Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 24., péntek

Nagyváradi Szigligeti Színház építése

Nagyvárad egyik büszkesége a Színház.Hogyan épült?A Képkönyvtárban megnézhetjük.Ezt olvashatjuk : "Korabeli, az 1899-1900-as évekből származó üvegnegatívról készült nagyítás.Az épületet Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervezte." Röviden : "1900 október 15-én, több évtizedes huzavona után megnyílt a Szigliget Színház. Az épület 1899-1900 között készült el a bécsi Fellner-Helmer cég tervei alapján, Rimanóczy Kálmán nagyváradi építész kivitelezésében." Forrás : szigligeti.szigligeti.ro - régi honlap

Miért a Bémer téren lett felépítve a színház? "A Városrendezési és Közlekedési Bizottság 1891-ben határozta el a tervezett új művelődési intézmény épületének a Bémer térre helyezését, a kiszemelt helyszínen álló házak kisajátítása pedig 1891. július 10-én kezdődött el. Időközben felmerült egy újabb helyszín ötlete is, mégpedig a Nagypiactér, sőt pályázatot is hírdettek erre az alternatív javaslatra, azonban a pályaművek egyike sem nyerte el a kijelölt bírálóbizottság tetszését. Ezen előzmények után a Városi Tanács a színházépítésben nagy múltra tekintő bécsi Fellner és Helmer céget bízta meg mind a tervezéssel, mind a kivitelezéssel. A város több tekintélyes építészének közös javaslatára ismét visszatért az eredeti helyszínhez, tekintve annak városrendezési szempontból előnyösebb helyzetét. Miután úgy tűnt, hogy az anyagi természetű akadályok megakaszthatják a bécsi építésziroda nagyívű tervének megvalósulását, Rimanóczy Kálmán építész felajánlotta, hogy a megálmodott színház mellett a bontásokból származó építőanyagból egy további épületet is felépít - a mai Bazárt - , hogy annak jövedelme bérbeadás esetén kiegészíthesse a város bevételeit."
Forrás : lexikon.adatbank.ro

Bővebben olvashatunk Borovszky Magyarország városai és vármegyéi című könyvében :" A váradi állandó szinház eszméjével már 1807-ben foglalkoztak, sőt némi tőkét is összegyüjtöttek, de úgy ennek, mint az 1857-ben és 1870-ben megteremtett alapnak nyoma vész. Az e téren felmerült eszmék sem vezettek czélhoz, gyakran kicsinyeskedésből származó okok gátolták az állandó szinház megvalósítását. Különösen a hely kérdése volt a főok, a miért ez meg nem valósulhatott. Hetvenhárom esztendeig tartottak a kísérletezések, a míg a jelenlegi polgármester, dr. Bulyovszky József, erélyes kézzel felkarolta a szinházépítés kérdését. Így épült fel aztán Nagyvárad állandó szinháza a Bémer téren. A görög stilben épített szinház külsejével a Népszinházra, belsejével a Vígszinházra emlékeztet. Belső menyezetének alapszíne sárgás-fehér, dúsan aranyozva; páholyain sötétvörös kárpitozás van; a szobrász-dísz mindenütt barok-stílü. Az előcsarnokot jelképes szobrok díszítik. A nézőtér ezer ember befogadására alkalmas.
Az új szinházat 1900. október 15-én nyitották meg. Előzőleg a város közönsége díszűlést tartott, hol a Szigligeti Ede emlékének szentelt szinház jelentőségéről, a Szigligeti-Társaság elnöke, Rádl Ödön emlékezett meg, míg Hoványi Géza, a szinügyi bizottság elnöke, a szinház építési történetét mondta el. Este díszelőadás volt, mikor az első szót az új szinpadon Paulayné-Adorján Berta mondta, elszavalva Sas Ede alkalmi prologját. " 
Teljes cikk :mek.oszk.hu
Az idézetekben nem lettek kijavítva a helyesírási hibák ' 

Album
 
A színház jobb oldala, középpontban a hátsó fronttal.Forrás : kepkonyvtar.hu
 
A felállványozott és felhúzott falak a színház hátsó részének bal oldaláról.Forrás : kepkonyvtar.hu 
 

A színház jobb oldala.Forrás : kepkonyvtar.hu
 

A színház homlokzati képe az építési gödörből.Forrás : kepkonyvtar.hu
 

A homlokzati timpanon építése.Forrás : kepkonyvtar.hu

A színház homlokzata szemből, a jobb oldal levágva.Forrás : kepkonyvtar.hu 
 

A színház tetőszerkezetének ácsolása.Forrás : kepkonyvtar.hu

A felállványozott és felhúzott falak a színház homlokzatáról és jobb oldaláról, a tetőszerkezet építésének előrehaladottabb szakaszában.Forrás : kepkonyvtar.hu
 

A felállványozott és felhúzott falak a színház homlokzatáról és jobb oldaláról.Forrás : kepkonyvtar.hu

 

A mennyezeti díszítés.Forrás : kepkonyvtar.hu
 
A színház homlokzatának jobb oldali, oromzati díszítőszobra.Forrás : kepkonyvtar.hu 
A színház az állványzat elbontása után.Forrás : kepkonyvtar.hu 
 
Az elkészült színház a megnyitó napján, utcaszíntről fényképezve.Forrás : kepkonyvtar.hu 
 
Az elkészült színház a megnyitó napján, utcaszíntről fényképezve.Forrás : kepkonyvtar.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése