Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2015. április 20., hétfő

Biró Rozália beszéde a 12. RMDSZ-kongresszuson

 
(…) Most, 2015 áprilisában enyhén szólva érdekes, sajátos zörgésű belpolitikai időkben, bonyolult és hektikus európai katona- és gazdaságpolitikai helyzetben hivatott Kongresszusunk meghatározni Szövetségünk bel- és külpolitikai irányvonalát – fogalmazott beszédében Biró Rozália Bihar megyei szenátor a 12. RMDSZ-kongresszuson. – Tennünk kell ezt olyan körülmények között, amikor a romániai politikai pártok elfogadottsága, tetszési indexe 10% alá süllyedt, amiben nagy szerepe van a politikusok egy részének is. (…)
 Az RMDSZ szükségesnek tartja és támogatja a korrupció elleni állami és igazságszolgáltatási intézkedéseket, viszont az ügyészségi eljárások vadhajtásaival nem tud egyetérteni. Kiállunk az elkobzott egyházi és közösségi javak visszaszolgáltatásának folytatása mellett, és adott esetben, a visszaállamosítás ellen is. A pártok megújulását s ezt követő elfogadását és elismerését nem lehet és nem szabad a büntető törvénykönyv alkalmazásától várni. Hol van a hatalmi ágak szétválasztásának elve, ha egy szenátort vagy képviselőt, benyújtott törvénytervezete miatt vizsgálhatnak az ügyészek? Hol van a jogállamiság, ha elégséges terhelő bizonyítékok híján az előzetes letartóztatás válik divattá? (…) 
Fő célkitűzéseink változatlanok, viszont szervezeti életünket frissíteni, felpezsdíteni szükséges, nemcsak választások előtt, hanem állandó jelleggel azért, hogy mint a bejátszásban láthatták, minden romániai magyar ember érdekeit képviselve, közösségünk elvárásait valóra váltva elősegítsük a szülőföldön maradásunkat és boldogulásunkat. (…)
Állandó párbeszéd, többszintű kapcsolat szükséges a román társadalommal is, nemcsak az értelmiségi elittel vagy a politikummal, hanem ifjúsági, nőszervezeti szinten is. Újra kell tervezni és felgyorsítani a gazdasági és közigazgatási információk folyamatos átadását önkormányzataink és vállalkozóink számára. A kapcsolattartás lényeges eleme a visszacsatolás, vagyis közösségünk reagálásának gyors eljuttatása a döntéshozókhoz. Végül, de nem utolsósorban a kormányzati szerepvállalásról és arról, hogy adott esetben milyen feltételekkel vállaljuk ezt. Az adott eset valószínűleg a 2016os választások után lesz, ismerve a mai politikai erőviszonyokat. A feltételeket pedig már 1921-ben megfogalmazta Kós Károly a Kiáltó Szóban: „azzal a feltétellel, ha megadatik számunkra az új keretek között az a minimum, melyet mi nemzeti kultúránk, ősi szokásaink, faji öntudatunk, szociális érzésünk, gazdasági fejlődésünk szempontjából ezeresztendős múltunk tanulságaképpen nélkülözhetetlennek tudunk.” (…)
Forrás : Bihari Napló Online/pressdisplay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése