Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. április 25., szerda

Sétányépítés és adómódosítások jönnek Váradon

Új szakaszba lép a felújítás a Zöldfa (Vasile Alecsandri) és a Kossuth utca (Independenței) között. Fotó: Alexandru Nițescu 
Új szakaszba lép a felújítás a Zöldfa (Vasile Alecsandri) és a Kossuth utca (Independenței) között. Fotó: Alexandru Nițescu

"Több gyalogos útvonal lesz rövidesen Nagyváradon – a terveket tegnap mutatta be a városházán Florin Birta alpolgármester. A dokumentációkat a csütörtöki tanácsülésen fogadják el, várhatóan zökkenőmentesen, a kivitelezőket csak ezt követően választják ki, közbeszerzési eljárással." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.Teljes cikk : 

"Folytatódik az a több éven átívelő projekt, amelynek lényege, hogy gyalogos útvonalat alakítanak ki (hivatalosan főleg turistáknak szánva) a város központi részén. A fejlesztést jelen esetekben is európai uniós támogatásból szeretnék megoldani – mint Birta elmondta, meg is próbálják majd besorolni valamilyen támogatási konstrukcióba, ha nem sikerült finanszírozást nyerni, akkor jön csak számításba a saját költségvetés.

Mi, hol?
Az első ilyen rész idén a Szent László tér és a Iuliu Maniu kereszteződésének gyalogosbarátabbá alakítása. Ott ugyanolyan stílusú térkövezés lesz, mint a főtéren. Egyúttal a görög-katolikus templom kerítését lebontják (addigra ennek engedélyeztetését is megoldják), így körüljárható lesz az istenháza. Az önkormányzat már előzetesen egyeztetett a templomot érintő részletekről az egyházzal és megkapta a beleegyezést, sőt, mivel a szóban forgó terület egy része az egyházé, haszonbérleti szerződést is kötöttek, hogy tulajdonjogi nehézségek se legyenek. Az adott kereszteződésben végzendő munkálatok összértéke 5.337.122 lej, áfa nélkül. Az érintett teljes felület 3011 négyzetméter. A templomot várhatóan aranyszínű kövezet-elemekkel határolják körül, hogy látható legyen, hogy mi tartozik a főtérhez és mi az egyházi tulajdon, ugyanakkor a templom körül gépjárművek számára is járható részt alakítanak ki, hogy a létesítmény megközelíthető maradjon autóval is, de ezt az utat csak az egyházhoz tartozók használhatják majd. Még idén szeretnének végezni is az egésszel.
Akárcsak a másik két hasonló fejlesztéssel, amelyek közül a következő a Fő utca kövezetének további felújítása, konkrétan a Gheorghe Dima és a Magheru között. Birta hozzátette: a jelenleg üresen álló egykori poliklinika térségében most nem lesz felújítás, mert várhatóan nemsokára magát az ingatlan fogják felújítani, ennek során pedig tönkremenne a zónában kialakított új kövezet. Egyébként ugyanúgy fog kinézni a térségben nemrég már elkészült hasonló. A munkálatok összértéke áfa nélkül 2.118.375 lej. A teljes érintett felület 1004 négyzetméter.
Szintén új szakaszba lép a felújítás a Zöldfa (Vasile Alecsandri) és a Kossuth utca (Independenței) között. Itt egyébként május 2-től három héten át forgalomkorlátozásra is kell számítani, ugyanis felújítják a gyalogos átkötést a Zöldfa utca és a December 1. park között. Mint Birta elmondta, szélesítik, korszerűsítik azt, ezért a térségben három hétig nem lehet majd autóval járni. Megjegyezte még, hogy ifj. Rimanóczy Kálmán szobra kerül a közeljövőben a Fő utcai katolikus templom elé. A legutóbb említett utcafelújítás egyébként áfa nélkül 1.739.511 lej, a teljes érintett felület 691 négyzetméter.
Adóügyek
A tájékoztatón Sorin Iacob a nagyváradi helyi adókról és illetékekről szólt. Mint mondta, általában korai, hogy az év eme szakaszában már tájékoztassanak a jövőre várható tendenciákról, de van, ami már most világos. Így az 1,34%-os inflációs rátával indexelik a fix összegű adókat. Miután az előző években több mint 20%-kal emelték a helyi adókat és illetékeket, Iacob szerint most enyhe csökkenés jöhet, összességében pedig az várható 2019-re Váradon, hogy nagyjából ugyanakkorák lesznek ezek az összegek, mint idén. Változtatnak viszont az adóbefizetés 5%-os kedvezményén. Ez 4%-ra csökken azok esetében, akik hagyományos módokon fizetik be az adót – mivel azonban szorgalmazni akarják a korszerű fizetési formákat, egyből 8%-os kedvezmény jár majd azoknak, akik online törlesztenek. Iacob szerint ez utóbbiak aránya már amúgy is növekvőben van. Középtávú célja a váradi városvezetésnek, hogy szintén informatizált módon tartsa a kapcsolatot a polgárokkal. Ehhez lépésről lépésre netes platformot alakítanak ki. Kezdetben SMS-tájékoztatást kapnak majd a felhasználók kurrens ügyeikről, később felhasználói fiókokat hoznak létre, a cél pedig az, hogy rövidesen e fiókokba való belépéssel mindenki naprakészen nyomon követhesse minden vonatkozó ügyét." 
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése