Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 14., szombat

Dr. Indig Ottó László életrajza

        Dr. Indig Ottó László egyik kiemelkedő egyénisége volt Nagyvárad irodalmi és kulturális életének.Több könyvet és sok cikket irt. Nagyon szerette Váradot.Halála nagy vesztesség Nagyváradnak.Nem tévesztő össze a hasonló nevű sziműiróval Indig Ottóval (Brassó, 1890. november 18.Bellinzona, Svájc, 1969. május 22.) Róla olvashat ITT ' 


Indig Ottó, teljes nevén Indig Ottó László (Gyertyámos 1936. október 18.Nagyvárad, 2005. december 9.) romániai magyar irodalomtörténész, művelődéskutató, kritikus.
A középiskolát Nagyváradon végezte, diplomát szerzett magyar nyelv- és irodalom szakon a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (1960), majd doktori diplomát 1975-ben. A nagyváradi Állami Bábszínház irodalmi titkára volt 1961-1962 között, majd Szalárdon, 1961–1982 között a nagyváradi az 1. számú Általános Iskolában és 1990-től a Történelem-Filológia Líceumban tanított. 1990 óta főmunkatársként közreműködött a Kelet–Nyugat irodalmi lapnál, 1992–ben a Bihari Naplónál, 1993–ban az Erdélyi Naplónál. 1993-tól a Sulyok István Főiskolán tanított. A nagyváradi Ady Endre Társaság elnöke volt.
Évtizedek során aktívan követte Nagyvárad kulturális életét, sajtóban tükrözve a képzőművészet eseményeit is. Baráti kapcsolatban állt több kortárs festővel, komoly gyűjteményt kialakítva, amelynek java részét a 20. századi magyar festészet képezi, különös hangsúllyal a nagybányai művésztelep több nemzedékére. A nagyváradi Dávid Galéria (1992) és később 2002-ben az Empire Galéria alapítója. 
Megjelent kötetei >>> 


További információk >>> 


Alapító szerkesztő a Várad folyóiratnak >>> 


Volt egyszer egy Kelet-Nyugat , de lesz-e utóda, akár más néven, más elképzelésekkel küldetést vállaló újabb laptestvére? A létező űrt be kell tölteni! A gondolatot éltetők között e tekintetben nem voltak véleménykülönbségek - de az önszerveződés és az önerőből történő épülés sokáig tartott, váratott magára. Mindeddig.
2002 első hónapjai hoztak rég várt fordulatot. Lapot, folyóiratot vágyók akarata hozta meg gyümölcsét. Elhatározássá lett a szándék: Váradcímmel, egyelőre kéthavi megjelenéssel, "irodalmi-művészeti-társadalmi-tudományos" folyóiratot adunk ki, A Holnap városához, a mai Váradhoz méltó kiadványt. Vállaljuk a megmérettetést. Leszünk a születő vers, a születő próza otthona. Kritikát, irodalomtörténetet közlünk. Értékeket mentünk, hagyományt ápolunk. Emlékezünk és emlékeztetünk. Történelem, társadalom, tudomány felé nyitunk. Felkaroljuk a művészeteket. Mindezt Várad kísérletező szellemiségét vállalva-folytatva, a rangos sajtóhagyományok igenlésével képzeljük el.
Szerepünket az eszmefrontok, a vélemények, a különbözőségek ütköztetésével is vállaljuk. Közös célunk, hogy városunk most életre kelt fóruma, a Várad mindenkori támogatója legyen az alkotónak, a gondolkodó embernek, a teljesebb és igazabb holnapot vágyó-váró polgárnak. Váradi arculattal, egyetemes művelődési elkö te le zettséggel szolgáljon nemzeti és irodalmi tudatot. Értékek hordozójalegyen.
Forrás : Várad folyóirat ismertetője  
                                    Idézetek Dr. Indig Ottó cikkeiből 

1995. február folyamán

A Kelet-Nyugat első száma 1990. febr. 9-én jelent meg. Nagyváradnak a fordulat utáni első irodalmi-művészeti lapja népszerű lett, a "hőskorban" elérte a 24-26 ezres példányszámot, felelős szerkesztője Tőke Csaba volt. Neves hazai és külföldi írógárda gyűlt a lap köré, emlékezik a kezdetre Indig Ottó. Az infláció azonban egyre nagyobb lett, míg azután 1991. nov. 23-án /a II. évfolyam 33. számában/ Fábián Imre főszerkesztő kénytelen volt bejelenteni, hogy a lap szünetelteti megjelenését. Nyolc hónap múlva Fábián Imre megkísérelte újraéleszteni - kéthetenkénti megjelenéssel - a lapot, 1992. aug. 6-án, 27-én, majd szeptemberben napvilágot látott három szám, de több nem ment az anyagi gondok miatt. 1993 májusától folyóiratként újra megjelent a Kelet-Nyugat, Horváth Andor egyetemi tanár lett a főszerkesztő. Újra veszélybe került a lap 1995 elején. Szőcs Géza segítségével utcára kerülhetett az újabb, összevont szám. Horváth Andor kivált a lapból, a felelős szerkesztő Indig Ottó. /Kelet-Nyugat (Nagyvárad), jan.-febr./ 
Tovább a transindexen >>> 

Juhász Gyulát segédtanárként vették fel nagyon kevés fizetéssel a főgimnáziumba. Ezért egyidejűleg öt napilapnál dolgozott még, hogy megélhetését biztosítsa. A költő életrajzírója több helyen is említi a Holnaposok köréhez tartozó „gyermekrajzost”, Udvardy Ignácot. /Indig Ottó: Juhász Gyula Nagyváradon (Bukarest 1978)/ Forrás : http://www.udvardyignac.eoldal.hu/ 

                               Dr. Indig Ottó a Varadinum Alapítvány Kuratóriumban 
A Varadinum ünnepségek megszervezése érdekében az első elképzelést Nagy Béla a nagyváradi színház irodalmi titkára állította össze és 1991 január 4.-kén mutatta be egy hét tagú bizottságnak, amelyben rajta kívül részt vettek Tempfli József és Tőkés László püspökök, dr. Indig Ottó újságíró, Jakobovits Miklós festőművész, Varga Gábor mérnök és Szilágyi Aladár közíró. A magát Kuratóriumnak nevező testület, később mintegy 30 tagúra bővült és sikeresen megszervezte 1992. május 10-17 között az első Festum Varadinumot.Forrás : http://www.vka.ro/ 
         

                               Százéves a Napló

 Az ünneplõ lap köszöntése mellett itt az alkalom, hogy teljesebb képet rajzoljunk Várad lapkiadó törekvéseibõl, vegyük számba - dr. Indig Ottó alapos tanulmányának segítségével - azokat a váradi lapokat, amelyek 1898 elõtt ebben a Körös partján kiépülõ városban, a századfordulón a peceparti Párizsnak becézett Váradon napvilágot láttak.Forrás : http://eloerdely.org/
                                            Búcsú Dr. Indig Ottótól 



Szűcs László


Nem hagyjuk lelkünkből kifakulni (Búcsúzunk Indig Ottótól, 1936–2005)

Kedves gyászoló család! Barátaim! Váradiak!
Végtisztességtevő gyülekezet!
.........
Néhány hónapja, júliusban, pár lépésnyire ide, Tabéry Géza sírjától az évfordulós főhajtás után a kapu felé sétálva egy korábbi ötletet továbbgondolva egyeztünk meg abban, hogy jövőre könyvet írunk a Rulikowski temetőről. Aztán novemberben sürgetőleg rám kérdezett: „Na, öregem, megcsináljuk?”
A kérdésre már nincs jó válasz, amikor a szerző ily tragikus gyorsasággal válik a mű lehetséges szereplőjévé. De az emberre, kézfogására, jellegzetes hangjára, barátságos tekintetére, s a gazdag életműre emlékezve, emlékeztetve még itt van a család, itt vannak a közeli s távolibb barátok, itt vannak az ismerősök, tisztelők, tanítványok és olvasók. S itt vannak a könyvek, a lapok, a társaság. Szegényebbek lettünk itt Váradon egy színnel – mondtam –, de akik láttuk, ismertük ezt a színt, azok nem hagyjuk lelkünkből kifakulni.

Nyugodj békében, Ottó!

Elhangzott 2005. december 13-án Nagyváradon,
dr. Indig Ottó temetésén.
Teljes beszéd itt olvasható >>>


Az Empire Galéria hivatalos megnyitója  2002-ben. Dr. Indig Ottó nyilatkozik a Duna TV-nek.


  

1 megjegyzés: