Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. január 3., péntek

30 éves a Bihari Napló - Merre tovább?

"Bihari Napló – egy Nagyváradon megjelenő magyar nyelvű napilap. Az újság az 1946-ban megjelent Fáklya című napilap mellékletéből nőtt ki, mely melléklet 1970 decemberétől jelent meg Lakatos András főszerkesztésével. 1990. január 4-étől megszűnt a Fáklya, helyébe a Bihari Napló lépett. A lap magántulajdonban van. A szerkesztők az egykori Nagyváradi Napló – Ady Endre is ebben publikált először – szellemi örököseinek tekintik magukat." - olvasható a Wikipédián. 
   
Forrás :biharinaplo.ro 

Január 4-én 30 éves a Bihari Napló,mely felváltotta a Fáklya napilapot.Kerestem az első számát,sajnos nem találtam.Megvolt a szomszédnál,de szemét landolt,pedig jó lett volna , ha megmaradt volna.A digitális Bihari Napló megemlékezik az évfordulóról. 

Az elmúlt harminc évben több profil változás történt a Bihari Naplónál.Az tény,hogy 1990-től a szerkesztőség igyekezett a magas színvonalra.Gyorsan Erdély egyik legtöbb példányban megjelenő napilappá nőtte ki magát.Ennek egyik oka az volt,hogy a bihari magyarság körében népszerű lett.A másik oka az lehet,hogy nagyon jól meg volt szervezve a terjesztése.Még ehhez még az is hozzájárulhatott,hogy olcsó volt,és sokan érzelmileg kötődtek a laphoz.Az első "megrázkódtatás" a napilapnak,a magánkézbe kerülés volt.Kiss Sándort idejében a Bihari Napló népszerűsége alig esett,mert még több tapasztalt újságíró maradt a lapnál,és volt pénz is a fizetésekre.Eljött a pillanat,Kiss Sándor eladta egy osztrák befektetőnek.Az új tulajdonos azonnal átszervezte a lap struktúráját,állományát.Mivel járt ez?Létszám leépítéssel.A "kirúgások" következtében a megmaradt munkatársaknak többet kellett dolgozni.Az egyik negatív következmény a külalak megváltoztatása volt,mely azt jelentette,hogy a Bihari Napló a tulajdonos magyarországi lapjaihoz kezdett hasonlítani,melynek a csúcspontja a nyomtatás áthelyezése volt.Ez azt jelentette,hogy Debrecenbe nyomtatták a Bihari Naplót és a tulajdonos több lapját is.A Reggeli Újság megjelenése szintén egy kihívást jelentett a Bihari Napló számára.Megkezdődött a verseny a két helyi magyar nyelvű lap között,melyet a Reggeli Újság elveszített,ugyanis a tulajdonos csődbe juttatta a napilapot. 

Egy kissé megroggyant a Bihari Napló is,de segítségére sietett a magyar kormány,mert a kormányhoz köthető magyar tulajdonoshoz került.Ez a tulajdonosváltás megerősítette a Bihari Napló egyeduralmát Bihar megyében.A napilapnak nincsenek anyagai gondjai. Kristály Lehel kinevezésével lassan megváltozott a napilap profilja.Egyre több magyarországi eseményről olvashatunk a lapban,mely azt jelenti,figyelmesen kell megnézni a cikk címét. 

Mit tehet az olvasó,ha olvasni szeretné a Bihari Naplót?Az első lehetőség,előfizet a nyomtatott példányra.A második lehetőség,előfizet digitális példányra. Harmadik lehetőség,kölcsön kapja azoktól,akiknek meg van a nyomtatott példány.Negyedik lehetőség,rákkantint,ha tudja kezelni a mobilját,vagy táblagépjét,a Bihari Napló internetes oldalára,az erdon.ro-ra. Ötödik lehetőség,ha rákattint a Bihari Napló Facebook oldalára, 
mely az Erdon cikkeiből oszt meg néhányat, vagy az az Erdély Online Facebook oldalára. 

Merre tovább Bihari Napló? Nem tudom.Az tény,hogy örvendjünk annak,hogy Nagyváradnak és Bihar megyének van magyar nyelvű napilapja.Lehetőleg sokáig. 

U.I. 
Ebben a bejegyzésben a személyes véleményemet írtam meg.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése