalább 2–3 klub van Nagyváradon, amelyik ugyanolyan veszélyes lehet, ha tűz üt ki, mint a bukaresti Colectiv volt”. Ám amikor konkrétumokat kértünk, már azt mondta, erről nem akar beszélni, mert „nem akarja a vállalkozásokat nehéz helyzetbe hozni”, meg „nem is az ITM hatásköre”…
Minden esetre – amint az amúgy is logikus – azok a helyek a veszélyesebbek, amelyeket alagsorokban, pincékben alakítottak ki, mert onnan nehezebb kijutni, tette hozzá. A legbiztonságosabbak a földszinti szórakozóhelyek, azok közül is az olyanok, amelyeket csak nagy felületű üveg választ el az utcától, hiszen tűz, vagy más sürgősségi evakuálási eset idején az üvegek betörhetőek, így újabb menekülési útvonalak keletkeznek. Emeleti szórakozóhelyek egy fokkal már ismét kockázatosabbak.
Engedély nélkül
A bukaresti eset kapcsán munkaügyi kérdések is felmerültek, kiderült ugyanis, hogy abban a klubban is voltak illegálisan foglalkoztatott dolgozók (például ott lelte halálát egy ötgyerekes takarítónő, aki feketemunkás volt, ráadásul aznap be sem kellett volna mennie, csak beugrott egy munkatársa helyett). Marius Rotar kérdésükre kifejtette: Bihar megyében is előfordul, hogy a szórakozóhelyeken is illegálisan alkalmaznak embereket, „de azért országosan, az ilyen statisztikában ez a megye nem áll túl rosszul”. Az ITM évente 3–4 kampányszerű ellenőrzést tart a feketemunka visszaszorítására, és akit ilyesmin érnek, annak a figyelmeztetésben részesítésére sincs törvényi lehetőség, egyből pénzbüntetés jön, ami 10.000 lejtől indul."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése