Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. október 19., szombat

Interjú hetente Zatykó Gyulával a Bihari Naplóban

Zatykó Gyula.Forrás : Bihari Napló 


"Interjúsorozatot kezd lapunk Zatykó Gyulával, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester tanácsadójával. A bihari megyeszékhely irányításában résztvevő szakembert hetente megkérdezzük a város működtetésének kulisszatitkairól, a felmerülő problémákról, de a jó hírekről is. Sorozatunkba bevonjuk olvasóinkat is, kérdéseiket várjuk központi e-mail címünkre – kérdezzenek velünk, kérdezzünk együtt Nagyváradról!" - olvasható a Bihari Naplóban. Ez azt jelenti, hogy a Polgármesteri Hivatal " nyít " a váradi magyarok felé? Belátta Ilie Bolojan, hogy szüksége van a váradi magyarok szavazataira? 


A cikket olvasva választ nem kaptam.Zatykó Gyula több projektre büszke és feltétel nélkül támogatja a városvezetést.Remélhetőleg hasznos lesz Zatykó Gyula munkája a váradi magyarok részére. Idézetek az interjúból :


"– Milyen tervekkel látott hozzá a feladatához két évvel ezelőtt?  

– Mint ismeretes, a legutóbbi önkormányzati választások után a városi tanácsban nagyon meggyengült a magyar érdekképviselet, alpolgármesteri tisztséget sem sikerült szerezni. Amikor lehetőség nyílt arra, hogy a polgármester magyar ügyekért felelős tanácsosaként elmondhassam a véleményemet a döntéshozatalban, úgy gondoltam, ha ezt vállalom, a nagyváradi magyar közösséget tudom szolgálni. Konkrét terveim között szerepelt a magyarság jelenlétének erősítése és a nyelvi jogok érvényesítése a város életében. Az volt a tervem, hogy a városvezetés döntéseit úgy befolyásoljam, hogy azok vegyék figyelembe a magyarok érdekeit, illetve ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek hátrányosan érintenének bennünket." 


"-Mi a véleménye a város jelenlegi külsejéről? Az emberek elégedetlenek. Sok helyen egyidőben kezdtek neki munkálatoknak, és sok utcát lezártak, ami a forgalmat egyre inkább megnehezíti. 

– Valóban, a város egy építőtelephez hasonlít, de ez nem feltétlenül baj, hiszen otthon sincs ez másképp, amikor festjük a lakást, nagy a felfordulás, a kényelmetlenség. Ám amikor minden elkészül, együtt örül a család a szebb, tisztább, korszerűbb otthonnak. Nagyváradon is együtt csodálkozunk rá egy-egy megújult épület szépségére. A fűtéscsövek cseréje azt eredményezi, hogy megszűnik a hőenergia-veszteség és nem történnek váratlan meghibásodások a rendszerben, ez a lakosok biztonságát szolgálja. Az utak szélesítése, a parkolóhelyek kialakítása pedig szükséges rossz, hiszen nagy számban gyarapodott az autók száma. Jelenleg több mint 70.000 járművet tartunk nyilván városunkban, ehhez adódik még az átmenő forgalom is. Azért folynak egyszerre az építkezések, mert a munkálatok java részét európai pénzekből finanszírozzuk. Ezek vissza nem térítendő támogatások, butaság lenne nem élni velük vagy felhasználatlanul hagyni őket. Ezért a városvezetés nem tehet mást, mint megpróbál minél több pénzt szerezni a beruházásokra. Ezeknek az összegeknek az elköltését viszont szűkös határidőn belül kell elszámolni. Ez az oka, hogy szinte egyszerre kell befejezni a beruházásokat, így egyszerre kell dolgozni is rajtuk. Ez bizony próbára teszi a lakók türelmét, de ha megértik, hogy eurómilliókat fordítunk a város fejlesztésére anélkül, hogy a saját pénzünket költenénk, talán elnézőbbek lesznek, jobban elfogadják az ezzel járó kényelmetlenséget is. Türelmet és megértést kérek mindenkitől."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése