Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. december 11., vasárnap

Tarolt a PSD a választásokon

Tarolt a PSD a választásokon 

"Persze még kérdés, hogy ki alakít majd kormányt, viszont az nem kérdés, hogy a PSD nagyarányú győzelme miatt formálhat igényt erre. Főleg, hogy ha bejutott az ALDE is, akkor vele együtt 50%-nál erősebbek lehetnek. Ugyanakkor új erő egyből igen jó eredménnyel jelent meg a parlamentben: a Mentsétek meg Romániát Szövetség, vagyis az USR az. A PSD-vezér Dragnea a választás után egyből be is jelentette, hogy ők akarnak kormányozni – viszont a PNL-társelnök Ghorghiu azt mondta, nem tekintik lejátszott meccsnek ezt, és továbbra is Cioloş miniszterelnöksége mellett állnak ki. Az RMDSZ a vártnál jobban szerepelt. Érdekesség még, hogy a parlamentbe való bejutás és a kívül maradás határán van Băsescu pártja, a PMP." - írja Szeghalmi Örs a Bihari Naplóban.


"A 21 órai urnazárás után közzétett exit pollok szerint a PSD 45% körüli eredményt érhetett el, a PNL 21%-ot, az USR 9-et, az RMDSZ 6-ot, akárcsak az ALDE. Ezek hangsúlyozottan tehát csak becslések, 1% körüli hibahatárral, részeredmények csak hétfőn lesznek, végeredmény még később.
Mindenesetre alacsony volt a részvétel a parlamenti képviselők és szenátorok megválasztásán. 20 óráig országos szinten a szavazásra jogosultak 38,65 %-a adta le voksát. Hargita megyében a szavazati joggal rendelkező lakosság 43,63%-a szavazott, Kovászna megyében 37,43%, Maros megyében 37,44%, Biharban 42,75%, Szatmárban 34,23%, Kolozsban 39,13%, Szilágyban 42,55% járult az urnákhoz 20 óráig. Ekkor is Olt megyében volt a legmagasabb a részvétel (a szavazásra jogosultak 46,55 %-a voksolt), majd Teleorman, Dolj, Hargita és Bihar (42,75%) következett. A legkevesebben Máramaros megyében (30,93 %) járultak az urnákhoz 20 óráig, de gyenge volt a szavazókedv Vaslui, Iaşi, Szatmár és Temes megyében is.

Megint gond volt a külföldön élő itteni állampolgárok voksolásával – bár ezúttal logikus volt az eljárás, mégis sokan elégedetlenkedtek. Ugyanis nem szavazhattak egyszerűen személyivel, hanem lakcímkártyát, vagy más hasonló dokumentumot is kértek tőlük – sokakat nem engedtek voksolni, azzal, hogy akiknek csak személyi igazolványa van, turistának minősül külföldön, szavazásra nem jogosult. Vasárnap 20 óráig 96.874 külföldön élő román állampolgár adta le voksát végül, a több millióból."
Forrás : erdon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése