Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. november 3., kedd

Az emlőrákszűrés életet menthet! - Kérem,vegyék komolyan '

az emlorak (4) 
"A mellrákszűrés fontosságára hívták fel a figyelmet a nagyváradi városházán az Életért Harcolók Egyesületének tagjai csütörtökön, melynek mottója: Légy tájékozott! Légy egészséges! Légy érett! volt." - olvasható a Reggeli Újságban.

Teljes cikk : 
"A nemrég alakult Bihar megyei egyesület karöltve a városházával és az Egészségért Egyesülettel orvosok, civil szervezetek, illetve az e betegségből kigyógyult és ezzel küzdő emberekkel közösen igyekeztek felhívni a nők figyelmét a rendszeres mellrákszűrés fontosságára. A városházán megtartott eseményen Dr Ioana Puşcaş, az egyesület vezetője köszöntötte a jelenlévőket, többek között Florica Cherecheş parlamenti képviselő és Dr Florian Bodog szenátor is felszólalt e témában.
A találkozón statisztikai adatokról, ajánlott szűrési vizsgálatokról, gyógyulási esélyekről, mellplasztikáról is szó esett. Amire a szakemberek felhívták a figyelmet, az az információ átadásának fontossága, és az, hogy ne dugjuk homokba a fejünket, 40 éves kor fölött évente menjünk el mellrákszűrésre.
Egyébként az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. A 40 évnél idősebbeknél a kellő időben elvégzett mammográfiás vizsgálattal 1–3 évvel előbb kimutatható a daganat, mint mielőtt azt a páciens önvizsgálattal felfedezné. Az emlőráknál – csakúgy, mint a legtöbb tumornál – is igaz az a megállapítás, hogy a terápia annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon az, aki mellében  csomót tapint. Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti, és ami miatt sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz. Húsz éves kortól ajánlott az emlők havonkénti önvizsgálata. Rendkívül fontos a vizsgálat elvégzése olyan családoknál, ahol a női ágon (nagymama, édesanya, testvér) a betegség már korábban jelen volt.
Az is elhangzott, hogy az emlőrákszűrés ingyenes, háziorvosi küldőcédulával bármely nő igényelheti. A túlélési esély első stádiumban 90–95%, második stádiumban 75–85%, harmadik stádiumban 35–45%, negyedik stádiumban pedig 15–20%."
Forrás : reggeliujsag.ro

Tisztelt nagyváradi nők ' 

Kérem,vegyék komolyan a figyelmeztetést,mert az életük függhet a szűréstől.Nem a levegőbe beszélek,mert az édesanyám mellrák miatt halt meg.Nem vette komolyan a rákot,hanem tűrt,csak amikor már nem lehetett segíteni,akkor ment az onkológushoz. Megoperálták,de nem tudták az életét megmenteni.Ha nem gondolnak önmagukra, gondoljanak a családjukra,barátaikra.Édesanyám a negyedik stádiumban volt.Ha komolyan vette volna a figyelmeztetést,valószínű,ma is élne ...

U.I.
Menjen váradi orvoshoz,ha nem,akkor irány Kolozsvár vagy Debrecen.Ne késlekedjen.Az élete mindennél fontosabb.Kérem vegye komolyan és örvendjen az életnek a szerettei körében '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése