Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 17., hétfő

Történet a zsidó pászkáról és a zsidó borról

Képtalálat a következőre: „zsidó húsvét” 
Pászka.Forrás : oldalas magazin.hu 
 Képtalálat a következőre: „zsidó bor” 
Kosher borok.Forrás : jmpoint.hu 

Az alábbi történetet azért írom le,mert felidézi bennem azt a jó légkört, mely a munkahelyemen volt 1989 előtt.Tudni kell azt,hogy az 1980-as években jelentősen megcsappant a zsidók létszáma Váradon az Izraelbe való kivándorlásuk miatt.A zsidó közösség nagyon ragaszkodott az ünnepeikhez.Húsvét,- melyet peszáhnak neveztek a zsidók-,környékén sok váradi kapott ajándékba eredeti zsidó pászkát és kosher bort. Elmondok egy történetet,lehet másnak is van hasonló története.

Történt az 1980-as évek elején,hogy háromszor ünnepelték a váradiak a húsvét ünnepét.Az első volt a magyarok húsvétja,vagyis a katolikusok, reformátusok,stb ünnepe,majd jött a zsidók húsvétja.Később a románok húsvétja volt megünnepelve,melyet ortodox húsvétnak neveztünk.

A háttér információhoz tartozik az is,hogy a munkahelyünkön több zsidó munkatársunk volt,akik nem mindegyik ünnepünket tartották meg,ők ragaszkodtak a zsidó ünnepeikhez.Mi elfogadtuk ezt a helyzetet.nem értettük a miértjét,de tiszteletbe tartottuk az ünnepeiket.Ezt nevezzük " vallási toleranciának ".

1989 előtt szokás volt megünnepelni az összes ünnepeket.Miért?Mert ilyenkor sokat lehetett inni.Az ivászatot az alkoholra értem.A munkaidőben és kívül szinte " kötelező" volt kis csoportokba inni az alkoholos nedűket.Nálunk is ez volt a szokás.A Főnök kijelentette,hogy senki nem mehet haza,mert délután megünnepeljük a zsidó pászkát. Kiadta a parancsot a zsidó kollégánknak,szerezze be a "hozzávalókat".

A parancsnak eleget téve a Nagyvásártéren gyülekeztünk,akkor Augusztus 23 park,ma December 1 park a neve.A Főnök, megérkezett. Talán néhány percet várakoztunk,megérkezett a zsidó kollégánk a " hozzávalókkal" ,a helyi zsidó hitközösségtől vette.Volt pászka és bor a szatyorban.A Főnök összehúzta a szemöldökét :
- Miért csak három üveg bort hoztál ? - kérdezte a kollégánktól.
- Főnök,csak ennyit kaphattam ' - mondta.
- Hogy gondoltad,ennyi embernek elég három üveg bor?Gyorsan menj vissza és hozzál még három üveg bort ' - adta ki az utasítást a Főnök.
A kollégánknak nem volt mit tenni,visszament.Kis idő múlva hozott még három üveg kosher bort,ha jól emlékszem,Carmel volt a neve.

Kollégáim " nekiestek " a bornak.A pászka kenyér nem volt népszerű, mert elég kesernyés íze volt.Mindenki evett belőle,mert tiszteletbe kellett tartani a zsidó kollégát.Ettem én is belőle egy darabot.Következett a bor. Ezt várták nagyon.Mindannyian megkóstoltuk.Igen,a kosher bornak nagyon jó minősége volt.Szerintem félédes volt,de nem kóstoltam meg a többit.A kollégák szerint édes bor volt.A társaságnak igencsak jó hangulata lett.A Főnököt meggyőztem,hogy nekem haza kell menjek. Nem maradtam tovább,elindultam a zsidó kollégával a villamos megálló felé.

Mi történt pár óra múlva?A Zöldfa/V. Alecsandri utca felé igyekezve leszálltam a villamosról a nagy Oţelulnál.A kollégáim egy része volt csak az Augusztus 23 parkba.Igencsak " elázott" állapotban voltak.Másnap tudtam meg,hogy a kosher bor nagyon "megártott" a kollégáimnak.Nem gondolták,hogy ennyire " ütős" a zsidó bor.Ez a történet megmaradt az emlékezetünkbe.Mármint azoknak,akik élnek.Sokan a "csoport " tagjai közül már nem élnek.Egyik ok : mértéktelen alkohol fogyasztása.

Hasonló zsidó pászka ünneplés volt ugyan,de sokkal óvatosabbak voltak a kollégák,mert szódavízzel itták a kosher bort.A történet végéhez tartozik az is,hogy a román húsvét is hasonló módon lett megünnepelve, mert a vallási toleranciát tiszteletbe kellett tartani.

Pár év múlva már nem tudták megünnepelni a kollégák a zsidó húsvétot, mert nem volt aki beszerezze a " hozzávalókat" a zsidó hitközösségtől. Miért?Mert a zsidó kolléga Izraelbe vándorolt ki,a másik kiköltözött a neológ temetőbe.

Ha a zsidó ortodox templom felé megyek,gyakran gondolok erre a történetre.Lehet azért,mert öregszek.Lehet azért,mert jó visszaemlékezni az 1989 előtti időkre,mert a diktatúra miatt " összekovácsolódtunk".Nem volt sem magyar,sem román,sem zsidó,csak elnyomottak voltunk, majdnem testvérek is.Volt valami amely ma már nincs.Talán a mi korosztályunk tudja mire célzok.Ez már a múlt.A jelen is más.Lehet ez az élet rendes sorja,vagy menete.

Még egy megjegyzés : megjelent egy zsidó érdekeltségű üzlet,ahol kosher borokat tudunk venni Nagyváradon.Csak mértékletesen fogyasszuk '

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése