Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 20., hétfő

Betyárvilág a Szigligeti Színházban

 

Április 17-én, pénteken mutatta be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese legújabb előadását, a Rózsa Sándor életének momentumait feldolgozó Betyárvilág című táncjátékát.

Pénteken tartották meg a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb előadásának bemutatóját a Szigligeti Színházban, amelynek megalkotásában számos elismert és nagy tudású szakember vett részt. A táncjáték rendezője, koreográfusa és dramaturgja László Csaba, az együttes állandó koreográfusa, az előadás zenei szerkesztője és zeneszerzője Molnár Szabolcs volt, míg a jelmezeket és a díszletet Cristina Breteanu álmodta meg. A Betyárvilág – tánc a mindenkori Rózsa Sándorról című táncelőadás alapja a betyárság köré fonódott mítosz. A darab a legismertebb magyar betyár, Rózsa Sándor életének pillanatait dolgozza fel és mutatja be, kezdve a portyázásoktól, a törvény embereivel való összecsapásokig, az életében szerepet játszó nőkön keresztül, a vonatig, amit Rózsa Sándor gyűlölt, „mert egyszerre véget vet annak a szépséges, korlátozatlan, szélvész gyors betyáréletnek, amelyben ő felnevelkedett” (Krúdy Gyula). A rendezőkoreográfus egyik legfőbb ihletforrása a munkához Krúdy Gyula: Rózsa Sándor, a betyárok csillaga Magyarország történetében című műve volt, az ebben foglalt történetek keltek életre a pénteki bemutatón a táncosok által.
Az előadást, amely a betyárok világába röpítette vissza a nézőt, az energikusság jellemezte, köszönhetően a táncosoknak, köztük a Rózsa Sándort megformázó Rácz Lajos Leventének. Ez az energikusság mind a táncos, mind a harci jelenetekben érezhető volt. A miliőhöz pedig Cristina Breteanu minimalista, de annál kifejezőbb díszlete, valamint a régmúlt kor viseleteit idéző, de egyben korszerű jelmezek és eszközök egyaránt hozzájárultak. Aki lemaradt a pénteki bemutatóról, de szeretné megnézni a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb előadását és visszatérni a betyárok világába, a következő alkalmakkor teheti meg: április 29., szerda 19 óra (Ady-bérlet), május 2., szombat, 17 óra (Papp Magdabérlet), május 10., vasárnap, 19 óra (Halasi-bérlet).

Forrás : Bihari Napló Online/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése