Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 20., csütörtök

Bemutatták a Szent László tér új átépítési tervét

Közel két esztendeje jelentették be a nagyváradi önkormányzat vezetői, hogy teljesen felújítják, s ezzel együtt meg is változtatják a város főterét, a Szent László (ma Unirii) teret. Ezt követően ismertettek egy tervet, hogyan is képzelték el az egykori szecessziós hangulatú főtér úgymond modern változatát, azonban ez a projekt nem sok váradi tetszését nyerte el. Az első felújítási változat szerint a Szent László tér nagyjából egy szürke kőplacc lett volna. Hogy mi késztette a város vezetőit végül valójában arra, hogy ezt az első tervet elvessék, mai napig nem derült ki, azonban az igen hogy, valamilyen okból kifolyólag lefújták, s tegnap Mircea Mălan alpolgármester bemutatta az újságíróknak az új verziót arról, hogy miként, milyenre is szeretnék átalakítani a jelenleg lepukkant állapotban levő Szent László teret.
bemutattak3
A projekt tervezője, Horea Gavriş és Mircea Mălan
Mint azt Mălan alpolgármester elmondta, végül több elismert építésszel egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy egy Nagyváradhoz hasonló nagyságú és szellemiségű városhoz teljesen más belvárosi hangulat dukál, mint a lehangoló, sivárnak mondható kőplacc, és ezért megpróbáltak minél több elismert szaktekintélyt megkérdezni, milyenné is újítsák fel a Szent László teret. Egyértelmű volt, hogy a környező Fekete Sas-palota és a többi műemlék épület stílusához nem megy az eredetileg tervbe vett projekt, ezért egy másikat készítettek. Hogy ezt miért nem indulásból tették, arra az alpolgármester nem tért ki, viszont részletekbe menően ismertette a városháza dísztermében kiaggatott látványtervek segítségével az új projektet. Így megtudtuk, hogy egy zöld és téglavörös színű kockákkal kirakott sétatér terve készült el, ahol négy új, ugyancsak kövekből kirakott szökőkút, angyalszoborba épített napóra, sétányok, új padok és minél több árnyékot biztosító díszfa lesz majd.
bemutattak4
A látványterv egy része
Mălan elmondta, hogy a Szent László tér zöldövezeteinek megtervezéséhez több neves botanikust, többek között Marossy Annát is megkérdezték, mivel nem akartak ismét olyan öngólokat rúgni a fásítással, mint az elmúlt években, amikor szakértők hiányában olyan fákat ültettek szét a városban, melyek nem fokadtak meg. A tervek szerint többféle fafajta lesz kiültetve az új főtérre, így japáncseresznye és kétféle magnólia, mivel ezek lombozata harmóniában lesz majd a sétatér kövezetével is. Kicserélik a főtér utcalámpáit is, és a téren található buszmegálló, illetve taxiállomás is új helyre kerül majd, ugyanis a Kishídról a Szent László térre haladó forgalmat is át kell majd részben alakítani, hogy a tervezett sétatéren minél nagyobb helyen és zavartalanabbul közlekedhessenek a gyalogosok.
bemutattak 2
A Szent László (ma Unirii) tér a városháza nagytermének ablakából nézve
Amennyiben az új projektet a városi tanács jóváhagyja, úgy a tervek szerint ez 2014 végéig el kell készüljön. Az új projekt tervezője a váradi származású bukaresti építész, Horea Gavriş, aki 15 ezer eurós honoráriumban egyezett meg a várossal. A felújítás összértéke eddigi saccolások szerint körülbelül 4,2 millió euróba kerül majd.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése