Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. június 20., csütörtök

Átnevezték az Olaszi parkot – hivatalosan Mihály vajda lett

AZ RMDSZ-es tiltakozás és ellenszavazatok, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi elnökének, Kristófi Kristófnak néma, transzparenses tüntetése ellenére is jóváhagyta a váradi önkormányzati képviselő-testület a nagyváradi Olaszi temető helyén kialakított park Mihai Viteazulra való átnevezését, a jövendő váradi utcanevek listáját és a Szent László (ma Unirii) tér új, jogilag legalábbis kétséges felújítási tervét.
atneveztek 1
A váradi tanács RMDSZ-frakciója
Mondhatni papírforma szerint alakult a júniusi tanácsülés eredménye, bár a hattagú RMDSZ-frakció minden alkalmat megragadott a hozzászólásra és tiltakozásra, az Olaszi park átnevezésére vonatkozó határozatot hat nem és húsz igen szavazattal fogadták el, az utcanévlistát pedig húsz igen szavazattal és az RMDSZ-esek tartózkodása mellett hagyták jóvá.
Forrás : reggeliujsag.ro

Az RMDSZ-frakció ellenszavazata dacára az Ilie Bolojan-féle városvezetést támogató képviselő-testületi többség megszavazta, hogy Mihály vajdáról nevezzék el az egykori várad-olaszi temető helyén létesített parkot. Pásztor Sándor frakcióvezető ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: az előterjesztést elfogadták úgy, hogy nem szerveztek erről közvitát, de ami talán ennél is súlyosabb, hogy a tulajdonosokat sem kérdezték meg erről. Ugyanis a létesítmény nem a város tulajdona, hanem csupán tizenöt évre használatba kapta a római katolikus és a görög katolikus egyházaktól. Ráadásul egy több mint 700 éves elnevezést változtattak most meg egy egyszerű tanácsi határozattal.
Ritli László Csongor tanácsos felszólalásában azt emelte ki, hogy miért kell ilyen sürgősen megváltoztatni az olaszi park nevét, mi indokolja ezt, Delorean Gyula tanácsos pedig román képviselőtársainak röviden felvázolta, hogy a város történelmében milyen fontos szerepet töltött be Várad-Olaszi.
A tanácsülésen egyébként jelen volt az EMNP váradi szervezetének három tagja is, akik ennél a napirendi pontnál Olaszi kert, illetve Őseink nyugodni szeretnének feliratú táblát emeltek magasba, majd távoztak a közgyűlésről, például a Szent László tér felújításáról szóló vitát már nem várva meg.
Forrás : erdon.ro

Biztosan sokat fog írni erről a helyi sajtó is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése