Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 15., szombat

Idén is lesznek épületfelújítások Nagyváradon

Idén is lesznek épületfelújítások Nagyváradon 
"A nagyváradi önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a városban lévő szecessziós építészeti stílusban épült ingatlanok felújítására. Nem titkolt szándék, hogy ezzel még több turistát vonzanak a városba. " -írja Pap István a Bihari Naplóban.Teljes cikk :

"A nagyváradi önkormányzat számára stratégiai célkitűzés ebben az évben is a történelmi belvárosban lévő műemléképületek homlokzatainak a felújítása, hiszen a polgármesteri hivatal nem titkolt szándéka az, hogy a városban lévő építészeti értékek felújításával még több turistát vonzzon a városba. Bár vannak vitatott, a közvéleményt erősen megosztó tervei is – például Nagyvárad legrégebbi, még álló lakóházának, a műemléki besorolású Török háznak az elbontási szándéka – szerencsére a szecessziós épületekkel jól bánik a város. Ennek jele többek között az, hogy vissza nem térítendő anyagi támogatást nyert a városnak a Darvas-LaRoche ház restaurálására vonatkozó projektje. A 10.547.935 lejes projektből 9.987.070 lej a vissza nem térítendő anyagi támogatás. A szecessziós stílusú műemléképületben egy múzeumot és egy kulturális központot akar létrehozni az önkormányzat, ezért is szükség van az épület mielőbbi restaurálására. A tervek szerint az épület belsejét az eredeti tervek alapján restaurálják és csak minimálisan módosítanak a belső elrendezésen az új funkciók függvényében. A földszinten és az emeleten kiállítóterek lesznek, az alagsorban alkotóműhelyek, multifunkcionális terek lesznek, ugyanitt kísérleti színházi előadások, pedagógiai, oktatási tevékenységek, is helyet kaphatnak majd, de vetítéseket, táncos rendezvényeket is lehet majd ott tartani. A restaurálási munkálatok során újravakolják a falakat, kijavítják a tetőszerkezetet, restaurálják a meglévő díszítőelemeket, illetve pótolják a hiányzó, eltűnt dekorációkat, kerámia, ólomüveg-elemeket. Felújítják az épületben lévő kutat, a bejárati ajtót, restaurálják a homlokzatdíszeket, és az udvarban lévő kertet is az eredeti koncepció alapján építik újjá.

Felújításdömping
Egy másik nagyszabású elképzelés a Zöldfa (Alecsandri) utca sétálóutcává való átalakítása, melynek keretében először az utcán lévő ingatlanok homlokzatait újítják fel. A Zöldfa utca és a Szent László tér sarkán lévő, impozáns Moskovits Palota felújítása már korábban megtörtént, és a nagyváradi helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadott határozatok értelmében hamarosan hat Zöldfa utcai ingatlan homlokzatfelújítása kezdődik meg, köztük a 3. szám alatt lévő, 1902–06 között, Mende Valér által tervezett Róth-házé. Az itteni ingatlanok felújítási munkálatai a tulajdonosok és az önkormányzat együttműködése nyomán valósulnak meg. A nagyváradi helyi tanács márciusban elfogadott költségvetéséből a város összegeket különített el több jelentős műemléképület – jelesül a Stern-palota, az Apolló palota, a Moskovits Miksa palota, a Poynar ház, a Fekete Sas palota – felújítási munkálatainak elkezdésére, illetve folytatására. Továbbá szintén ebben az évben kezdődne el a tervek szerint a Ullmann palota, a Fő utca 31. szám, valamint a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utca 2. és 4-6 szám alatti ingatlanokat is."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése