Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. március 23., csütörtök

Kerek évfordulót ünnepelt Jenei Imre mesteredző

A 2011-es NAC Gálán, Szepesi György és Buzánszky Jenő társaságában 
 A 2011-es NAC Gálán, Szepesi György és Buzánszky Jenő társaságában 

"Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték tegnap Jenei Imre érdemes labdarúgóedzőt, a román és a magyar válogatott volt szövetségi kapitányát." -  írja a Reggeli Újság.Teljes cikk : 

"A nemzetközileg is elismert és megbecsült szakember, játékosként 12-szer öltötte magára a román válogatott mezét, edzőként pedig egyedüliként nyert romániai csapattal Bajnokcsapatok Európa Kupáját (1986-ban a Bukaresti Steaua edzőjeként a Barcelónát győzte le büntetőrúgásokkal az emlékezetes sevillai fináléban), az utóbbi években kevesebbet foglakozott a labdarúgással, és közszereplést is ritkábban vállalt, de azért nem szakadt el teljesen kedvenc sportágától.

Emlékek és remények

Imi bácsinak – merthogy a bihari focikedvelők többsége így említi őt – a pihenés mellett volt ideje elmélkedni, s feleleveníteni a 1989-es dánok elleni sorsdöntő meccset, amelyen 3–1-re nyert csapata, amely húsz év után ismét világbajnokságon szerepelhetett. A 1990-es olaszországi foci vb-n a nyolcaddöntőig jutott a román válogatott.
„Emlékezetes meccs volt, november 15-én, ragyogó napsütésben, zsúfolásig megtelt lelátók előtt a Ghencea Stadionban. A dánok hamar vezetést szereztek, de még az első félidőben megfordítottuk az állást, s a végén 3–1-re nyertünk, így kijutottunk az olaszországi tornára. Előzőleg az 1970-es mexikói világbajnokságon szerepelt a román válogatott, és a dánok elleni siker emiatt is fontos volt. Visszakerültünk a nemzetközi foci körforgásába” – emlékezett vissza Jenei Imre, aki nem tart a vasárnapi találkozótól sem. „Miért kapnánk ki? Úgy vélem képesek vagyunk úgy játszani, hogy megnyerjük a meccset, s tovább reménykedjünk a vb-szereplésben. A kolozsvári közönség támogatása is sokat számít majd, bízom benne, sikerrel vesszük majd az akadályt, s a végén ott leszünk majd Oroszországban” – jelentette ki a mesteredző a Digi Sport csatornának adott nyilatkozatában.
Az emlékezetes 86-os sikert követően Helmuth Duckadammal, a sevillai döntő hősével
Az emlékezetes 86-os sikert követően Helmuth Duckadammal, a sevillai döntő hősével

Vb- és EB-szereplés

Jenei Imre 1986 és 1990 között, majd pedig 2000-ben volt szövetségi kapitánya a román válogatottnak, előbb világbajnokságon, majd pedig a holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokságon szerepelt eredményesen csapatával. Utóbbi tornán negyeddöntőt játszottak a románok. Játékosként háromszor, edzőként pedig ötször nyert román bajnokságot, emellett háromszor a Román Kupát egyszer pedig a BEK-serleget is magasba emelhette. A magyar fociválogatottat 1992 és 1993 között irányította, ám nem tudott hasonlóan sikeres lenni.
Egy 2013-as jótékonysági meccsen Gheorghe Hagival a Bodola Gyula Stadionban
Egy 2013-as jótékonysági meccsen Gheorghe Hagival a Bodola Gyula Stadionban

Elnöki kitüntetés

Az elismert futballszakember március 8-án, magas rangú állami kitüntetést kapott a köztársaság elnökétől, Klaus Iohannistól. Jenei Imre Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát kapta meg teljes labdarúgói és edzői pályafutása elismeréseként. Az elnöki hivatal által kiadott közlemény érdemeként említi még a román futball legemlékezetesebb eredményeinek elérésében, valamint több futballnemzedék felkészítésében játszott szerepét.

A Bihar FC-nél is dolgozott

Az Arad megyei Bélegregyen (Agrişu Mic) született szakember, aki tábornoki fokozattal is rendelkezik, Nagyváradot tekinti igazi otthonának, hiszen több évtizede itt él feleségével Gyulai Ilona világbajnok tőrvívó olimpikonnal (román csapattal kétszer volt olimpiai bronzérmes 1968-ban és 1972-ben és négyszer világbajnoki bronzérmes). Jenei Imre edzőként váradi kispadon is ült, 1978 és 1979 között a Crisul csapatát irányította. A Nagyváradi Bihar FC-nél is dolgozott elnökként, majd pedig szakmai tanácsadóként dolgozott a 2005-ben. A bihari focikedvelők elismeréssel tekintenek munkásságára"
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése