Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. augusztus 23., szerda

Örökzöld „zászlófrász” Váradon

(Foto: Fried Noémi Lujza)  
(Foto: Fried Noémi Lujza)

"Igazán látványos, hangulatos, felemelő ünnepség volt ezen a hétfőn is az a felvonulás, melyen a hagyományokhoz hűen a debreceni virágkarneválhoz kapcsolódva Nagyváradon is virágkocsik és augusztus huszadikát ünneplők vonultak végig a városon. Az örömbe azonban hamarosan üröm vegyült, ugyanis kiderült, a tájainkon immáron idült etnikai betegséggé fejlődött „zászlófrász” most is felütötte a fejét." - írják Szőke Mária és Szamos Marianna Reggeli Újságban.Teljes cikk :

"Kiderült ugyanis, hogy a virágkocsikat kísérő egyik magyarországi tánccsoport, a Dalma Dance Club táncosai előtt menetelő férfi kezében magyar nemzeti lobogó volt, s ezt a felvonulás során eltétették vele. Az incidens pár perc alatt lezajlott, kevesen vették észre, azonban az eset kapcsán kedden már találgatások, ferdítések is napvilágot láttak. Egyik, (eléggé kétes hátterű) magyarországi pénzekből működtetett erdélyi magyar nyelvű hírportálon egyenesen azt állították, intézkedő rendőr parancsolta ki a felvonuló férfi kezéből a magyar lobogót. Hamar kiderült, nem rendőrségi intézkedés vagy túlkapás történt, azonban tény, hogy valaki vagy valakik eltétették a piros–fehér–zöld zászlót a felvonuló magyar állampolgárságú férfival.
(Foto: Fried Noémi Lujza)
(Foto: Fried Noémi Lujza)

Mint kiderült, az illető neve Szabó Dániel, s mint tegnap a Reggeli Újság megkeresésére elmondta, a Dalma Dance Club tánccsoportban táncol a gyermeke, s ezért kísérte el a csapatot a váradi ünnepségre. Szabó lapunknak azt nyilatkozta, hogy nem rendőr vagy csendőr vette el tőle a magyar zászlót, hanem egy váradi szervező kérte meg, tegyék el, mert tilos azt nyilvánosan felvonultatni a román jelkép-törvények értelmében Románia területén. Szabó elmondta, egy ideges román úriember szúrta ki nála a zászlót s azonnal rohant egy szervezőhöz. A két férfi vitatkozott is, végül a szervező ment oda Szabóhoz és megkérte, tegye el a zászlót. A másik, az agresszív „zászlófrászos” illető el is akarta venni a magyar férfitól a lobogót, a szervező azonban ezt nem engedte, hanem Szabó az időközben odaérkezett feleségének adta át, aki feltekerte és félrerakta azt, s folytatták a menetelést. Szabó Dániel, bár sajnálatosnak vélte ezt az affért, elmondta, ezt leszámítva jól érezték Váradon magukat és örülnek, hogy részt vehettek az itteni magyarokkal ezen a közös ünneplésen.

Ezt követően felhívtuk a felvonulás főszervezőjét, Mihai Jurcát, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR) vezetőjét és megkérdeztük, tud-e erről az incidensről? Tudott. Kérdésünkre válaszolva elmondta, valóban eltétették a magyar állampolgárral a magyar lobogót, ugyanis a jelképhasználatokat szabályozó törvény értelmében ezt így ebben a formában Romániában nem lehet nyilvánosan felvonultatni, közszemlére tenni. Jurca azt is elmondta, tavaly a Bihar megyei prefektúra írásban figyelmeztette a váradi önkormányzatot, hogy a tavalyi virágkocsis felvonuláson magyar zászlókkal meneteltek emberek, s kilátásba helyezték, hogy megbírságolják a felvonulás szervezőit és az önkormányzatot, ha idén is előfordul ez. A váradi önkormányzat szervezői ezt követően a felvonulás előtt majdnem három héttel tájékoztatták a felvonulókat, itthon és Magyarországon is, hogy figyelembe kell vegyék ezt a helyzetet és kérték őket, tartsák tiszteletben a kormánybiztosi hivatal kérését. Jurca sajnálatosnak tartja, hogy ennek ellenére páran nem vették ezt tudomásul. Három intézkedésre került sor emiatt, Szabó Dánielen kívül egy szerb felvonulótól is elvették a szerb nemzeti lobogót, illetve a Szent László téren megbírságoltak egy váradi férfit, aki ittasan randalírozott a tömegben és egész táskányi magyar zászlót, Nagy-Magyarországot ábrázoló lobogókat és árpádsávos zászlókat vitt oda. Maguk az ünneplők jelezték a rendfenntartóknak, hogy az ittas férfi agresszíven viselkedik, s ezt követően állították elő s bírságolták őt meg. Jurca szerint ezeket leszámítva, a váradi virágkocsis felvonulás nagyon jól sikerült, az emberek láthatóan jól érezték magukat. Tiszteletben kell tartani egymás szabályait, törvényeit, tette hozzá még a szervező. Így azt is, hogy vannak olyan román emberek, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a romániai ünnepségeken más zászlók csakis a román zászlóval együtt jelenjenek meg. A virágkocsikon levő lobogókkal senkinek nem is volt baja.
(Foto: Fried Noémi Lujza)
(Foto: Fried Noémi Lujza)

Tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke is nyilatkozott lapunknak. A fenti esetekkel kapcsolatban a Bihar megyei prefektúra a tavalyi ünnepséggel kapcsolatban kiállított figyelmeztető jegyzőkönyvét említette meg, amelyben az intézmény meghatározta, hogy más állam zászlóját nem szabad felhasználni, csak a román zászlóval együtt. Az EMNP helyi szervezete az idei rendezvény előtt tíz nappal írásban kérte a prefektúra álláspontját a köztéri egyéni zászlóhasználat szabályairól, azonban válasz mostanáig nem érkezett. Csomortányi István hangsúlyozta, hogy „az esetre vonatkozó román törvény intézményekre való kitűzéséről és hivatalos eseményeken való zászlóbontásról rendelkezik, nem pedig egyéni esetekről. Az alkotmány ugyanakkor garantálja az önazonossághoz, illetve a nemzeti közösségek (kisebbségek) tagjainak a szimbólumhasználathoz való jogot. Várjuk a prefektúra válaszát, és amennyiben az eddigi álláspontjukat továbbítják, a közigazgatási bíróság elé visszük az ügyet, hiszen itt túlkapásról van szó.”
A prefektúra álláspontjára is kíváncsiak voltunk. Delorean Gyulától, Bihar megye alprefektusától az eset kapcsán tegnap azt tudtuk meg, augusztus 10-i dátummal valóban érkezett a kormánybiztosi hivatalhoz egy beadvány, ennek elbírálása és megválaszolása folyamatban van, hiszen még nem telt le a törvények szabta harmincnapos határidő. A beadványra természetesen hivatalos válasz fog születni, azonban a virágkocsis felvonulás biztosítása és valamennyi ott történő közbiztonsági intézkedés a szervezők, azaz a nagyváradi önkormányzat dolga és hatásköre volt."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése