Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. március 29., szerda

Sas passzázs – túl a munka nagy részén

Sas passzázs – túl a munka nagy részén 
"Javában zajlik a Fekete Sas palota passzázásnak felújítása, a Consturctorul Sălard cég a munkálatok nagy részével már végzett, a Zöldfa utca felőli részen van még hátra a legtöbb munka." - írja Neumann Andrea a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

A feltárási munkálatok 2015 októberében kezdődtek el, a tulajdonképpeni helyreállítás pedig 2016 februárjában, mintegy ötven üvegező, falfestő, restaurátor dolgozott ott, mondta el Torzsa Tibor munkapont vezető. A tetőzet és a belső falak restaurálására és felújítására vonatkozó szerződés összege meghaladja az ötmillió lejt. Jelenleg a munkálatok nagy részén már túl vannak, a Szent László tér felőli részen már csak a lábazat, azaz a fal legalsó részének a helyrehozatala van hátra, az Independenţei (Kossuth Lajos) utca felőli résszel is nagyjából megvannak, a Zöldfa utca felőli részen van még hátra a legtöbb munka, mint láttuk, kedden délelőtt éppen vakoltak ott a munkások. A Kossuth utca felőli részen szintén még dolgoztak kedden – itt épp az eredeti falfestést igyekeztek reprodukálni. A feltárások során ugyanis napvilágot láttak azok a falakra festett minták, melyeket a kommunizmus éveiben cementes vakolattal lefedtek, mondta el a munkálatvezető. Az eredeti mintákat restaurálták, hogy láthatóvá váljon, hogyan nézett ki egykor a passzázs, ott pedig, ahol már nem lehetett restaurálni, az egykoriakhoz hasonló mintákat festenek, ez aprólékos, sok türelmet igénylő tevékenység.

Az üvegkupola szerkezetének cseréje, felújítása bizonyult a legnehezebbnek, nagyon sok részt kellett kicserélni, de mostanra legnagyobbrészt végeztek ezzel, mondta a munkapont vezető. A munkálatok egy ideig szüneteltek, tudtuk meg, a vakolásra, festésre felhasználandó anyagokkal ugyanis nem lehet öt fok Celsius alatt használni, de mióta melegebbre váltott az idő, ismét zajlik a munka."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése