Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2012. április 27., péntek

Élőlánccal akadályozták meg a váradiak Szent László templom lebontását 1964-ben

 


Forrás : varadvideo.ro
A magyar nagykövet titkos levelét itt olvashatják

1964-ben a hatóságok elrendelték a Nagyvárad központjában lévő Szent László templom lebontását, mert szerintük akadályozta a forgalmat, és rontotta a városképet. Az intézkedés szerint pünkösd másodnapján, a szentmise után kezdték volna a templom bontását. A váradiak összefogásának köszönhetően azonban a terv meghiúsult.
- Kimentünk, és mindenki sírt, még az oltárnál is, egy tűt leejteni… egymás mellett voltak itt az egész templomban és a szentélyben a hívek. A hívek is könnyeztek - emlékezett Mészáros Antal nyugalmazott plébános.
- Azt állítják, hogy az ortodox püspök telefonált Bukarestbe, és az ő kérésére hagytak fel a tervvel - mondta Lőrincz Ottó, plébános.
A következő napokban mintegy 1500 ember, nemzetségre és vallásra való tekintet nélkül, állt őrt a templom körül. Sokukat börtönbüntetésre ítéltek ezért.
- Nagyon nehezen éltük meg, mert volt, hogy éjszakákat nem jött haza, és mi vártuk, és nem jött. Nem mondta meg az igazat, mert félt, hogy megakadályozzuk benne, mivel ő református volt, nem katolikus. Utolsó percben mondta el, hogy mibe keveredett bele, és akkor nem akartuk elengedni otthonról, de azt mondta, hogy megígérte a barátainak, hogy elmegy… elment, és nem jött vissza. 13 évet ült - idézte fel a történteket Kunné Perei Magdolna.
A meghiúsult bontási terv 45. évfordulóján emléktáblát avattak a Szent László templom bejáratánál.
Forrás és videó : http://www.dunatv.hu/
Videó lejátszása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése