Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2020. október 8., csütörtök

Diszkrimináció Jászvárosban (Iași) Sfântă Paraschiva miatt - Kit ünnepelnek az ortodox hívek?


Sfântă Paraschiva ereklye.Forrás : evz.ro


Diszkrimináció Jászvárosban? Szent Piroska (Sfânta Paraschiva ) egy hetes ünnepsége kezdődött meg, mely különbözik a hagyományoktól.A Transindex cikkében azt olvashatjuk, a Covid-19 járvány miatt lemondta az ünnepséget a jászvárosi érsekség. Nem engednek Szent Piroska ereklye közelébe zarándokokat,csak azokat akik jászvárosi lakhellyel rendelkeznek.Nő a feszültség a zarándokok és a hatóság között,mert Szent Piroska szent ereklyéit nem hozták ki a katedrálisból.Constantin Sturzu szóvivő szerint az ortodox híveket diszkriminálják,mert nem mehetnek az ereklyék közelébe,nem csókolhatják meg.Az Antena3 cikkében olvasható a szóvivő nyilatkozata. A hagyományos ünnepség elmarad,mely érzékenyen érinti a híveket. Érdemes nyomon követni a jászvárosi eseményeket. 

Kit ünnepelnek az ortodox hívek? Egy korábbi bejegyzésemben részleteztem, 5 Szent Piroska tisztelete létezik.A magyar származású Szent Piroskát jobban ismerjük.Ki volt Sfântă Paraschiva ? Idézek a bejegyzésből : 

"Jakubinyi György római katolikus érsek tanulmánya szerint a Román Ortodox Egyház két külföldi szentnek őrzi az ereklyéit, akik a katolikus egyház szentjei között is szerepelnek. Egyikük Szent Piroska (Prea Cuvioasa Maica Paraschiva), akinek ereklyéit 1641 óta a iași-i Trei Ierarhi templomban őrzik. A tanulmány szerint azonban Szent Piroska nem magyar volt, hanem thrákiai, vagyis görög." 

A hiveknek tudniuk kell,hogy az első keresztények nem tisztelték kiemelkedően a szenteket,és az ereklyéket. Idézek az Őskeresztények cikkből : 

"Az őskeresztény korból nem ismert a Mária-tisztelet, a szentek és ereklyéik tisztelete, a képtisztelet stb." 

"Megjelenik a szerzetesség, a Mária-tisztelet, a szentek kultuszaereklyék tisztelete, a képtisztelet, a gyónás, a rózsafüzér, a körmenetek, a keresztút, az érmék viselése stb.Máriát a pogány anyaistennők mintájára, mint Isten anyját kezdik el tisztelni.Hogy a pogányságból áttérteknek a bálványimádást pótolják, fokozatosan beviszik a szobrok és képek tiszteletét az istentiszteletbe."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése