Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. január 4., hétfő

Giccs vagy nem a nagyváradi új Szent László/Unirii tér ?

 
Saját fotó 2015 december 31-én

2015 december 31-én átadták Nagyvárad átalakított főterét, a Szent László/Unirii teret.Soknak tetszik,soknak nem.Sokan giccsesnek tartják,mások európainak.Megoszlanak a vélemények Horia Gavriş építész terve alapján átalakított Szent László/Unirii térről.Az ügy hátteréről olvashat,ha elolvassa a teljes cikket.

Egyik legjobb információt olvashatjuk a Transindex egyik cikkében. Idézek a cikkből :
"A Szent László tér felújítása 2010 óta téma a városban. A felújítást az Európai Unió Integrált Városfejlesztési Programja keretében történő finanszírozás révén valósítaná meg a polgármesteri hivatal. A tervezésre kiírt közbeszerzési eljárást a Proiect Bihor tervezőcég nyert meg. Ennek a cégnek az alvállalkozója, Emődi Tamás nagyváradi műépítész készítette el az első tervet, amelyet egy közvitát és szakmai vitát követően, a megvalósításához szükséges engedélyek beszerzése után a helyi képviselő-testület is elfogadott. 2012 tavaszán pedig aláírták a projekt finanszírozását bonyolító Észak-Nyugati Fejlesztési Régióval a támogatási szerződést.

Ekkor még úgy tűnt, a tér felújításának ügye a megfelelő kerékvágásban halad, de a város élére Mircea Mălan személyében új alpolgármester került, akinek tetszését nem nyerte el az Emődi által készített, és már kifizetett terv. Ekkor kezdődött el az a vita, amelynek tétje, hogy lehet-e 2013-ban Romániában a nyílt versenyen alapuló közbeszerzést és a közvitákat szorgalmazó uniós elveknek fittyet hányó, széleskörű közérdeket szolgáló beruházást eszközölni, ráadásul uniós pénzből, egyetlen döntéshozó személy ízlésvilágának kielégítése mentén."

“A legtöbb erdélyi nagyváros főtere mind a kommunizmus alatt, mind az azóta eltelt 20 év alatt használható volt köztérként. Padokkal, teraszokkal ellátott, találkozásra alkalmas, térként szolgáló nagy felületek álltak a lakosság rendelkezésére. Ilyen adottságú térrel Nagyvárad nem rendelkezik, annak ellenére, hogy a 19. század végétől, amikor a színházat felépítették, két főtere is van a városnak: a Szent László térrel szemben, a híd túloldalán található a Bémer tér, amelyet nem sokkal 1899 előtt alakítottak ki” - magyarázta.

A nagyváradiak mentális térképén a Szent László tér számít a város főterének, már csak a terjedelem szempontjából is, hiszen a Bémer-tér háromszorosát-négyszeresét teszi ki. “A Szent László tér közel három hektáros, azonban a 70-80%-át az autóközlekedés és a parkolók foglalják el, a többi járdaként, taxiállomásként, villamosmegállóként szolgál. Az egyetlen terület, amely közelebb áll a tér fogalmához, az a Mihai vajda szobrát körülvevő placc. Azt viszont azért nem használják szívesen a nagyváradiak, mert három oldalán négysávos utak futnak, a negyedik oldalon pedig a kocsik mellett a villamos is közlekedik. Aki meg akarja közelíteni a Mihai vajda szobor körüli placcot, annak meg kell várnia, amíg a stoplámpa zöldre vált, majd át kell kelnie az úttesten, ki kell kerülnie a villamosra váró tömeget. A placcra érkezve az ember rájön, hogy ott nem történik semmi, legfennebb a szobrot lehet bámulni a hajléktalanok társaságában, akik évtizedek óta ezen a helyen tanyáznak. A 19. század végi monumentalitást őrző placc tehát nem működik az eredeti elképzelések szerint. A Mihai vajda lovasszobra helyén hajdanán egy Szent László szobor állt, amelyet a barokk korban helyeztek ki, azt 1892-ben kicserélték egy álló, bronz Szent László szoborra, majd az első világháború után elvitték onnan.


 
Nagyvárad főtere a két világháború között (Jánosi Andrea illusztrációja a Kincses Képeskönyv - Nagyvárad c. könyvből)
Kérdésünkre, mely szerint készült valamilyen tanulmány arra vonatkozóan, hogy a város lakói hogyan képzelik el a tér optimális kihasználását, milyen funkciókkal szeretnék felruházni azt, Emődi elmondta, semmiféle szakmai jellegű előtanulmány nem készült: közlekedési tanulmány sem, nemhogy szociológiai felmérés. “Egy térátalakítás egyik legfontosabb eleme a 21. században a közlekedés megoldása: a gyalogos, a biciklis, a tolószékes, az autós forgalmat is beleértve. Akárcsak Kolozsvár esetében, Nagyváradon sincs lehetőség arra, hogy az autós forgalmat teljesen eltávolítsák a főtérről. Csupán arra van reális esély, hogy a főtér egyik oldala mentére irányítsák az autós forgalmat és a Sas-palota előtt széles teresedést alakítsanak ki”- magyarázta a műépítész.
  
Emődi Tamás terve

A nagyváradi műépítész terve szerint a Szent László tér számos, a szabad gyalogos közlekedést akadályozó parazita elemtől és részben a növényzettől is megszabadult volna, dizájn szempontjából a minimalizmus irányában tolódott volna el a hangsúly. 
A legelső variánsában teljesen átalakították volna a tér növényzetét, az első változatban minden fa ki lett volna vágva és másképp elhelyezett fákat telepítettek volna a térre. Azonban az ökológusok tiltakozására, végül egy közvitát követően megegyeztek abban, hogy melyik fa marad és melyiket lehet kivágni. “Konszenzusos döntést hoztunk, talán két fa esetében vitáztunk végül, mert szerintem fontos épület homlokzatát takarják el” – mondta el Emődi Tamás.
Elmondta, a tér jelenlegi park-jellege a 19. században megjelenő trendre vezethető vissza, amelynek következményeként Európa-szerte zöldesítették a főtereket, a modellt az erdélyi városok is átvették. A főterek parkszerűsége a két világháború között is megmaradt, a kommunizmusban egyenesen virágkorát élete ez a fajta térrendezés, ami miatt a főtér nem tölthette be eredeti rendeltetését.  
 

“A közmeghallgatásokon a természetvédők arról meggyőztek, hogy figyelembe kell venni Nagyvárad sajátosan meleg klímáját, ami miatt nem hiányozhat az árnyékot adó növényzet a térről, ezért némileg megváltoztattuk a tervet. 2010 végére egy már kevésbé kritizált tervvé alakítottuk át az eredeti elképzelésünket” – magyarázta a műépítész. 

Az új alpolgármester szerint Emődi terve “túl szürke”

A 2012-es önkormányzati választások után új alpolgármester került a város élére. Mircea Mălan hatáskörébe került a városháza európai finanszírozásokkal foglalkozó osztálya, amelynek a keretében a főtér rendezésének terve megszületett.

“Az alpolgármester behívott minket, tervezőket az irodájába, a polgármester és a projektmenedzser jelenlétében elmondta, hogy a tervünk túl szürkének, egyhangúnak, pesszimistának tűnik. Egyértelművé tette, nem ért egyet azzal sem, hogy csak gránitot, andezitet használunk. Véleménye szerint színes köveket is kellett volna alkalmazni a város szecessziós jellegének kiemelése végett. Az érveinek egy része nevetségesnek tűnt, hiszen ezeket az anyagokat nemcsak Romániában, hanem egész Európa-szerte használják, mert ezek felelnek meg a műszaki, állékonysági előírásoknak és a meteorológiai-hőmérsékleti körülményeknek. A főtér burkolata szecessziós elemekkel történő gazdagítása azért nevetséges gondolat, mert vízszintes szecesszió nem létezik. Még akkor sem terveztek szecessziós tereket, amikor ez az irányzat fénykorát élte Európában. Terveztek szecessziós telefonfülkét, padot, lámpaoszlopot, de szecessziós teret, burkolatot nem: ez fából vaskarika, ilyen nem létezik.

A témában kevésbé otthonosan mozgó ember fejében felmerülhet, hogy jól nézne ki a tér, ha a burkolat mondjuk virágelemeket, vagy tekergőző vonalakat tartalmazna, de arra is kell gondolni, hogy ezt a fajta díszítést legfennebb helikopterből lehet érzékelni. A geometriai elemek felhasználása a térburkolat dizájnjában valamilyen ritmuskeltés célját szolgálhatja, tehát a dinamizmus megteremtése érdekében élnek ezzel az eszközzel a tervezők. Ezzel szemben épületek ornamentikájából ihletett elemeket, ilyen jellegű formalizmust bevinni a burkolat dizájnjába értelmetlen, hiszen a gyalogosok szemmagasságából ezek nem látszanak” – mondta a műépítész. 
Teljes cikk : itthon.transindex.ro

A Reggeli Újságban olvashattuk a következőket : "Eldőlt a Szent László (ma Unirii) tér sorsa, és hosszas viták után a kb. két éve tervezett felújításról megszületett a végleges terv. A részletekről Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere és Horia Gavriş, a városháza által megbízott bukaresti tervezőcég építésze számoltak be a sajtónak." 
Ismet 2 
Még így néz ki a nagyváradi Szent László (ma Unirii) tér
Teljes cikk : reggeliujsag.ro 
Volt egy "közvita",melyen alig voltak néhányan.Ezt olvashatjuk : "Közvitát rendeztek pénteken délután a váradi Moszkva kávézóban a Szent László tér felújítási terveiről, noha a városvezetés már eldöntötte, hogy melyik változatot nyújtja be uniós finanszírozásra. Nagyváradi viszonylatban nagyon sok, több mint száz érdeklődő volt jelen azon a péntek délutáni közvitán a Moszkva kávézóban, melyen a nagyváradi Szent László tér felújításához valamilyen formában kötődő szakemberek ismertették a térfelújítással kapcsolatos terveiket és álláspontjukat, illetve, hogy véleményt mondjanak a tervekről és a kialakult helyzetéről." 
Közvita a térről: veszett fejsze nyele 
Teljes cikk : erdon.ro 
Eljött a "fekete nap" amikor véglegesítették a Szent László tér tervét.A Krónika cikkében ezt olvashatjuk : "Bemutatták csütörtökön a nagyváradi Szent László (Unirii) tér sokat vitatott felújítási tervének végleges változatát, amelyet az illetékesek szerint az építő jellegű kritikák és javaslatok alapján módosítottak.
09 ter 105_b 
Mint ismeretes, miután Mircea Mălan alpolgármester önkényesen elvetette a Proiect Bihor tendergyőztes projektjét, a kolozsvári Horia Gavriş építész bukaresti csapatától – a közbeszerzési eljárást megkerülve – rendelt új makettet. Csakhogy ezt bemutatása óta folyamatos támadás érte, mind a szakma, mind a civil szféra részéről. Időhiányra hivatkozva közvitára sem bocsátották, és gyakorlatilag úgy szavaztatták meg a városi tanáccsal, hogy még a szükséges engedélyekkel sem rendelkezett.
A csütörtöki prezentáción Mircea Mălan ismételten hangsúlyozta: a főtér nem a városházáé, hanem a lakosoké, olyan elegáns köztérré kell alakítani, amely tükrözi a történelmet és a város hangulatát, egy olyan promenáddá, ahol közösségi rendezvényeket is lehet majd tartani. "Lett egy projektünk, amely végül megfelel ezeknek az elvárásoknak. Minden egyes részlet kifejezetten Nagyvárad számára lett kigondolva" – jelentette ki az alpolgármester.
Horia Gavriş bevallása szerint meglepődött, amikor az általa eredetileg kigondolt stílus ennyire heves kritikát kapott, így végül visszafogottabb vonalvezetésre váltott. Elmondta: a bécsi szecessziós mintát követve a nagyváradi Vágó-fivérek, László és József építészmérnökök régi munkáiból – mint például a Zöldfa (ma Vasile Alexandri) utcán lévő Moskovits-palota – inspirálódott, amikor újratervezte a szökőkutakat és az egyéb díszítőelemeket, így végül visszafogottabb, klasszikus, de funkcionálisabb az eredmény.
Emődi Tamás, a korábbi tendergyőztes pályázat főépítésze a Krónika megkeresésére elmondta: a művelődési minisztérium által megadott engedélyben is szereplő javaslatok közül talán csak a terv stilisztikai lecsendesítése lett valamennyire teljesítve, a projekt alapvető problémája, nevezetesen a strukturális megtervezés változatlan. A váradi szakember azonban számított rá, hogy két hét alatt nem sokat fog változni a projekt, ismét felhívta a figyelmet az elhibázott főtengelyre és a közlekedési hiányosságokra."
Teljes cikk : kronika.ro

A Főtér cikke foglalkozott a Szent László tér felújításával.Tömören így foglalta össze:
"Sokadik nekifutásra készült csak el a nagyváradi Szent László tér felújítási terve, melynek megvalósításához már a kivitelezőt is kiválasztották.
A Drumuri Orășenești által vezetett cégszövetség 18,9 millió lejből végzi el a felújítást. Nem volt nehéz dolga az önkormányzatnak kiválasztani a nyertes pályázót, ugyanis a másik ajánlattevő, a váradi Selina cég vezette vállalkozói csoport túllépte a kiírásban szereplő keretösszeget.
Az Erdon.ro beszámolója szerint a jelenleginél sokkal nagyobb gyalogos övezetet alakítanak ki a tér Sas-palota felőli oldalán, az autóforgalom a görög-katolikus püspöki székhelynél fog haladni, a teret porfir kőzettel burkolják majd le, a villamosmegállókat pedig a Szent László-híd elé költöztetik. Több lesz a villanyoszlop, a pad, valamint a szemetes kuka is. Felújítják a Duiliu Marcu által 1926-ban tervezett térkompozíciót, melynek közepén jelenleg a Vitéz Mihály szobra található. Itt állt anno a városalapító Szent László szobra, melyet az impériumváltás után költöztettek el a Főtérről. A munkálatok kivitelezési határideje 2015 decembere. Ha eddig az időpontig nem sikerül befejezni a felújjítást, az önkormányzzat elveszítheti az európai uniós támogatást.
A térfelújítás érzékeny pontja a nagyváradi magyarságnak, akik ellenzik a harmadik nekifutásra, Horia Gavriș építész által készített terveket. Az is ellenérzést kelt, hogy a téren felállítják Roman Ciorogariu ortodox és Radu Demetriu görög-katolikus püspökök szobrait is. Római katolikus vagy református vonatkozású emlékművet viszont arra hivatkozva nem óhajt kihelyezni a városvezetés, hogy a Szent László római katolikus templom kertjében már áll Pio atya szobra. "
Forrás : foter.ro

Az olvasó lehet azt gondolja,hogy csak a magyar lapok írtak lesújtón  Horia Gavriș építész tervéről.Nem' A román lapoknak is hasonló a véleményük.Mit mondott Emődi Tamás ? Román nyelven láthatja a riportot.



Néhány idézet román lapokból :

"Revoltele din presă și de pe forumurile diverselor site-uri, respectiv dezbaterea de la Moszkva Cafe par să fi sensibilizat într-o oarecare măsură diriguitorii Oradiei. Chiar dacă trebuie recunoscut că vor fi mereu cetățeni sau specialiști în de-ale arhitecturii care nu vor agrea planurile administrației locale, indiferent de cum arată ele. Joi, 1 august, viceprimarul Mircea Mălan a prezentat cea mai nouă versiune a proiectului de reamenajare a Pieței Unirii, după controversele iscate în urma dezvelirii variantei Horia Gavriș. Pe scurt, în noua piață nu se va mai ridica niciun obelisc-ceas solar, nu se va mai merge pe ideea de art nouveau, nu vom mai avea „fructieră” prea colorată, ci mai degrabă un loc cu un caracter ceva mai practic."
Teljes cikk : bihorstiri.ro

"Încă nu sub formă scrisă și 100% oficială, dar Primăria Oradea are OK-ul Ministerului Culturii (condus de liberalul Daniel Barbu) pentru a merge înainte cu proiectul de reamenajare al Pieței Unirii. Bineînțeles, este vorba despre cel realizat de arhitectul Horia Gavriș, proiect care a născut pasiuni mai mari în oraș decât problema gigacaloriei și a altor subiecte controversate din ultima vreme. Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, Ministerul Culturii este favorabil refacerii în variant prezentată luna trecută a Pieței Unirii, dar există și câteva ajustări pe care Bucureștiul le cere. Spre exemplu, în reamenajarea acelei părți din centrul orașului, va trebui ca ansamblul Duiliu Marcu să fie păstrat și ar urma să fie revizuită partea cu circulația dinspre podul Ferdinand spre sediul Pompierilor. De asemenea, cei de la Minister ar prefera o variantă mai simplă din punct de vedere stilistic. Va urma depunerea proiectului la finanțator (ADR Nord-Vest) în vederea demarării procedurilor pentru lucrarea efectivă."
Teljes cikk : bihorstiri.ro

"Aseară am luat parte la o proiecție Open Air marca TIFF în Piața Unirii din Cluj-Napoca,  unde au fost proiectate în premieră mondială două filme românești.
Ajuns acolo, văzând amploarea evenimentului și numărul mare de oameni prezenți la fața locului, nu am putut să nu oftez gândindu-mă înca o dată cum vor putea fi organizate astfel de evenimente în Piața Unirii din Oradea. In imaginea din partea superioara a paginii puteti vedea cam cum arata piata in timpul evenimentelor.
Principala problemă a pieței centrale a orașului Oradea, spre deosebire de alte orașe (Sibiu,Cluj, Alba), o constituie dimensiunile mai mici și prezența ansamblului arhitectural-statuar al lui Mihai Viteazu care reduce piața la o compoziție liniară, desfasurată între străzile Iuliu Maniu și Independenței.
Așadar arhitecții care au proiectat varianta ce va fi și executată au avut o temă foarte dificilă creată de context. Din păcate modul în care au răspuns la context a fost complet greșit din punctul meu de vedere, deoarece au încercat transpunerea în planul pieței a mai multor elemente de inspirație Art Nouveau care nu au făcut decât să fărâmițeze și mai mult spațiul pieței. Astfel Piața Unirii nu mai beneficiază de niciun spațiu generos unde să poată fi organizate evenimente asemănătoare cu cele ce au loc curent în Piața Unirii din Cluj-Napoca."
Teljes cikk : artprenta.ro




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése