Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 16., hétfő

Nagyvárad a Történelemportálon

Nagyváradról olvasható hírek és cikkek a Történelemportálon' Kattintson a webcimre >>Történelemportál/Nagyvárad 





2012. március 26. | 
Gottfried Barna, Illésfalvi Péter és Nagy Szabolcs
Március 24-én szombaton délután a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban mutatták be szerzői A Székely Hadosztály története című könyvet.
2012. február 16. | 
világháborús emlékmű
A Pro Liberta Alapítvány szerint szándékosan hátráltatja a magyar első- és második világháborús emlékmű felállítását a nagyváradi önkormányzat.
2011. december 12. | 
Raffay Ernő: Harcoló szabadkőművesség
December 13-án, kedden 17 órakor a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében kerül bemutatásra Raffay Ernő új könyve.
2011. július 27. | 
Tűzzel-vassal a hazáért – könyvbemutató Nagyváradon
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete Domonkos László könyvbemutatójára hívja az érdeklődő közönséget július 27-én, szerdán 18 órára a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermébe.
2011. június 28. |
Mária román királynőnek állítanának szobrot Nagyváradon
Nagyvárad önkormányzata pénzdíjas pályázatot hirdetett egy Mária román királynőt ábrázoló bronzszobor tervének elkészítésére. A helyi magyarság körében nem aratott osztatlan sikert a trianoni diktátum kialakításában döntő szerepet játszó asszony emlékművének ötlete.
2011. április 27. | 
Raffay Ernő előadása Nagyváradon
Könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Raffay Ernő a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban csütörtökön 18 órakor.
2011. február 21. |
Nem történt csoda Szent László sírjánál
Bár valóban ismét rábukkantak olyan kövekre, amelyek Nagyvárad középkori székesegyházához tartoztak, túlzás azt állítani, hogy előkerült a legendás épület. Hiszen tulajdonképpen nem is veszett el – írja a műemlékem.hu magazin.
2011. február 16. | 
Megtalálták a középkori nagyváradi székesegyházat
A középkori székesegyház romjait találták meg Nagyváradon, a vár egyik épülete alatt – jelentette be tegnap Biró Rozália, a város alpolgármestere.
2011. január 31. |
Várostörténeti múzeum nyílik a nagyváradi várban
A tervezettnél gyorsabban halad a nagyváradi vár tavaly tavasszal kezdődött restaurálása, így egy eredetileg a tervekben nem szereplő szárnyat is felújítanak. Az épületrészben a vár és a város történetét bemutató kiállítás kap majd helyet.
2010. december 7. | 
Nagy-Románia születésének titkai – bemutatták Nagyváradon Raffay Ernő új kötetét
Balkáni birodalom – Nagy-Románia megteremtése 1866–1920 című új könyvét mutatta be Nagyváradon Raffay Ernő történész.
2010. november 30. | 
Raffay Ernő Balkáni birodalom című könyvének bemutatója Nagyváradon
Nagyváradon, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban mutatja be Raffay Ernő történész új, Balkáni birodalom című kötetét december 3-án 17 órától.
2010. október 1. | 
Boldoggá avatják a mártír váradi püspököt
Bogdánffy Szilárd mártír váradi püspök boldoggá avatására készül a nagyváradi magyarság. Az eseményt október 30-án tartják meg a róm


2010. szeptember 21. | 
Restaurálták a Bethlen-táblát Nagyváradon
A Kulturális Örökség Napján, szombaton leplezték le a nagyváradi vár egyik bástyáján azt a restaurált és kiegészített 400 éves kőtáblát, melyet Bethlen Gábor erdélyi fejedelem dicsőségére helyeztek el.
2010. szeptember 1. | 
A visszatérésre emlékeznek Nagyváradon
1940. szeptember 6-án, hetven évvel ezelőtt vonult be a Magyar Királyi Honvédség élén vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó Nagyváradra. Erre a feledhetetlen napra emlékeznek szeptember 6-án, hétfőn 18 órától a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöki palotájának dísztermében.
2010. augusztus 4. | 
Doberdói katonai emlékhelyeken állítanának emléktáblákat
A nagyváradi közösség emléktábláit kívánják felállítani a Doberdó-fennsíkon található, magyar katonákhoz köthető katonai emlékhelyeken – jelentette ki Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere.
2010. május 31. |
Kétszáz éves kutat találtak a nagyváradi városházán
Tizenkilencedik századi kutat találtak a nagyváradi városháza belső udvarán, amikor a tervezett közönségszolgálati csarnok alapjait ásták. Lakatos Attila, a Körösvidéki Múzeum régésze a Krónikának elmondta: a kút valószínűleg a városháza helyén a XX. század fordulójáig működő reál tanodához tartozott.
2010. április 22. |
2015-ig újjászületik a nagyváradi vár
Gőzerővel halad a nagyváradi vár felújítása. A kivitelezők öt éven belül tervezik az erődítmény és a középkori város restaurálását. A következő állomás a kenyérmúzeum és a céhek utcájának helyreállítása lesz.
2010. március 30. |
Raffay Ernő előadásával kezdődik a trianoni emlékév Nagyváradon
Április 1-jén, csütörtökön kezdődik Nagyváradon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett trianoni emlékév. A rendezvénysorozat keretében 18 órától Raffay Ernő és Szidiropulosz Archimédesz tart előadást a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának dísztermében Be nem tartott ígéretekcímmel.
2009. november 6. | 
Rendhagyó műemlékvédelmi projekt Romániában
A Román Televízió “Felújítás” címmel országos kampányt indított a Romániában lévő műemléképületek és történelmi emlékhelyek felújítása érdekében. A kampány keretében rendezett versenyen az Országos Emlékhely Bizottság segítségével kiválasztott harminc épület vesz részt, köztük a nagyváradi vár is.
2009. november 4. | 
Magyar katonai emlékmű lehet Nagyváradon
Államközi megállapodás körvonalazódik egy Nagyváradon felállítandó első és második világháborús katonai emlékműről, jelentették be Sárközi Zoltán és Pásztor Sándor, váradi helyi tanácsosok.
2009. október 19. | 
Tovább folytatódik a nagyváradi vár felújítása
Beszakadt födél és kidőlt falak, lepusztultság ez jellemzi évtizedek óta a nagyváradi várat, amely Közép- Kelet Európa egyik legnagyobb reneszánsz erődítménye, itt van a városalapító Szent László király és több magyar király sírja is. A várban most régészeti ásatások folynak, hogy ezek befejeztével a városi önkormányzat végre megkezdhesse az épület komplexum teljes felújítását.
2009. szeptember 2. | 
Uniós támogatásból újítják fel a nagyváradi várat
Júniusban írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében Európai Uniós támogatásból újítják fel a nagyváradi várat. Az elöljáróság azt szeretné, ha a felújítást követően a vár bekerülne az európai turisztikai körforgásba, s nemcsak a város, hanem Bihar megye egyik fő látványossága lenne.
2009. június 11. |
Pénzhiány miatt csak részlegesen tárták fel eddig a romániai Nagyvárad határában a 12. században épített váradhegyfoki premontrei apátság maradványait. A teljes feltáráshoz meg kellene vásárolnia a román államnak vagy a nagyváradi önkormányzatnak a magánkézben levő területet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése