Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. január 23., szombat

Gázt adnak a nagyváradi hőerőműnek

 

"A nagy hidegre való tekintettel a két szénfűtéses kazán mellett a gázturbinát is beindítják mától a hőerőműben. Emellett gondoskodni kell az erőmű szénszükségleteiről is, amely nem is tűnik olyan egyszerű feladatnak. Stanel Necula a hőerőmű ügyvezetője nyilatkozata." - Papp István cikke a Bihari Napló Online-ban


"A nagyváradi hőerőmű régi létesítménye teljesítőképességének határához érkezett, ezért is van szükség a gázturbina beindítására is. Emellett gondoskodni kell az erőmű szénszükségleteiről is. A nagyváradi hőerőmű eredetileg két helyről, a Mátrai Erőműtől és az almaszegi szénbányától szerzi be a szükséges szénmennyiséget, az előbbitől havi hetvenezer, az utóbbitól pedig havi ötven ezer tonna szenet rendelt az erőmű. Csakhogy, mint Stanel Necula a hőerőmű ügyvezetője a Bihari Naplónak elmondta: „két partnerünknek szeptember-november időszakban gondjaik támadtak a szerződésben foglalt szénmennyiség leszállítását illetően, így az említett időszakban összesen mintegy 30 ezer tonnával kevesebb szenet szállítottak nekünk. Mi november végétől kezdve minden hónapban figyelmeztettük őket, hogy pótolják a kiesést”. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a kiesésnek technikai okai voltak, a magyarországi partner például - külszíni fejtés lévén - a sok eső miatt nem tudta kitermelni és leszállítani Váradra a kért mennyiséget. Necula elmondta, hogy a figyelmeztetést követően, azaz decembertől mindkét szállító a szerződésben foglalt mennyiséghez képest tíz százalékkal több szenet szállított, és fogadkoztak, hogy januárban is tíz százalékkal többet szállítanak azért, hogy a mostani téli szezon végére teljesítsék a szerződésben rögzített vállalásaikat. 

B terv
Mindazonáltal a váradi hőerőmű a biztonság kedvéért kidolgozott egy B-tervet is, ami lényegében két újabb szénbeszerzési szerződés megkötését jelenti. Az egyiket decemberben, a másikat pedig ezen a héten írta alá a hőerőmű, és összesen 30 ezer tonnányi szén beszerzésére vonatkozik, amit január és február hónapben kell leszállítani Váradra. „Ez a mennyiség bármikor kompenzálni tudja a másik két beszállító miatti kiesést” - jegyezte meg Necula. Az egyik újonnan megkötött szerződés december-február időszakra érvényes, a másik pedig január-február hónapokra, és szükség esetén lehetőség van március 31-ig meghosszabbítani ezeket a szerződéseket.
Necula kérdésünkre válaszolva hozzátette: a két korábbi szerződés is csak március 31-ig érvényes. A vállalalt arra törekszik, hogy a mostani téli időszakban minden széntartalékot felhasználjon, hiszen amint az új hőerőmű működni fog, már nem lesz szükség szénre, így pénzkidobás lenne, ha a hőerőműben széntartalékok maradnának a mostani téli szezon végén - fejtette ki az ügyvezető.
A gáz, mint C-terv
Necula hangsúlyozta: a szénellátással nem lesz probléma ezen a télen, ugyanakkor gyakorlatba ültetik a C-tervet is, vagyis mától beindítják a régi hőerőmű gázkazánját is. Ennek érdekében már meg is küldték az értersítést a Romgaznak, illetve már ki Stanel Necula lapunknak elmondta azt is, hogy februárban beindul az új, gázzal üzemelő hőerőmű két forróvizes kazánjának a tesztelése, márciusban pedig a hővisszanyerő turbináé, is fizették a gáz egy részét. Az ügyvezető elmagyarázta, hogy 2012 óta nem volt ilyen hideg, mint most, és mivel a két szénfűtéses kazán maximális kapacitással működik, viszont még több hőenergiára van szükség, ezért állítják üzembe a régi erőmű egyik gázkazánját. Necula emlékeztetet arra, hogy a régi hőerőműben három szénfűtéses és három gázfűtéses kazán van, és ez utóbbiak közül csak az egyik működik a környezetvédelmi elvárásokat megközelítő paraméterek szerint, egy másik használható állapotban van, a harmadikat azonban használaton kívül helyezték a környezetvédelmi hatóságok. és amennyiben minden kifogástalanul működik, és kereskedelmi üzemmódhoz lehet állítani az új hőerőművet, onnantól kezdve a váradi hőerőműnek nem lesz már szénre szüksége."
Forrás : pressdisplay.com

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése