Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 3., péntek

Miklós Jutka

Képtalálat a következőre: „miklós jutka” 
Miklós Jutka.Forrás : nava.hu

Miklós Jutka (Berettyóújfalu, 1884. szeptember 7. – Creteil, Franciaország, 1976. február 18.) magyar költő, fotográfus.
Első verses kötetéről – 1905-ben – Ady Endre írt kritikát, de lelkesen üdvözölte Kaffka Margit és Révész Béla is. Pestről Nagyváradra kerül, barátai közé tartozik többek között Juhász Gyula. A Holnap című antológiában egyetlen költőnőként szerepel; Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás és Juhász Gyula társaságában. 1910 és 1913 között Amerikában, egyik nővérénél tartózkodik. Kitanulja a fényképész mesterséget. Nagyváradra hazatérve az első világháborús években ebből tartotta fenn magát.A Tanácsköztársaság bukása után Berlinbe költözött.
Teljes cikk: hu.wikipedia.org

A nagyváradi Holnap írói körének tagja. Tizenötéves korától kezdve verselt. Költeményeit Vészi József közölte a Budapesti Naplóban. Ady Endre, Kaffka Margit, Révész Béla lelkesen üdvözölték jelentkezését. Bp.-ről Nagyváradra került, ahol barátság fűzte Juhász Gyulához; kapcsolatba került Dutka Ákossal is. A Holnap antológia egyik költője volt. Három évet Amerikában töltött (1910–13), kitanulta a fényképész mesterséget. Hazatérve Nagyváradon műtermet nyitott; az I. világháború éveiben ebből tartotta el magát. A Tanácsköztársaság bukása után Berlinbe ment, filmrendezőnek készült, s egy ideig mint segédrendező dolgozott. Innen Párizsba települt át, s a Montparnasse-on fényképész műtermet nyitott. 
Teljes cikk : mek.oszk.hu
*
Miklós Jutka Apolló palota-beli fényképészeti műtermének reklámja

A 19. század nyolcvanas-kilencvenes éveiben Várad két legismertebb fényképészműhelyét Décsy Ilka és Smárda Mária vezették; a 20. század első két évtizedében Nagyvárad jelentős fényképészműhelyei közé sorolták Topschall Gizi, Miklós Jutka és Kertész Erzsébet műtermét, ezeket követték a harmincas években a Gyenge Rózsi, Winkler Hajnal és mások műhelyei.
Miklós Jutka (1884–1976), valódi nevén Militzer Júlia, mint ismeretes, a huszadik század első évtizedében Nagyváradon az Ady Endre és A Holnap antológia köré tömörülő fiatal költők és írók csoportjának jellegzetes alakja. Részvétele a Holnap Társaság által kiadott antológiában, a modern magyar líra megteremtéséért kifejtett irodalmi tevékenysége ugyancsak ismeretes. Annál kevésbé közismert egyéniségének másik, gyakorlatias oldala, mely a megélhetését biztosító jövedelmező mesterség – a fényképezés irányába vezette őt. Azt a tényt, hogy Nagyváradon, majd később Párizsban fényképészkedett, az életrajzával foglalkozó eddig megjelent több tanulmányban csak mellékesen említik, anélkül hogy kellő figyelmet szentelnének ennek a fontos életrajzi adaléknak. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni a következőkben a nagyváradi időszak bemutatásával.
  Miklós Jutka műterme 1913-tól 1923-ig működött. 1913. november 24-én fényképészeti iparengedélyt kapott. Abban az évben a műterem a Széchenyi téri (ma Traian parki) kioszkban, a mai Ady Endre Emlékmúzeum valamelyik traktusában működött.
Teljes cikk : varadlap.ro

A grafikust nem lírai érzések ihletik meg. Nem törődik avval, hogy milyen nő Miklós Jutka, milyen az ő költői egyénisége. A világos és sötét foltok négyszögbe foglalt komplekszumára ráfogja, hogy ez Miklós Jutka. Ezek a versek és mi, pedig azt hirdetik, hogy ő nem fehér-fekete, hanem maga az üdeség, az ismeretlen után vágyakozó, piros ifjuság.
Forma és tartalom a kettős kapocs, ami őt a Holnap fiatal iskolájához fűzi. A könnyed, de biztos merész, de perdülő verselés s e zengő strófákban a vágy az Élet virágzó örömei felé.
Teljes cikk : varadlap.ro 


Játszottatok valamikor kaleidoszkóppal? Egy hosszú csővel, amelynek a végén kigömbölyödő részében ezernyi sokszínű és sokformájú, apró üvegszilánkot halmoztak fel. A legkisebb mozdulat – s a színes üvegtörmelék mindenféle fantasztikus ábrát mutat. Minden pillanatban más a kép, de mindig futó, elillanó, lerögzíthetetlen.
Szeretnék, úgy szeretnék visszaemlékezni mindarra a sok-sok vidám és szomorú eseményre, amelyet nyolcvan esztendő átéltetett velem. De az életem felszínre sodródó emlékei között úgy érzem magam, mint a gyermek a kaleidoszkóppal a kezében. Minden kép egy villanás - futó, elillanó, lerögzíthetetlen.
Teljes önéletrajz : /kalaka11junius.homestead.com 
 
Könyvei : moly.hu 

Fotók 
 
Forrás : blog.xfree.hu/
  
Forrás : postcards.hungaricana.hu
*
 A tanítványa, Arany Rozália által
készített Miklós Jutka-portré a költő
dedikációjával 1923-ból, Franciaországba
való költözése előtt. Szilágyi Aladár tulajdona 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése