Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 21., péntek

Petíció : Mentsék meg a nagyváradi Körösvidéki Múzeumot '

  

Döbbenettel értesültünk a helyi nagyváradi sajtóból hogy a polgármester különös ötletét átvette a Bihar Megyei Tanács elnöke is (kölcsönutalványozója a Körösvidéki Múzeumnak, mely regionális rangú múzeum!!!), aki nemrégiben elvi beleegyezését adta abba, hogy a Körösvidéki Múzeum által birtokolt örökség a nagyváradi Várban kerüljön elhelyezésre vagy hogy szétosszák a Nagyvárad és a megye területén lévő különböző kiállítási célokra felhasználható helyiségekbe.

Szerettük volna létrehozni ezt a petíciót, hogy ezen keresztül könnyebben eljuthassunk a nagyváradiakhoz, a bihar megyei lakossághoz és a közösségi hálózatokon keresztül az egész ország lakosságához. A petíció célja a lakosság tájékoztatása és a választási mozgatóerő figyelmének felkeltése. A Körösvidéki Múzeum Várba vagy a város és megye területén lévő más helyiségekbe való költöztetése egy káros hatásokkal járó lépés a helyi hatóság részéről, legalább három szempontból.

  1. Elsősorban az Állam, a Kulturális Minisztérium által biztosította a Bihar Megyei Tanács számára a régi helyőrség épületét, azzal a feltétellel hogy anyagilag finanszírozzák az épület muzeális komplexummá való átalakítását.
  2. Másodsorban a nagyáradi Vár NEM olyan épület amely képes lenne befogadni egy regionális rangú múzeumi intézményt, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a Vár vastag falaiban – még a jelenleg folytatott renoválás bejezése után is – megmarad egy állandó nedvességtartalom, melyet semmilyen módszerrel nem lehet teljesen kiküszöbölni, pedig a Múzeumok és gyűjtemények törvényének 35. Cikkeje kimondja: Törvénykihágásnak minősülnek a következő cselekedetek: a) a múzeumi örökség megóvási előírásainak áthágása. A muzeológiai szakértők szerint a Vár épületének helyiségei nagyrészt boltívesek és emiatt különben sem tudnák befogadni azt a „ 4-5 festményt”, ahogyan erről nemrégiben nyilatkozott gúnyos hangnemben az  egyik Bihar megyei parlamenti képviselő.
  3. Harmadsorban és talán a legfontosabb indok az a tény, hogy a helyi hatóság egy hamis problémát terjesztett el előhozakodva a helyi (megyei és városi) költségvetés pénzmegtakarítási szándékával, azáltal hogy a múzeumot áthelyeznék a Vár arra nem megfelelő helyiségeibe és közigazgatási intézményeket költöztetnének abba az épületbe melyet eredetileg a Körösvidéki Múzeumnak szántak. Íly módon a Bihar Megyei Tanács befektetett a muzeológiai követelmények szerint elkészített restaurálási és átalakítási tervekbe és a már 85%-ban elvégzett munkálatokba több mint 18 millió eurót. Ezt a pénzt kidobhatjuk az ablakon, feltételezve, hogy véghez viszik ezt a képtelen ötletet és a Hadtest épületébe közigazgatási intézmények költöznének, az átrendezés legalább még egyszer annyiba kerülne. Nem beszélve arról, hogy a Regionális Operatív Program (POR) megváltoztatása, amelyen keresztül a nagyváradi Vár felújításra kerül, a Helyi Tanács számára, az adófizetők számára!!! következményekkel járna, vissza kellene szolgáltatni azt a körülbelül 20 millió eurót, melyet EU támogatásként kaptunk. A Vár előkészítése a Körösvidéki Múzeum örökségének befogadására, amellett hogy elképzelhetetlen és teljesen törvénybeütköző, a helyi költségvetésnek (tehát megint nekünk, adófizetőknek!!!) 4-5-ször annyiba kerülne mint amennyi Európai Uniós pénzekből már befektetve lett. Íly módon ha egy egyszerű számítást elvégzünk a Bihar megyei lakosságnak körülbelül 100/120 millió eurót kellene kifizetnie, a már befektetett 18 millió helyett és még emellett vagy 10/20-at, ehhez hozzászámolva azt a 15.000 eurót amelyet a Bihar Megyei Tanács minden hónapban kifizet azért hogy fenntarthassa a Körösvidéki Múzeumot a Római Katolikus Székesegyház épületében ameddig a Várat átalakítják majd.

További információkat a következő weboldal biztosít:


Forrás : petitieonline.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése