Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 21., péntek

Miért temették el a régi váradiak maradványait tömegsírban?

Nagyváradi és országos sajtó nagy terjedelemben foglalkozott a régi váradiak maradványait tömegsírban való elhantolás hírével.Voltak politikai hangú hisztériás vélemények. Miért temették el a régi váradiak maradványait tömegsírban?A választ Liviu Andrica,az ADP vezetője mondta el a Reggeli Újságnak :

Az ADP vezetője, Liviu Andrica a Reggeli Újság megkeresésére azt állította, hogy saját döntése nyomán temették közös sírba a csontokat. Mint mondta, a 2009-ben exhumált maradványok 60 gyermekméretű koporsóban álltak a városi kápolna pincéjében, ahol „foglalták a helyet”. Egy-egy koporsó 2-5 halott maradványait tartalmazta, s mivel egyetlen hozzátartozó sem igényelte vissza őket 2009-óta, „jó keresztényi megfontolásból” temették el azokat, hiszen – mint Andrica hangsúlyozta – „a földből születtünk és ugyanoda kell visszatérnünk”. Az ADP vezetője ugyanakkor cáfolta Szabó Ödön azon állítását, miszerint vallási szertartás nélkül földelték volna el a maradványokat. Elmondása szerint egy pópa áldást mondott rájuk, mielőtt betemették a tömegsírt. Mint Andrica hozzátette, az ADP húsvétig fejfát állít a tömegsírhoz, amelyen feltűntetik az ott nyugvó összes halott nevét.
 Forrás : reggeliujsag.ro
Tomegsirban (3)
Forrás : reggeliujsag.ro

Olvassa el Dénes László cikkét '

Jó egy hete írtam volt ezeken a hasábokon a nagyváradi köztemetőben történt állítólagos kegyeletsértésről, amely a felszámolt olaszi és szőllősi temetőkből kihantoltak újratemetése kapcsán merült fel. Már jegyzetem első mondatában tudni véltem: „A bihari sajtó egy részének már-már hisztérikus »tömegsírjelenetei« mögött egy kis politikai manipuláció is felsejlik a háttérben, a média csupán ismét besétált a hatalmi torzsalkodások csapdájába az elmúlt napokban.” Majd néhány mondatban nem csupán a történeti tényállást vázoltam, hanem a politikusok és újságírók egzaltált, szenzációhajhász és valóságtól elrugaszkodott kijelentéseinek igyekeztem élét venni, abból az ősrégi erkölcsi szabályból kiindulva, hogy halottakról vagy jót, vagy jól kell írni-beszélni, vagy semmit és sehogy.
Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése