Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2017. április 24., hétfő

Színházi előadások a Festum Varadinumon

A Festum Varadinum nagyszínpadi produkcióinak sorát május 14-én a Traviata nyitja 
"A május 7–21. között zajló XXVI. Festum Varadinum programsorozat keretében hazai és magyarországi színházak előadásait látja vendégül a Szigligeti Színház. Újdonságként a színház két típusú Varadinum-bérleteket ajánl, amelyek a fesztivál öt előadására érvényesíthető." - írja a Bihari Napló.Teljes cikk : 


"A Festum Varadinum nagyszínpadi produkcióinak sorát május 14-én, vasárnap 19 órától az egri GG Tánc, a Gárdonyi Géza Színház tánctagozatának Traviata című produkciója nyitja. Az előadás Giuseppe Verdi azonos című operája alapján készült, és örök aktualitásával fontos kérdéseket vet fel: Átélve életünk személyes drámáit vajon hányszor térünk le mi magunk is a helyes útról? És egyáltalán, mit is jelent manapság a helyes út? Az Inversedance és a GG Tánc Eger együttműködésével született táncszínházi átiratban a Traviata két felvonása – az alkotópáros, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás eltérő látásmódjának és mozgásnyelvezetének köszönhetően – megkapó, elgondolkodtató és látványos előadást ígér.
Május 15-én két alkalommal, 10 és 11.30 órától kezdődően is műsorra tűzik az Árkádia Színpadon a debreceni Vojtina Bábszínház Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála című előadását.
Május 17-én, szerdán 19 órától Örkény István Macskajáték című drámájával érkezik Nagyváradra a békéscsabai Jókai Színház. Örkény legismertebb és legtöbbet műsorra tűzött előadásában Cs. Bruckner Adelaida szerepében a nemrég elhunyt Csíky Ibolya helyett lánya, Vindi Andrea színművésznő lép színpadra.

Tévedések vígjátéka
Május 18-án és 19-én, 19 órától a Tévedések vígjátéka című előadást mutatja be a Szigligeti Színházban a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A Shakespeare-komédia premierjét 2017 februárjában tartotta a társulat, rendezője pedig a többszörös díjazott Bocsárdi László rendező, a sepsiszentgyörgyi Tamás Áron Színház igazgatója. „Hogy helyzetem komikus-e vagy tragikus, csakis attól függ, honnan nézem: mikor a forgatag közepén állok, ha rajtam csattan minden ostor, amikor engem ütnek, inkább jajgatni lenne kedvem. Ha viszont sikerülne legalább egy pillanatra kívül kerülnöm, ha mindezt egy dombról nézhetném végig, ha a Holdról láthatnám saját nyomorult életem, biztosan nevetnék az egészen. De hát hogyan léphetnék ki ebből a pokoli játékból, míg azt sem tudom, mire megy ki valójában?” – áll az előadás színlapjában.
Március 21-én 16:30-tól az Árkádia Színpadon az egri Gárdonyi Géza Színház Vendégség című előadását tűzi műsorára a Szigligeti Színház. Páskándi Géza darabja Dávid Ferenc unitárius püspök meghurcoltatásának történetét dolgozza fel és értelmezi újra a rendszerváltást megelőző politikai élet besúgás-jelenségén keresztül.
A XXVI. Festum Varadinum záróelőadásaként a debreceni Csokonai Színház produkcióját tekintheti meg a közönség. Yasmina Reza Művészet című komédiája a művészetről való vitázás apropóján tulajdonképpen a barátságról tesz fel kérdéseket. Valóban képesek vagyunk elfogadni barátainkat olyanoknak, amilyenek? Vagy ez csak addig működik, míg konkrét helyzetbe nem kerülünk, melyben kiderül, hogy nézeteink nem mindenben egyeznek? Végül is mi a barátság? És ha nem élné túl a kíméletlen őszinteséget, lehet még barátságnak nevezni?

Utórendezvények
A Festum Varadinum utórendezvényei között kiemelt helyet foglal el Udvaros Dorottya Majdnem valaki című lemezbemutató koncertje. Az új lemez sok szempontból az 1985-ben bemutatott Átutazó világának folytatása. Bereményi Géza szövegei ezúttal is a férfi-nő viszony finom árnyalatait vizsgálják, a nyolcvanas évek hangulatát persze felváltotta napjaink világa – 21. század címmel született is egy dal. „Hiába az azóta eltelt sok-sok év, a szerelem ügye Gézát és engem is lázba tud hozni, és mindketten úgy érezzük, hogy még mindig van mondanivalónk és ezer kérdésünk róla”. Udvaros Dorottya Majdnem Valaki című koncertjében Hrutka Róbert vezetésével egy olyan zenekar közreműködik, akik külön külön is ismert, elismert tagjai a hazai zenei életnek. A különleges koncertre május 27-én, 19 órától kerül sor a Szigligeti Színház nagytermében.

Jegyek és bérletek
Az előadásokra két típusú Varadinum-bérlet váltható. A Varadinum A-bérlet a Traviata, a Macskajáték, a Tévedések komédiája, a Művészet, illetve a Vendégség című előadásokra érvényesíthető, ára pedig 50 lej. A Varadinum B-bérlet az egri színház Páskándi-előadása helyett Udvaros Dorottya koncertjét tartalmazza (ára 60 lej). A vendégelőadásokra ugyanakkor jegyek a színház jegypénztárában és online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.
Felhívjuk bérleteseink figyelmét, hogy a május 18-ai Tévedések vígjátéka című előadásra érvényesíthetőek a fel nem használt bérletek, a Fesztiválbérletek, ugyanakkor bérleteseink és a legalább tízfős csoportok kedvezményes, 13 lejes jegyeket is válthatnak."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése