Látogassa meg Nagyváradot a Google Street Viewen '

Látogasson Nagyváradra a Google Street Viewen ' Kezdje a Borsi úton. Kattintson a linkre a instantstreetview.com-ra '

2016. december 21., szerda

Elfogadták Várad jövő évi költségvetését

Elfogadták Várad jövő évi költségvetését 
"Hosszas vita után fogadta el a helyi tanács Várad jövő évi költségvetését, melynek leglényegesebb pontjait Ilie Bolojan polgármester foglalta össze az ülést megelőző tájékoztatón. Az biztos: sok adót fizetnek jövőre a rossz állagú épületek tulajdonosai." - írja Pap István a Bihari Naplóban. Teljes cikk : 

"A keddi helyi tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette Ilie Bolojan, a város polgármestere a jövő évi költségvetésre vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. Elmondta többek között azt, hogy a város elmúlt években kidolgozott adófilozófiája nem változik, csak néhány módosulás történik a most véget érő évben érvényes adó- és illetékügyi szabályozásokhoz képest. Változást jelent az, hogy a jogi személyek, amelyek eddig egy százalék ingatlanadót fizettek a nem lakhatásra használt ingatlanuk után, jövőre már csak 0,95 százalékot fizetnek majd. Bolojan kifejtette, hogy ez az egyik legalacsonyabb adószint az ország északnyugati régiójában, így a város versenyképes marad és sikerrel vonzhat ide beruházókat. Ráadásul érvényben marad az ún. minimis rendszer, melynek értelmében ha egy jogi személy legalább 250 ezer eurós beruházást valósít meg a városban és legalább öt munkahelyet teremt, akkor adókedvezményben részesül, és ez a kedvezmény elérheti akár a 95 százalékot is.

Adózási különbségek
Bolojan kifejtette, hogy megtartották a különböző adózási különbségeket a jogi és a magánszemélyek között mind a lakhatásra, mind pedig a nem lakhatásra használt épületek esetében. A nem lakhatásra használt ingatlanok esetében, mint már említettük, jogi személyek 0,95 százalék, a magánszemélyek 0,6 százalékot fizetnek. A lakhatásra használt ingatlanok esetében a cégek 0,3 százalékot, magánszemélyek pedig 0,1 százalékot fizetnek majd. „Azért tartottuk meg ezeket a különbségeket, mert jogi személyek leírhatják egyes költségeiket az adóból, a magánszemélyek viszont nem” – fejtette ki a polgármester.

Tudnivalók
Bolojan felhívta a figyelmet, hogy megmarad az az adónem is, mely szerint a több ingatlannal rendelkező tulajdonosok a második tulajdontól számítva minden ingatlanuk után ötven százalékos többletadót fizetnek majd. A jövő évben a nem megfelelően karbantartott ingatlanok adója száz százalékról négyszáz százalékra módosul. Bolojan ennek kapcsán elmondta, hogy megjelent az épülethomlokzatokra vonatkozó törvény, ami lehetőséget nyújt az önkormányzatoknak arra, hogy kölcsönöket nyújtson ingatlanfelújításra nem műemléképületek tulajdonosainak is. Hozzátette, hogy a város ráadásul öt éves adómentességet biztosít a felújított ingatlanok tulajdonosainak, és e nagy kedvezmények mellett szükséges, hogy legyenek szigorúbb megszorító intézkedések is. Már a tegnapi tanácsülésen döntöttek 248 olyan ingatlanról, amelyeket a helyi rendőrökből és a polgármesteri hivatal urbanisztika osztályának munkatársaiból álló csoport elhanyagolt ingatlanoknak minősített. Ezen ingatlanok tulajdonosai kell majd kifizessék jövőre a 400 százalékos többletadót. Bolojan emlékeztetett arra, hogy a tavaly száznegyven épület tulajdonosai fizették a többletadót, de ezen épületek tíz százaléka esetében később megkezdték a homlokzatfelújítást, ami Bolojan szerint bizonyítja azt, hogy a város által kidolgozott rendszer ösztönzőleg hat az ingatlantulajdonosokra atekintetben, hogy karban tartsák ingatlanukat. Bolojan megítélése szerint a felújítások száma és üteme a jövőben növekedni fog.

Parkolási díjak
Bolojan végezetül megemlítette, hogy a jövő évi költségvetésben módosulás van az idei évhez képest egyes parkolási díjak tekintetében. Bolojan elmondta, hogy csökkennek a kedvezmények a parkolási bérletek kiváltása után: három hónapos kifizetésre öt, hat hónapra tíz, egész évre tizenöt százalék kedvezmény jár a bérletet kiváltónak. Hozzátette, hogy az igazságügyi palota mögötti parkolóházban érvényes parkolási bérlet 65 lejről 70 lejre nő.

Vita a tanácsban
A város jövő évi költségvetés-tervezetét egyébként nagy viták után fogadta el keddi ülésén a nagyváradi helyi tanács, melynek liberális többsége leszavazta mind az RMDSZ, mind pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslatait. Utóbbi párt például javasolta azt, hogy a nem lakhatásra használt ingatlanok adója magánszemélyek esetében legyen a törvény által előírt minimális 0,2 százalék, a parkolási díjszabás legyen egységes az egész városban, szüntessék meg a hotelilletéket, illetve javasolták azt is, hogy a helyi adók megállapításakor vegyék figyelembe a városban élők átlagjövedelmét. A helyi tanács tizenhat jelen lévő liberális tanácsosa módosítások nélkül fogadta el a beterjesztett költségvetés-tervezetet."
Forrás : erdon.ro
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése