Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 25., péntek

Gyorsan dolgoznak a Kálvárián-Miben kételkedek?

 
"Jó ütemben haladnak a munkálatokkal a Kálvária dombon, tájékoztattak az illetékesek" - írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Jelenleg a vasbeton cölöpöket fúrják be a Kálvária dombba, és jövő keddre el is készül a kivitelező Daciafaber cég ezzel a munkával. Ezt Sava Annamáriától, a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású menedzsment igazgatóságának szakértő mérnökétől tudtuk meg, aki a mostani dombmegerősítési munkálat projektfelelőse is egyeben. Elmondta, hogy a dombmegerősítő munkálatok során három sorban fúrnak cölöpöket a domboldalba: az alacsonyabbik részén 67, a fentebbi részben pedig két sorban összesen 98 vasbeton cölöpöt fúrnak be, lent tizenkét, fent 15 méter mélységig, vagyis a kemény talajrétegig. Hozzátette, hogy még huszonkét cölöpöt kell befúrni, ami jövő keddig el is készül. Ezt követően betonlapokat helyeznek a cölöpökre, ezen alakítják majd ki a sétányokat. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a sétányok és a többi köztéri elem nem pontosan ugyanarra a helyre kerül, mint korábban, mert a domboldal geometriája elég jelentős mértékben megváltozott. A betonalapzat felhelyezése után feltöltik a domboldalt, amihez elsőként a helyszínen található földanyagot fogják felhasználni. A feltöltés után ismét a helyükre kerülnek a gabionok, majd a tájkertészeti munkák következnek.
Mi volt a baj?
Sava Annamária elmondta, hogy a korábban kiásott fák és cserjék közül visszahelyezik azokat, amelyek még nem száradtak el, illetve új fákat és cserjéket is elültetnek, és végül a domboldalon fűmagokat vetnek el. Mint arról már korábban beszámoltunk, független szakjelentés készült arról, hogy miért omlott le a Kálvária domb. Sava Annamária kiemelte, hogy bár a jelentésben meg volt említve, de nem kapott kellő hangsúlyt az a tény, hogy a domboldal egyik szélén volt egy forrás, amit sem az eredeti munkálatok előtt, sem a munkálatok közben nem fedezett fel senki, így az innen származó víz folyamatosan áztatta a domboldalt. Arra is csak utólag jöttek rá, hogy a domboldalra lefektetett gyepszőnyeg gyökérzete nem rögzült a talajhoz, ezért ezúttal már nem gyepszőnyeget helyeznek le, hanem fűmagokat szórnak le majd, mert az is jobban megköti a domboldalt. A szakember hangsúlyozta, hogy az eredeti kivitelezés lényegében egy tájkertészeti munkálat volt, míg ez a mostani egy dombmegerősítő munkálat, ezért is került ezúttal például mélyebbre a drénrendszer, hogy az a talajvizet is elvezesse. A szakember kijelentette, hogy a mostani munkálat után esélye sem lesz már a domboldalnak elcsúszni. A munkálat tehát várhatóan október közepére készül el, a kivitelezés összköltségvetése közel 1.350.000 lej plusz áfa." 
Forrás : biharinaplo.ro

Fotók 
 
 
 
 
 
 
 
Forrás : Bihari Napló 

Miben kételkedek?A cikkből idézek :" A szakember kijelentette, hogy a mostani munkálat után esélye sem lesz már a domboldalnak elcsúszni."Ilyet nem mondhat egy komoly szakember.Ugyanis a Kálvária dombtól a Podgoriáig a talaj agyagos,könnyen megcsúszhat,ha sok víz kerül a talajba.Miért nem készítettek hatástanulmányt?Sok váradi tudta,hogy a talaj bármikor megcsúszhat.Eső után köpenyeg,bár én tévednék ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése