Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2019. október 6., vasárnap

Emberi sorsokat tehet tönkre a tervezett kisajátítás Váradon mint 1989 előtt

 
Fotó : Bihari Napló 


"Könnyek között, a kilátástalanság fájdalmával szólaltak meg a várhatóan jövő évben lebontásra kerülő váradszőllősi magánházak tulajdonosai." - olvasható a Bihari Naplóban. A cikk szerzője ,Pikó Stefánia leírja az érintettek érzéseit.Miről van is szó? Idézet a cikkből : 



"Augusztusban, egy sajtótájékoztató keretében jelentette be a városvezetés, hogy 19 magánházat sajátítanak ki, és bontanak majd le a Lotus bevásárlóközpont környékén, a Grădina de fragi, Jules Verne, Leonardo da Vinci, Liszt Ferenc és Episcop Nicolae Popovici utcákban. A tömbházakkal körbeépített házsorok helyére parkolókat terveznek." 


Ismerem azokat a házakat,mert többször jártam arra.Legközelebb készítek néhány fotót is,mert jövőre lebontják.Miért bontják le?A parkolók miatt.A városvezetés elhatározta,és végre fogja hajtani, mert a parkolódíjak sokkal több pénzt hoznak a költségvetésbe,mint a házadók.Kérdés : 2020-ban a kötelező adókat kifizetik a háztulajdonosok?Ugyanazt élik át mint 1989 előtt.Szívszorító olvasni a cikk befejező részét.Két idézet : 


"„Nem örülünk, de nincs mit tenni. Rengeteg pénzt fektettünk a házba, most pedig már öregek és betegek vagyunk, mit tehetnénk?” – tette fel a kérdést rezignáltan az Ep. Nicolae Popovici utca egyik lakója, amikor arról kérdeztük, hogy mit szólnak a hírekhez." 


"A Grădina de fragi utca legszebb villájának tulajdonosa, F. F. hol könnyek között, hol ökölbe szorított kézzel mesélt arról, min megy most keresztül ő és a családja." 

Hasonló cikk :
Lebontásra ítélt házak Váradszőllősön 


Egyre jobban érződik Nagyváradon ismét a szocializmus szele. Egyre másra bontják le a házakat,épületeket,mert parkolókat akarnak létesíteni.Az igaz,hogy szükség van a modernizálásra,de nem mindegy hogyan.1989 előtt negyedeket bontottak le,mert blokkokat építettek a helyükre.A Diktátor nem kegyelmezett senkinek.Példa erre a Nép Háza építése.Sok ember életébe és pénzbe került.A Diktátor Nicolae Ceaușescu mániája kellett érvényesüljön.Régi házakat,villákat és épületeket bontottak le,mert "útban" volt.Nagyon sok embernek okozott fájdalmat.Ő sem hallgatta meg az embereket,mert megakarta előzni Szovjetuniót és Egyesült Államokat.Csak annyi sikerült,hogy a Nép Háza második a Pentagon után. 


Nagyváradon hasonló volt a helyzet,mert követni kellett az "Elvtárs" parancsait.Mi volt az eredeti terve?Lebontani az összes régi épületet,majd blokkokat építeni az embereknek.Sőt a falun élőket is blokkokba akarta tenni,hogy minél több területet akart kihasználni.A kínai minta nem sikerült,mert 1989 decemberében megölték Nicolae Ceaușescut és a feleségét.Ha életben maradtak volna,ma már lehet,Nagyvárad teljesen új város volna.Nem sikerült.Az első nagyváradi látogatásakor kiadta a parancsot a bontásra,de nem hajtották végre. 

 

Nem kételkedem abban,hogy a Helyi Tanács határozatát végre fogják végrehajtani.Nem kételkedem abban sem,hogy szükség van parkolókra.A lebontásra ítélt házak tulajdonosait ki képviseli?

Milyen házakat akarnak lebontani? 


 
Fotó : Bihari Napló

Térkép 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése