Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2014. március 31., hétfő

Miért akarja minden áron Ilie Bolojan polgármester a Körösvidéki Múzeumot a Várba költöztetni?

Miért akarja minden áron Ilie Bolojan polgármester a Körösvidéki Múzeumot a Várba költöztetni? Miért nem hallgat a szakemberekre?Milyen érdeke fűződik az elköltözéshez? Ezek olyan kérdések melyekre még nem tudjuk a választ.Talán később választ kapunk ?
magyarazkodik
Terítékre került a Körösvidéki Múzeum évek óta sok vitát kiváltó költözködése is, ugyanis hiába nem sikerült a legutóbbi tanácsülésen megszavaztatni a múzeumnak a várba költöztetését, Bolojan továbbra is köti az ebet a karóhoz, és úgy véli, ez lenne a legésszerűbb megoldás. A polgármester elmondta, folytatja a megyei tanács vezetőivel a tárgyalást a múzeum új székhelyét illetően, ugyanis be kell majd mindenkinek látni, hogy grandomániából nem szabad felesleges költségekkel terhelni a város költségvetését. Bolojan több olyan érvet sorolt fel, ami szerinte egyértelműen azt igazolja, hogy a múzeumnak elég lenne egy kisebb, a vár fejedelmi palotájában biztosított székhely is az egykori, felújított hadapródiskola helyett. Felelőtlenségnek tartotta azt is, hogy az új múzeumba például a természetvédelmi részlegnek nagy területen akváriumokat akarnak rengeteg pénzből berendezni, meleg égövi halakkal, holott ötpercnyi távolságra ott van a felújított állatkert a vadonatúj akváriumokkal. Az is logikátlan, hogy a múzeum munkatársainak nagy területen szeretnének több irodát, „mintha legalábbis valami világhíres múzeumról lenne szó”. Bolojan hangsúlyozta, nem akar ő a kultúra ellen beszélni, de arra kér mindenkit, gondolkodjanak logikusan és lássák be, a Körösvidéki Múzeumban nincsenek olyan leletek és képzőművészeti ritkaságok, hogy ilyen igényekkel állhatnának elő annak vezetői, főleg olyan helyzetben, amikor a költségvetésből számos, a közösség számára fontosabb tervet kellene finanszírozni.
Forrás : reggeliujsag.ro

Nagyvárad polgármestere sajtótájékoztatóján érintette a Körösvidéki Múzeum elköltöztetésének ügyét is. Leszögezte, hogy annak ellenére fenntartja azt a tervét, hogy a múzeumot a volt hadapródiskola helyett a nagyváradi várba költöztessék, hogy a váradi helyi tanács legutóbbi ülésén leszavazta az erre vonatkozó javaslatot. Bolojan feltételezése szerint mind a nagyváradi várat, mind pedig a volt hadapródiskolát fenn kell majd tartani a felújítási munkálatok befejeztével, és ha a múzeum a hadapródiskolába költözne, akkor évente legalább egymillió euróval kellene szubvencionálni az intézményt. Bolojan kifejtette, hogy a Körösvidéki Múzeumnak elegendő kell legyen a nagyváradi várban felkínált mintegy ötezer négyzetméternyi terület, mert a múzeumnak amúgy sincs túl sok értékes műtárgy a birtokában „Mondjanak öt olyan műtárgyat, ami önök szerint nagyon értékes” – fordult az újságírókhoz Ilie Bolojan, aki ezt követően azt állította, hogy a volt hadapródiskolában csak az emeleten kellene átalakítási munkálatokat végezni, ha az épületben nem múzeum, hanem közhivatalok kapnának helyet. Bolojan elárulta, hogy mihamarabb újra beterjeszti a városi tanács elé a legutóbb megbukott javaslatot, mert mint elárulta, a nagyváradi várban folynak a felújítási munkálatok, és amennyiben mégis oda kerül a múzeum, akkor április végéig el kell végezni a szükséges módosításokat a felújítási tervekben. Bolojan elmondta azt is, hogy Cornel Popa megyei tanácselnökkel fog tárgyalni azért, hogy meggyőzze őt és a megyei a tanácsot arról, hogy a Körösvidéki Múzeumnak a várban lenne a helye. Arra a kérdésünkre, hogy kötelezi-e majd a megyei tanácsot bármire is az, ha a váradi helyi tanács végül elfogadja Bolojan elképzelését, a polgármester nemmel válaszolt, ugyanakkor kijelentette, hogy a helyi tanács csak megteremti az előfeltételét annak, hogy a megyei tanács dönthessen arról, hogy máshová akarja-e költöztetni a múzeumot.
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése