Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. április 24., kedd

Nem áll el a megyei bojkottól a tanácsban a PNL

Ilie Bolojan és Ionel Avrigeanu a tegnapi váradi tájékoztatón 

"Továbbra sem szavazza meg a Megyei Tanácsban a költségvetést az ellenzékben lévő PNL frakciója, ameddig a PSD–RMDSZ-koalíció nem megy bele, hogy a liberálisok által tisztességesnek vélt módon osszák el a pénzt – jelentette be Ilie Bolojan tegnapi sajtótájékoztatóján." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban. Teljes cikk :

"Külön sajtótájékoztatón összegezte tegnap a megyei tanácsbeli, régóta húzódó patthelyzetet a PNL nevében Ilie Bolojan és Ionel Avrigeanu, a testületbeli frakcióvezető. Mint ismeretes, miután a PSD és az RMDSZ koalíciót kötött megyevezetésére, a PNL ellenzékbe szorult, és tulajdonképpen azóta tart a csatározás a két oldal között – most a megyei költségvetés adja az aktuális és kiemelt témát ehhez. Bolojan a liberálisok tegnapi nagyváradi tájékoztatóján úgy fogalmazott, „a Megyei Tanács vezetése a felelős minden alkalmazottjának bérgondjaiért is, nem pedig mi, van pénz a testület számláján, mégsem fizeti ki teljesen a béreket, abszurdum és szégyen”. Bolojan azzal érvel, hogy ők a másfél éve tartó villongások során is megszavaznak minden olyan előterjesztést, ami kétharmados többséget igényel és ami örökségvédelemre, EU-s támogatásokra vonatkozik, azért, hogy fejlődjön a megye, viszont semmilyen más ügyben nem akarnak támogatást adni a PSD–RMDSZ-koalíciónak, mivel az a PNL-s vezető szerint „elorozta a megye vezetését”. Ezenkívül a liberális elöljáró úgy véli, „a Megyei Tanács mostani irányításának egyébként sincsenek kiemelt projektjei, a legfontosabb elfoglaltságuk, hogy felduzzasszák a létszámot a testületben, hogy pártjaik klientúrájának adjanak állásokat és támogatásokat”.

Listák
A tájékoztatón Ionel Avrigeanu két olyan listát is kiosztott, amin rengeteg egyesület, szervezet szerepel, a nekik megítélt támogatásokkal – Bolojan pedig e két lajstromról elmondta: „Tavaly a két pár klientúrája kapta a megyei pénzeket, 46 PNL-s önkormányzat pedig részben vagy teljesen támogatás nélkül maradt. Eközben például a felekezeteknek szánt támogatást is saját körének osztja le a vezetést gyakorló két párt, abba sem mentek bele, hogy átlátható ismérvek alapján, például a felekezetek lélekszámát figyelembe véve osszák szét a pénzt. Ezen összegek sem a magyar közösséghez mennek azonban, hanem a politikai klientúrájukhoz. Ilyen alapon nem kívánunk még egyszer költségvetést megszavazni. Javasoltuk, hogy szerintünk tisztességes módon osszák el a tervezetben a megyének jutó pénzeket, mégpedig 75%-át teljesen arányosan a különböző vezetésű települések között, aztán a maradék 25%-ot használják a polgármestereik és egyéb emberek jutalmazására. Nem mentek bele, mi pedig addig nem szavazzuk meg a költségvetést, ameddig legalább ez a feltétel nem teljesül.” Hozzátette: szerinte hétszer, nyolcszor többet kapnak a PSD-s és RMDSZ-s vezetésű települések jelenleg, mint a PNL-s irányítás alatt állók, ráadásul úgy tuja, hogy a nem PSD-s polgármestereket „kilincseltetik, megaláztatják, várakoztatják hivatalaikban, azért a pénzért, ami amúgy járna az illetők településeinek”. Azt is kifogásolja Bolojan, hogy szerinte nagyon sok ember úgy vesz fel fizetést a mostani megyei tanácsi vezetés jóvoltából, hogy nem dolgozik azért semmit. Példának az ADI Ecolectet és a Hajdú Bihar-Bihar Alapítványt említette, utóbbiból a PNL már ki is vonult, szerinte ezek például kifizető helyek. Sérelmezte továbbá, hogy szerinte a megye vezetői a már létezőkkel párhuzamos, sőt azokkal konkuráló vezetési struktúrákat hoznak létre, Bolojan úgy véli, „olyan ez, mint egy autó két kormánnyal, két sofőrrel, amelyek nem értenek egyet”.
Avrigeanu két konkrét projekt kapcsán megjegyezte, a poliklinikaként is fungált, volt pénzügyi palota épületét, szerinte átláthatatlanul akarják megvenni a megyének Pásztorék, kevesli a PNL-s azt a magyarázatot, hogy olcsón lehet hozzájutni, ha egyszer drága lenne a felújítása, és azt is túl általánosnak tartja, hogy a megye vezetésének egyes hivatalait költöztetnék oda. Kifogásolta azt is, hogy a Megyei Tanács által felügyelt váradi reptéren csökken a forgalom, azt sem tudni, hogy a Ryanairt hogyan fogják büntetni, szerinte a tanácsnak közben emiatt is hiteleket kell visszafizetnie – ott reklámozta magát mindenfelé óriásplakátokon a tanács vezetője, aki most talán ugyanígy elnézést is kérhetne a lakosoktól” – tette hozzá.
Más ügy is felmerült a tájékoztatón, nevezetesen a váradi Plevnei utcán a kisajátítások miatt tiltakozók helyzetéről kérdezték Ilie Bolojant, ezúttal polgármesteri minőségében. Ő azt állította, hogy igenis tárgyalnak az ottani tiltakozókkal, bár még nem tudja, hogy ez milyen szervezett formában fog zajlani, ugyanakkor megérti, hogy a kisajátítás több egyszerű elköltözésnél. Megjegyezte viszont, hogy egyesek szemfényvesztésként adásvételi előszerződéseket kötnek, ami azt igazolja látszólag, hogy a valósnál jóval nagyobb összegért lenne vevőjük a lakásukra, és ezzel próbálják zsarolni az önkormányzatot, hogy többet kapjanak a kisajátításkor. Arra a kérdése azonban, hogy ez veszély-e, vagy valóban történt ilyen, Bolojan kitérő választ adott.
Tiltakozás
Időközben a Megyei Tanácsot vezető oldal tiltakozást készít elő a patthelyzet miatt. Pár napja facebookos oldalt is indítottak, amely román és magyar nyelvű, azt hivatott hangsúlyozni, hogy ők jelen vannak a hivatalaikban, az oldalhoz a felügyeletük alatt álló intézmények dolgozói tömegesen csatlakoznak. Ugyanakkor az „Ott leszünk” annak is szól, hogy a Megyei Tanács szerdai ülésére hívják az érintett alkalmazottakat, tiltakozni. Ugyanakkor a gyermekvédelmi hivatal alkalmazottait tömörítő Familia szakszervezet tudatta: szerdán 10.30 és 13 óra között tüntetést tart a tanács székháza előtt." 
Forrás : erdon.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése