Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2013. július 27., szombat

Árpád-házi királysír eladó

Öt éve, azaz 2008-ban hitelesítették azt a régészeti ásatást, mely révén kimondatott, megtalálták a váradhegyfoki premontrei apátság kolostorának maradványait, mely alatt feltételezhető, hogy az egyik árpádházi király, II. István sírja található. A történelmi szempontból sem mindennapi lelet feltárásának sorsa azonban mai napig bizonytalan, ugyanis a kezdeti lépéseket követően komolyabb kutatások nem történtek, az egész terület részletes feltárása még várat magára.
A magyar történelem szempontjából szenzációszámba menő lenne, ha valóban bebizonyosodna az, amit a Képes Krónikából sejthetünk, éspedig hogy a váradi hegyen megtalált régi romok alatt az Árpád-házi uralkodó premontrei szokás szerint eltemetett maradványait vannak.
Arpad-hazi 5
Lesz-e pénz történelmünk visszavásárlására?
Fejes Rudolf Anzelm váradhegyfoki premontrei prépost-prelátustól a napokban megtudtuk, a rend jelenleg tárgyalásokat folytat azzal a magánszeméllyel, akinek tulajdonában van az a terület, amelyen az egykori kolostor romjait megtalálták. Az illető ajánlatot is tett a premontreieknek, hogy azok vegyék meg tőle a telket, ahol a feltárás elkezdődött, azonban haszonleső ember lévén a szóban forgó parcella valós értékének több mint a hatszorosát kéri, akkora összeget, melyet az itteni premontrei rend nem tud megfizetni. Anzelm atya elmondta, folytatni szeretné a tárgyalásokat a terület megvásárlásával kapcsolatban, de természetesen szeretné, ha a jelenlegi tulajdonos reális árat határozna meg, ugyanis a rend képtelen önerőből kifizetni akkora összeget, amennyit a román nemzetiségű úriember jelenleg kér.
A főapát azt is kilátásba helyezte, hogy adománygyűjtést szerveznek, hiszen valószínűleg nemcsak a premontreieknek, hanem még sok magyar embernek szívügye, hogy az 1130-ban épült kolostor és az esetlegesen itt található királysír visszakerüljön a magyar szerzetesrend tulajdonába, s ezzel is gazdagítsa magyar történelmünk feltárt bizonyítékait, nemzeti értékeit. Nem lesz könnyű végigvinni ezt a tervet, ugyanis a tulajdonos már azt is emlegette, hogy amennyiben nem kapja meg a kért összeget a területéért, építkezni fog ott és szétdúlja az ásatásokat.
Arpad-hazi 1es oldalra

Teljes cikk : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése