Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. november 3., kedd

Nagyszabású nagyváradi tervek

Nagyszabású nagyváradi tervek 
"Nagyvárad polgármestere ismertette a 2014–2020 költségvetési időszakban külső anyagi forrásokból megvalósítandó városfejlesztési terveket." - írja Pap István

Nagyon fontos cikk a nagyváradiaknak,mert a jövőnkről szól ' Íme, a tervek :
"Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján felvázolta azokat a fejlesztési terveket, amelyeket az önkormányzat a 2014–2020 költségvetési ciklusban külső forrásokból kíván megvalósítani. Mint mondta, az előző költségvetési ciklusban a város összesen mintegy 200 millió eurónyi összeget nyert el pályázatok útján, és a következő költségvetési ciklusban is körülbelül ugyanannyi anyagi támogatásra akar szert tenni. A közúti infrastruktúra terén fontos terv a váradi körgyűrű összekötése a leendő autósztrádával. Ennek kapcsán Bolojan megjegyezte, hogy az autósztráda Bihar megyei szakaszának építését elnyerő spanyol konzorcium valójában nem is akarja építeni azt a szakaszt, de több részletet nem mondott erről. 

A tervekre visszatérve: a város egy közúti hidat akar építeni a Sebes-Körös fölött az 1. számú Eurobusiness Ipari Park közelében, három közúti aluljárót építene a Baross (Dacia) híd és az ortodox katedrális közötti területen, ez 20-25 millió euróba kerülne, ugyanakkor a Nagyvásártér és a katedrális közötti területet a gyalogosforgalom számára alakítanák ki. Bővítenék a gyalogosoknak szánt területet a Bémer (Ferdinand) téren, a Körös áruház előtt, és nemzetközi forrásból alakítanák át gyalogos sétánnyá a Zöldfa (Alecsandri) és a Nagysándor József (Lazar) utcákat is.

Tervek

A polgármester elképzelése szerint 2014–2020 között külső forrásokból 50–55 utcát aszfaltoznának le a városban és további huszonötöt újítanának fel. Folytatódna a város fűtési rendszerének megújítása. Már jövő tavasszal megkezdődne mintegy húsz kilométernyi fűtési fővezeték cseréje, majd egy következő etapban további 13–15 kilométernyi fővezeték cseréjét tervezi a város, ugyanakkor a mellékvezetékeket is felújítanák ott, ahol a legnagyobb a hőveszteség. Mindezekre a munkálatokra 50–70 millió euró közötti összeget tervez megpályázni a város.     

Jelentős célkitűzése az önkormányzatnak több műemléképület felújítása külső forrásból, ezek között szerepel a Darvas-LaRoche ház, a volt Szabadság mozi, a volt premontrei gimnázium felújítása, a városháza főhomlokzatának, valamint a várfalnak és a bástyáknak a felújítása. Ezekre 10–14 millió eurós forrást kíván szerezni a város. Az infrastrukturális beruházások közé tartozik egy intermodális közlekedési csomópont építése a biharpüspöki vasútállomásnál. A tervek között szerepel a villamosvonalak meghosszabbítása az Aradi úttól a Pece part mentén az ócskapiac és a Nagyváradi Egyetem mellett, ez a vonal az Atelierelor utcán haladva futna be a villamosremízbe, illetve a Gillányi (Cantemir) útba. Ennek a mintegy nyolc kilométernyi szakasznak a megépítése körülbelül tízmillió euróba kerülne. Ugyanakkor a Borsi úti sínpárt is meghosszabbítanák mintegy ötszáz méterrel, és abban az övezetben egy új villamosremízt is építenének. A közszállítási szolgáltatások bővítése érdekében autóbuszokat is vásárol majd a város. 

Épülne továbbá egy négy kilométeres út Várad és Félixfürdő között, egy út a Bihorului utca és a Real bevásárlóközpont között, Hegyalja és Fugyi között, valamint az Izvorului utca és Hegyközpályi között. Külön tételt képez a beruházások listáján a városban működő kórházak felszereltségének biztosítása, illetve fejlesztése. A tervek szerint folytatódni fog a város víz- és csatornahálózatának felújítása az Aparegio program keretében mintegy 26 millió euró értékben. Végezetül a tervek között említette a városvezető egy ötezer férőhelyes sportcsarnok építését az Era Shopping Center közelében, egy tanuló úszómedence építését a sportiskola mellett, valamint az Ifjúsági Stadion körüli atlétika pálya felújítását.

Honnan a pénz?

Az anyagi támogatások zömét a szektoriális operatív programokból, és a Románia-Magyarország Határon Átívelő Együttműködés programból hívná le az önkormányzat. Bolojan megemlítette azt, hogy a város már korábban áthelyezte saját projektjeit a szerinte a román kormány által nem hatékonyan működtetett Országos Helyi Fejlesztési Programból (OHFP) az Unió Operatív Szektoriális Programjaiba. Bolojan kifejtette, hogy 2005-től 2014-ig összesen mintegy 2800 projektet kezdtek meg az OHFP keretében, tavaly azonban, azt követően, hogy sok polgármester átállt a Szociáldemokrata Párthoz, további ezerötszáz projektet nyitottak meg úgy, hogy a már megkezdett projektek egyikét sem fejezték be. Jelenleg tehát a mintegy 3500 futó projekt megvalósítására több mint ötmilliárd euróra, illetve tizenöt évre van szükség, de ez is csak abban az esetben, ha időközben nem kezdenek el újabb projekteket a program keretében. A városvezető szerint ahelyett hogy újabb és újabb beruházásokat kezdenének el, előbb be kellene fejezni a 80–90 százalékban már elkészült beruházásokat, mert máskülönben csak eltékozolja a kormány a rengeteg pénzt. Ráadásul ez a program úgy van kialakítva, hogy a munkálatokat az önkormányzatoknak saját költségvetésből kellene elvégezni, és a kormány évek múlva térítené meg a költségeket. Bolojan hozzátette: ez az ígéret aztán sok esetben beváltatlan marad."
Forrás : erdon.ro    

Román nyelven olvasható az oradea.ro-n.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése