Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. március 9., csütörtök

Nem dolgoznak a Gombán

cof 
" Éppen egy hónapja annak, hogy Ilie Bolojan nagyváradi polgármester sajtótájékoztatót tartott a leomlott Gomba-feljáró kapcsán, ismertette az esetről készült hivatalos, szakértői jelentést, és bejelentette: a megyeszékhely önkormányzata megkülönböztetett prioritással kezeli az esetet, így egy-két héten belül nekikezdenek a javítási, helyreállítási munkálatoknak. Tegnapi terepszemlénken azonban azt tapasztaltuk, a „prioritás” szó jelentését Bolojanék elég sajátságosan értelmezhették, ugyanis a tönkretett Kálvária-dombon senki nem dolgozott azóta sem. A történelmi múlttal rendelkező Kálvária-domb – ahova az önkormányzat tavaly még turistaparadicsomot álmodott – jelenleg csak egy tönkretett katasztrófa sújtotta övezet, ékes példája a mulasztásnak és szakmai dilettantizmusnak." - írja Szőke Mária a Reggeli Újságban.Személyesen is meggyőződtem,hogy nem dolgoznak a Gombán.Előre lehetett tudni,hogy a fák kivágásával megcsúszik a talaj.Az illetékesek végleg tönkre tették a Kálvária dombot.Soha nem lesz olyan,mint volt.Teljes cikk :

"Mint a Reggeli Újság korábban többször is megírta, tavaly november 13-ára virradó éjszaka földcsuszamlás történt a Kálvária-dombon. A leszakadt domboldal eltorlaszolta az akkor alig tizenegy hónapja épített modern sétányok egy részét, illetve a domboldal felső részének 70 százaléka megcsúszott. A Gomba-feljárót a váradi önkormányzat egy magyar–román határon átívelő projekt révén építette meg. Több új sétányt, pihenőket alakítottak ki, fúrtak, ástak, kiszedték a régi, évtizedek óta ott levő aládúcolásokat, nagy mennyiségű földet hordtak a közismerten ingatag talajú homokos domboldalra, sőt teljesen kiirtották azt a növényzetet (fákat, bokrokat), amely addig gyökérzetével stabilizálta a lejtőket. A projekt 1, 97 millió euróba került. A Gomba-feljáró felújításának kivitelezője az Abed Nego Kft., tervezője pedig Daniel Tivadar építészmérnök volt. A munkálatokra a kivitelező cég a várossal kötött szerződés értelmében ötéves garanciát vállalt.
A földcsuszamlást követően hamar kiderült, a domboldal bármikor elindulhat, ezért a nagyváradi önkormányzat Temesvárról hívott két ismert geológus mérnököt, Marin Marin professzort és Petru Pantea előadótanárt, hogy folytassák le a szakértői vizsgálatot. A több oldalnyi szakértői jelentésből kiderül: az építkezés megkezdése előtt a kivitelező cég nem végezte el az ilyenkor kötelező geotechnológiai felmérést, kiirtották azt a természetes növényzetet, amelyek ilyen területen gyökérzetükkel fogják a talajt, és ezután semmilyen megfelelő aládúcolást vagy támasztékot nem helyeztek a talaj stabilizálására, nem építettek ki vízelvezető árkokat, megfelelő mélységű alapokat, támpilléreket, továbbá a talajfeltöltésre használt anyagok sem voltak megfelelők.
nem dolgoznak 2 HA FER
Annak ellenére, hogy a temesvári mérnökök jelentésükben konkrétan figyelmeztettek arra, hogy a domboldal bármikor tovább omolhat, a vendéglő teraszrésze teljesen leszakadhat, a megindult hegyoldal rázúdulhat a domb aljában húzódó autóútra, az önkormányzat vezetői nem nevezik meg a felelősöket. Nem derült ki egyelőre az sem, hogy az Abed Nego Kft.-t – mely még a sürgős rehabilitációs munkálatokat se kezdte el – mekkora felelősség és garanciakötelezettség terheli.
Tegnap megkerestük a váradi önkormányzatot, hogy megtudjuk, a polgármester ígéretének ellenére miért nem kezdték még el a javítási munkálatokat. A városháza sajtóosztályán keresztül azt a választ kaptuk, csak akkor lehet lépni az ügyben, miután a március 30-ra tervezett városi tanácsi ülésen a tanácstagok is megszavazzák ezt. Ezek után csak reménykedhetünk, hogy a tanácsi határozatra hamarabb sor került, mint egy újabb földcsuszamlásra…"
Forrás:reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése