Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2018. április 24., kedd

Nem engedik ledózeroltatni házaikat a centenáriumi híd miatt a váradiak)

 
A centenáriumi híd látványterve • Fotó: Oradea.ro

"Önkényességgel vádolják a nagyváradi polgármesteri hivatalt a Tímár (Plevnei) utca lakói, kiknek házait ledózeroltatná a városvezetés a Centenáriumi híd építése érdekében. Ilie Bolojan polgármester szerint a városnak szüksége van a beruházásra." - írja Pap Melinda a Krónikában.Teljes cikk : 

"A nagyváradi polgármesteri hivatalban iktatott petícióban tiltakoznak a Tímár (Plevnei) utcai házsor tervezett kisajátítása és lebontása ellen az érintett lakók, önkényességgel vádolva a városvezetést. Ilie Bolojan polgármester a városközpontba tervezett új Centenáriumi híd terve miatt bontatná le a házsort, hogy a Körös (Tudor Vladimirescu) utcából két sávon lehessen ráhajtani a majdani átkelőre. A városházán már korábban iktatott petíciót a környék lakói a napokban a sajtónak is eljuttatták, hangsúlyozva: 

nem értenek egyet házuk lebontásával, ugyanis szerintük más megoldás is létezne a majdani híd megközelítésére és a környékbeli autós forgalom lebonyolítására. Petíciójukban arra kérik a városvezetést, hogy készíttessen „korrekt és törvényes” megvalósíthatósági tanulmányokat az ügyben, melyek nem feltételezik a történelmi belváros részét képező utca házainak lebontását.

Kifejtik, nagyra értékelik a városvezetés azon tervét, hogy fejleszteni akarja a várost, és hangsúlyozzák, nyitottak a párbeszédre, de arra is emlékeztetnek, hogy az illetékeseknek is figyelembe kellene venniük alkotmányos jogukat, a tulajdonhoz való jogot. A petíció szerzői ugyanakkor úgy vélik, a városvezetésnek tekintettel kellene lennie a belváros épített örökségére, illetve a beruházás lakosságra gyakorolt hatását is elemeznie kellene. Rámutatnak, a Tímár utca – akárcsak a belvárosi utcák zöme – szűk és kanyargós, de szerintük a városvezetésnek épp ezt a „festői látványt” kellene értékesítenie ahelyett, hogy növelné az autós forgalmat a jelenleg csendes, főleg biciklisek által kedvelt utcán. A petíció írói az Ebihoreanul hírportál idézte közleményükben.

arra is rámutatnak, hogy miközben a városvezetés bevallása szerint az autós forgalomnak a belvárosból való kizárására törekszik, a beruházás még több gépkocsit vonzana a környékre. Ugyanakkor az utca „értékesítésére” vonatkozó ötleteket is adnak a polgármesteri hivatalnak, rámutatva, hogy annak sétálóutcává való átalakítása és az egykori tímárműhelyek helyi képzőművészek által grafittikkel, román, magyar és német hagyományos motívumokkal való kifestése turistákat vonzana a környékre. Sőt a lakosok egy street art fesztivál ötletét is felvetik, és javasolják, hogy az önkormányzat az utcán található kihasználatlan szociális lakásokban művészkávézót, kiállítóteret, óvodát, bölcsődét hozzon létre. A Tímár utca lakói ugyanakkor sérelmezik, hogy bár az ügyben meghallgatást kértek Ilie Bolojan polgármestertől, az elöljáró nem volt hajlandó fogadni őket. A városvezetés már januárban bejelentette, hogy még júniusban kártalanítja a kisajátított házak tulajdonosait, akiknek az ütemterv szerint 2019. március elsejéig el kellene költözniük otthonukból. Az elöljáró egyébként hétfőn a Digi24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy akkor ül le tárgyalni az érintett lakosokkal, amikor meglesznek a pontos adatai a házak értékére vonatkozóan. 

Bolojan szerint a polgármesteri hivatal illetékesei mindig szóba álltak az érintettekkel, ezek ellenben nagy értékű előszerződéseket kötöttek házaikra, hogy így srófolják fel azok árát. Hangsúlyozta, elismeri, hogy a beruházás kellemetlenséget okoz az érintetteknek, de szerinte arra mindenképp szükség van a város fejlesztése érdekében. Ilie Bolojan nagyváradi polgármester még tavaly bejelentette, hogy új átkelőt építenek a gyalogos Csillagos híd helyére, mely Románia Erdéllyel való egyesülésének 100. évfordulója apropóján a Centenárium hídja (Podul Centenarului) nevet kapja. Az átkelő – mely a polgármesteri hivatal közelében, a Szent László és a Széles (Decebal) utcai híd között szeli majd át a Sebes-Köröst – kétsávos és mintegy 85 méter hosszú lesz. A megkezdett munkálatot ez évben kell megvalósítani, a tervek szerint 2018. december 1-jén avatnák fel. A beruházás becsült értéke 3,1 millió euró plusz áfa. Egyébként Ilie Bolojan polgármesternek már dugába dőlt egy hasonló, a Kert (Avram Iancu) utca kiszélesítését célzó kisajátítási terve. A több műemlék épület lebontását feltételező beruházás ellen az érintett lakosok mellett politikai és civil szervezetek is tiltakoztak, és aláírásgyűjtés is zajlott. " 

Forrás : kronika.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése