Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 23., szerda

Erdélyi Magyar Néppárt : „Ami számít, hogy közös ügyünk”

Csomortányi István és Zatykó Gyula is csatlakozott aláírásával. A szerző felvétele 
Csomortányi István és Zatykó Gyula is csatlakozott aláírásával. A szerző felvétele 

"Visszaélés történt zászló-ügyben az augusztus 21-i ünnepségen, hangzott el a Néppárt sajtótájékoztatóján. Kiértékelték az ünnepséget és a Minority SafePack aláírásgyűjtésről is szó esett. " - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke a szerdai sajtótájékoztató során kifejtette: egy új kezdeményezés volt az, amely augusztus 20-án, a Szent László téren zajlott, s remélik, hagyománnyá válik, hiszen ez a magyar kultúrának egy régi és követendő eseménye.

Keserű érzés
Amint Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke megfogalmazta, végre, 27 év után először, Nagyvárad főterén lehetett közösen ünnepelni a magyar nemzet egyik legfontosabb ünnepét. Úgy érzik, fogalmazta meg Zatykó Gyula, hogy a lakosság nagyon pozitívan viszonyult ehhez, a rendezvények összességükben jól zajlottak – viszont a pozitívumok mellé keserű érzés is vegyül a zászló elvétel miatt. (Mint arról már beszámoltunk, a 21-i ünnepség során a csendőrök felszólították az egyik felvonulót, hogy tegye el az Árpád-sávos zászlót. Egy másik hasonló eset is történt a kétnapos ünnepségen, akkor a magyar zászlóval.)
Az előzményekről Csomortányi István elmondta: tíz nappal az események előtt egy megbeszélés zajlott a polgármesteri hivatal képviselőivel, melynek során utóbbiak tudatták: tavaly figyelmeztetést kaptak a prefektúrától, mivel az akkori virágkocsis felvonuláson megjelentek magyar zászlók, s nem léptek közbe, holott – a prefektúra álláspontja szerint – más állam zászlaját nem szabad használni, csak a román zászló kíséretében.

„Vérlázító”
Mindezek nyomán Csomortányi István augusztus 10-én egy álláspontot igényelt a prefektúrától azzal kapcsolatban, hogy a törvény által elismert etnikai közösséghez tartozó magánszemélyek közterületen miként használhatják legálisan közösségük szimbólumait, azonban mind a mai napig nem kapott választ. „Mindez vérlázító és felháborító, teljesen világos, hogy visszaélés történt a prefektúra részéről, hiszen az erre vonatkozó törvény más államok zászlajának kifüggesztéséről tesz említést, s nem arról, hogy valaki kivisz egy zászlót egy közterületre, itt ugyanis ez történt” – mondta a Néppárt megyei vezetője. A Román Alkotmány garantálja az önazonossághoz való jogot, folytatta, ezenkívül az uniós csatlakozás nyomán átvett kisebbségekkel kapcsolatos jogi keret is rögzíti a nemzeti közösségek számára szimbólumaik szabad használatát.

Per lehet
„Persze a polgármesteri hivatal számára nem volt prioritás, hogy ezt tisztázza, a prefektúra pedig tíz nap alatt nem volt képes egy egyszerű kérdésre válaszolni. Továbbra is várjuk a választ, s ha ugyanazt a véleményt kapjuk, amelyet tavaly kiküldtek a polgármesteri hivatalnak, perre visszük az ügyet” – mondta Csomortányi, aki azt is hozzátette: „ha már Delorean Gyula személyében magyar alprefektusa van a megyének, akkor legalább egy ilyen ügyben gyorsabban is eljárhatnának.”
Szintén a tegnapi sajtótájékoztatón számoltak be arról: Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnökének kezdeményezésére az Európai Szabad Szövetség (melynek a Néppárt is tagja) is csatlakozik a kisebbségek jogait védő Minority SafePack elfogadása érdekében szervezett aláírásgyűjtéshez. Az egymillió aláírást igénylő csomagot a FUEN kezdeményezte, melynek az RMDSZ is tagja, Románia viszont megtámadta – holott Szerbia is uniós állam lesz, így a kezdeményezés többek között a Timok-vögyi románoknak is védelmet nyújtana – mondta el Zatykó Gyula.

Közös ügy
Az aláírásgyűjtés hét országban zajlik. „Vannak olyan nemzeti ügyek, amikor nem azzal kell foglalkozni, hogy Néppárt, vagy RMDSZ, hanem az számít, hogy ez az erdélyi magyarok közös ügye” – jelentette ki Zatykó Gyula. Mint a későbbiek során elhangzott, hamarosan a Néppárt honlapjáról is elérhetővé válik az online csatlakozást lehetővé tévő link, az RMDSZ honlapján már elérhető, s a lényeg nem az, hogy melyik honlapon keresztül érik el, hanem hogy minél többen csatlakozzanak a polgári kezdeményezéshez.
A szerdai sajtótájékoztatón Zatykó Gyula és Csomortányi István is aláírták a csatlakozási ívet. Csomortányi István megjegyezte: gesztusértékűnek tartja azt, hogy augusztus 20-án átmentek a Rhédey-kertbe is, s az utóbbi hat hónap során többször is megkeresték egyeztetések céljából az RMDSZ-t, azonban ezek minden alkalommal eredménytelenül végződtek.

Aláírásgyűjtés
A Néppárt nagyváradi, Kálvin János u. 1. sz. alatti székhelyén, valamint az érmihályfalvi irodában hétfőtől péntekig kilenctől fél ötig fogadják azokat, akik alá szeretnék írni a csatlakozási ívet, s a Néppárt többi helyi szervezeténél is lehet jelentkezni. Hamarosan internetes tájékoztatási kampány is indul, hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón."
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése