Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 23., csütörtök

Vágó László építész

https://elismondom.files.wordpress.com/2012/05/az-5-c3a9pc3adtc3a9sz.jpg 
Vágó László és négy társa nyerte el Népszövetség Nemzetek Palotája tervét.Forrás : elismondom.wordpress.com

Vágó László (Nagyvárad, 1875. március 30. – Budapest, 1933. december 30.) magyar építész, a magyarországi szecessziós építészet kiemelkedő alakja, öccsével, Vágó Józseffel számos jelentős épület tervezője. Unokaöccse Pierre Vago építész.
  
Fontosabb építészeti művei Nagyváradon

1905. Vágó-ház, Nagyvárad, Kapucinus (gen. Traian Mosoiu) utca 14. (Vágó Józseffel)
1909. Darvas-ház, Nagyvárad, Rimanóczy Kálmán (Áldás, Iosif Vulcan) utca 11. (Vágó Józseffel)
1910–1911. Moskovits-palota, Nagyvárad, Zöldfa (Vasile Alexandri) utca 1. (Vágó Józseffel)

Teljes cikk : hu.wikipedia.org

Március 30-án 140 éve lesz annak, hogy megszületett Nagyváradon VÁGÓ LÁSZLÓ építész, a magyarországi szecessziós építészet kiemelkedő alakja, aki öccsével, Vágó Józseffel közösen számos jelentős épületet tervezett szülővárosában és az országban is.
Teljes cikk : biharmegye.ro 
 

 Felsőiparisk. tanulmányait Bp.-en végezte 1893-ban. 1899-ben a Gellérthegy, ill. az Erzsébet-híd budai hídfőjének rendezési tervével elnyerte a Magy. Mérnök és Építész-Egylet aranyérmét. Hosszabb külföldi tanulmányút után hazatérve kezdetben fivérével, ~ Józseffel közösen dolgozott (Gutenberg-ház, Nemzeti Szalon stb.), 1911-ben a római nemzetközi kiállításon ezüstérmet nyert, majd önállósította magát és különösen színházak újjáépítésével ért el sikereket (a Magyar Színház és a Miskolci Nemzeti Színház újjáépítése). A 20-as évek végén Faragó Ferenccel közösen tervezte a Förster-féle Dohány utcai zsinagógához kapcsolódó kultúrházat, árkádos sírudvart és Hősök templomát. Emellett több bérházat is épített. Jelentősek városrendezési tervei is (Clark Ádám tér, Roosevelt tér és Vigadó tér). - Irod. Lyka Károly: V. L. (Magy. Művészet, 1934.)
Forrás: Életrajzi lexikon/nagyvarad-utcai.hupont.hu 



A híres magyar építész testvérpár, Vágó László és Vágó József családi háza nem műemlék, így történhetett meg, hogy a felújítások során jelentősen átépítették. Az egyemeletes aszimmetrikus homlokzatú, szecessziós épületet maguk a Vágó fivérek tervezték, és 1905-re készült el. A főbejárat fölötti traktus mutatós oromzatban végződik, a homlokzat tengelyének emeletén pedig legömbölyített bow-window építmény található, keskeny, egyenes lezárású ablakokkal, amelyeket hullámvonalas díszítmény keretez. Az emeleti nyílászárók egyenes záródásúak, felső sarkukban legömbölyítve, a földszinten félköríves ablakokkal.
A Kapucinus (Traian Mosoiu) utcai ingatlan Lechner Ödön stílusjegyeit hordozza, mivel ifjú tervezőként Vágó József az ő irodájában dolgozott. A tervező újító szándéka, az emeleti ablakok fölötti háromkarélyos lóheredíszeiben, földszinti ablakok ornamentikáiban mégis megmutatkozott. Az épület díszes ólomüveg ablakai időközben eltűntek, ahogyan a legutolsó felújításkor leszedett díszítmények sem eredeti állapotukban kerültek vissza.
Forrás : muemlekem.hu

V. László, építész, szül. Nagyváradon 1875. A felső építő ipariskolán tanult Budapesten. 1897-ben ő építette a Kossuth Lajos-utcai Késmárky és Illés áruházat, majd még sok más épületet V. 4. József testvéröccsével (l. o.) kitől 1911. különvált. Különösen a színházépítés terén tűnt ki. 1899-ben a Magyar Mérnök és Építész Egylet nagy aranyérmét nyerte el.  
Forrás : mek.oszk.hu 

 

A szecessziós palota 1910–11-ben épült. Moskovits Adolf és fia építtette az eredetileg is lakóháznak szánt bérházat. Ma is az. Sőt, azon kevesek egyike, amit az utóbbi években (sajnos csak a homlokzatot) felújítottak, és régi szépségében pompázik.
Vágó László, és testvére Vágó József egyik utolsó, közös munkája az osztrák szecesszió hatását tükröző épület.
Teljes cikk : kozterkep.hu

palatul-moskovits2 
Az 1910-es és 1911-es év termékeny év volt a szecesszióba beleszeretett két váradi építész, a Vágó testvérek számára. Párhuzamosan a Darvas – La Roche-villával kidolgozták egy, az előbb említett stílusban épülő saroképület terveit is. A Moskovits II. palotáról van szó, arról az impozáns épületről, amely a Vasile Alecsandri (korábban Zöldfa) és az Egyesülés (Szent László) tér sarkán áll, főhomlokzata pedig utóbbira néz. Szakaszosan épült, a konkrét kivitelezési munkálatok pedig Incze Lajos építészmérnök nevéhez fűződnek.
Teljes cikk : oradea.travel 
 
  
A Szent László térre (ma Piaţa Unirii) merőleges Zöldfa utca (ma Vasile Alecsandri) sarkán a XX. század elején a földszintes Nikolits-ház, mellette pedig az egyemeletes Diamandi-ház emelkedett, melyet 1905-ben ifj. Moskovits Mór és Moskovits József vásárolt meg. A zsidó élelmiszeripari vállalkozó család tagjai, Moskovits Mór és fiai 1910-ben egy háromemeletes bérház építésébe kezdenek, melyet a nagyváradi származású építész-testvérpár, Vágó László és Vágó József tervezett. Az első fázisban csak a kis Nikolits-ház bontásához kezdenek hozzá és még 1910-ben elkészülnek a Zöldfa utca sarkán levő három tengelynyi résszel. 1911 januárjában már a Diamandi házat bontják, ennek helyén az év végére felépült a Moskovits-palota teljes Szent László téri része. A kivitelező cég a nagyváradi Incze Lajos és fiai volt.
Teljes cikk : lexikon.adatbank.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése